FLYKTET:  Den 21-årige jenta flyktet fra Bolivia i desember 2009. Her er hun sammen med sin mor. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
FLYKTET: Den 21-årige jenta flyktet fra Bolivia i desember 2009. Her er hun sammen med sin mor. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADETVis mer

Rømte fra Bolivia - kan dømmes til opptil 15 års fengsel i Norge

Den kokaintiltalte 21-åringen fra Lillesand møter i Oslo tingrett sammen med bakmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre norske kvinner ble i mai 2008 tatt med 22,4 kilo kokain på Jorge Wilstermann International Airport i Cochabamba, 22 mil sørøst for La Paz.

Mens Stina Brendemo Hagen og Madelaine Rodriguez ble dømt til over ti år i fengsel, rømte den 21 år gamle kvinnen fra Lillesand fra straffeforfølgelse i Bolivia i februar i fjor.

- Tiltalt med narkobande I slutten av forrige måned rømte også Brendemo Hagen fra Bolivia etter først å bli løslatt mot kausjon på rundt 350 000 kroner. Nå er det bare én av de tre som sitter fengslet i Bolivia.

Mandag må 21-åringen fra Lillesand møte i Oslo tingrett sammen med fire andre, som blir ansett som bakmenn. 21-åringen er den eneste av dem som ikke er tiltalt for å tilhøre en organisert kriminell gruppe.

Statsadvokat Petter Mandt mener en 26 år gammel Oslo-mann er hovedmannen og tiltenkt mottaker av stoffet som ble funnet i koffertene til de tre kvinnene. Mannen er nylig domfelt i en annen narkosak.

Risikerer opptil 15 års fengsel Til tross for at 21-åringen har den minst alvorlige tiltalen, risikerer hun en straff på opptil 15 års fengsel.

Kvinnen selv har alltid hevdet sin uskyld og mener at hun har blitt lurt. Hun har tidligere hevdet at hun trodde at hun dro på en reise til Spania.

Aktoratet har nesten 40 personer oppført som vitner i rettssaken. Aller først var det planlagt at Madelaine Rodriguez og den nå rømte Stina Brendemo Hagen skulle vitne via videolink fra Bolivia. Dette blir mest sannsynlig ikke mulig ettersom Brendemo Hagen befinner seg på ukjent sted.

Statsadvokat Mandt vil ikke etterlyse Brendemo Hagen, men vil forsøke å komme i kontakt med henne.