Rømte fra Dønna til «Fucking Åmål»

Bestevenninnene Marit Sørensen og Trine Johansen fra Dønna på Helgeland så filmen «Fucking Åmål» og ble betatt. For fjorten dager siden gjorde de som hovedpersonene, rømte hjemmefra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kom hjem

Politi-jakt i Åmål i natt

Siden har venninnene vært søkk vekk. Politiet tror jentene har reist til Åmål i Sverige.

I kveld etterlyses jentene i programmet «Etterlyst» på TV3.

I den svenske filmen «Fucking Åmål» prøver de to hovedpersonene, to jenter som er forelsket i hverandre, å rømme fra det lille tettstedet Åmål hvor de kjeder livet av seg.

Historien i filmen inspirerte i følge politiet, de to besteveninnene på Dønna.

Ble inspirert

- De to er veldig nære venninner. Vi vet at jentene så filmen på kino på Dønna for en måned siden. De ble inspirert av filmen, og har i ettertid interessert seg sterkt for de to jentene som spiller hovedrollene. Vi vet blant annet at de har lastet ned mye stoff om filmen fra internett, sier lensmannsbetjent Espen Heiszter ved Herøy og Dønna lensmannskontor.

Jentene tok ut 13 000 kroner uka før de rømte. Om ettermiddagen tirsdag 9. november tok de ferja inn til Sandnessjøen. Derfra har de reist med buss til Mosjøen, og tatt nattoget til Trondheim. Fra Trondheim gikk ferden videre med tog til Stockholm, hvor de ankom om kvelden onsdag 10. november - på Marit Sørensens bursdag. Politiet har vitneobservasjoner av jentene helt til Stockholm, men der slutter de sikre sporene. Politiet tror imidlertid de reiste videre til med buss eller tog til Linkøping, for så å fortsette videre til Åmål - noen mil sør for Karlstad.

Fant reiserute

Samme dag som jentene ankom Sverige, troppet to engstelige foreldrepar opp på lensmannskontoret for å melde jentene savnet.

Politiet startet med å undersøke rommene deres. På rommet til den ene jenta fant politiet en reiserute, der reisen var planlagt helt fram til Linköping. Politiet tror imidlertid at jentenes mål er Åmål.

Herøy og Dønna lensmannskontor har varslet både Kripos og Interpol, samt at svensk politi er koblet inn i saken. I går sendte lensmannskontoret bilder av de to jentene til politiet i Åmål. I kveld blir saken tatt opp i «Etterlyst» på TV3. Det er også planer om at de to jentene skal etterlyses i det samme programmet i Sverige.

Virker planlagt

- Vi har ingen grunn til å tro at det har skjedd noe kriminelt med jentene. Denne forsvinningen har de trolig planlagt over tid. Det har i alle fall ikke vært en impulshandling. Vi tror at jentene klarer seg bra der de er, men familie og venner er selvfølgelig veldig bekymret, sier lensmannsbetjent Espen Heiszter.

Togkonduktører har bekreftet overfor politiet at jentene etter all sannsynlighet har vært på toget helt til Stockholm. Politiet regner det derfor som sikkert at de dro til Sverige, og trolig til Åmål. Men det er også en mulighet for at det endelige reisemålet er Syden.

- Vi vet at de har tatt med seg badedrakter og bikini. De har vært på Kanariøyene tre ganger tidligere. Men de har ikke tatt med seg passene sine, som selvfølgelig svekker Kanariøyene-teorien, sier Heiszter.

Jentene har ikke mobiltelefon. Det har ikke vært bevegelse på kontoene deres. Men politiet tror de har kontanter for et lengre utenlandsopphold.

På Dønna har forsvinningen vært det store samtaleemnet de siste to ukene. Det bor bare drøyt 1500 mennesker på øya. Trine Johansen (13) går på ungdomsskole på Midtbygda skole, og bestevenninnen Marit Sørensen (17) har hatt diverse jobber på øya, blant annet i barnehage.

Det var kjent i vennekretsen at de to var helt hekta på «Fucking Åmål». Likevel er folk sjokkert over at de bare pakket sakene sine i en bag og en ryggsekk og stakk av.

STAKK AV: Bestevenninnene Marit Sørensen (t.v.) og Trine Johansen rømte hjemmefra tirsdag 9. november.