Rømte fra blodbad

LUANDA (Dagbladet): Nordmannen Tore Ola Humberset (35) fra Volda klarte å komme seg unna da UNITA-geriljaen angrep byen Catete i Angola og satte i gang et veritabelt blodbad. Harde kamper raste i byen i flere timer og UNITA skal ha henrettet flere personer før de trakk seg tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tore Ola Humberset er ansatt i Norsk Folkehjelp og er i sikkerhet i Luanda. Humberset forteller på en dårlig mobiltelefonlinje fra Angola at han nå satser på å gjenoppta arbeidet Norsk Folkehjelp utfører i Catete.

Han er eneste nordmann ved prosjektet der NORAD og Folkehjelpa har vært engasjert i 12 år. Området har i flere år vært preget av borgerkrig, og det norske prosjektet inkluderer gjenoppbygning av helsesystemet, rent vann samt rehabilitering av skoler.

Nær hovedstaden

Landsbyen Catete ligger bare 60 km fra hovedstaden Luanda. Byen ble overraskende angrepet av UNITA-soldater kl 04.10 og kampene varte i hele fem timer. Flere hundre soldater angrep landsbyen der Norsk Folkehjelp har 70 medarbeidere - de fleste lokalt ansatte.

Flere personer ble henrettet, deriblant en politimann og en medarbeider ved det statlige kontoret. Kvinner og barn ble tatt til fange, og det er ikke klart om de seinere er blitt løslatt. Soldatene stjal det meste av verdi fra kontorer, en katolsk kirke og et barnehospital før de forlot leiren i biler tilhørende myndighetene og Norsk Folkehjelp.

- Ikke dramatisk

Tore Ola Humberset forteller til Dagbladet at han ikke opplevde angrepet som veldig dramatisk.

>Han har meget bred erfaring fra hjelpearbeid i Afrika, og blir av kolleger beskrevet som en profesjonell u-landshjelper med en spesiell evne til å løse konflikter.

- Da kampene var over, kjørte jeg sammen med kolleger til Luanda. Det tok ikke mer enn 50 minutter, og nå blir jeg her. Rapporter jeg har mottatt, tyder på at politiet og de militære igjen har fått kontroll over Catete-området, og vi kan igjen oppta vårt meget viktige arbeid, sier Humberset.

Økt sikkerhet

Norsk Folkehjelp skjerper nå sikkerheten rundt sine medarbeidere og prosjekter i Angola. Det blir nå bli iverksatt strengere sikkerhetstiltak.

- Vi vil følge situasjonen nøye fra dag til dag, sier fungerende informasjonssjef Inger Sandberg til Dagbladet. Det bekymrer oss at angrepene skjer så nær hovedstaden. Konflikten har nå tatt en dramatisk vending, sier Sandberg.

Hos familien Humberset i Volda var gleden stor da de fikk telefonen som bekreftet at sønnen Tore Ola hadde kommet uskadd fra det dramatiske angrepet.

- Tore Ola takler dette. Han kan det å snakke med de riktige personene, sier faren, som av sikkerhetsårsaker ikke vil ha sitt navn i avisa.