Rømte fra fengsel, fikk barnevern-jobb

Alf Henrik Christensen (43) forklarer seg nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• NM-vinnerens viktigste kamp

STAVANGER (Dagbladet.no): Alf Henrik Christensen (43) var oljearbeider inntil han ble dømt til ei lang fengselsstraff for sigarett- og spritsmugling.

Han rømte fra soning til et liv i Danmark og Gran Canaria. Etter at fengselsstraffen var sonet ferdig, fikk han jobb i det private barnevernet og ble sosionomstudent.

- Skulle hente rør

Denne livshistorien forteller arendalsmannen nå i Stavanger tingrett.

Han er tiltalt for grovt ran med døden til følge, men vil fastholde at han bare var i Stavanger ransdagen for å hente noen rør han skulle bringe videre til et firma i Haugesund han er deleier i.

Christensen forklarte at han i løpet av 90-åra ble en stadig mer perifer bekjent av Erling Havnå.

- Vi utviklet oss i forskjellige retninger. Tidligere festet vi en del sammen. Jeg jobbet mer og mer og drakk mindre og mindre. Erling drakk bare mer og mer, forklarte Christensen.

- Traff Havnå tilfeldig

Søndagen før ransdagen traff Christensen Havnå helt tilfeldig på en bensinstasjon i Arendal, ifølge Christensen. De avtalte å kjøre sammen over fjellet mot Stavanger. Havnå diktet opp en historie om at han skulle handle på IKEA og treffe ei jente i byen. Christensen stusset ikke over Havnås planer.

Ifølge Christensen skilte de lag søndag kveld. Christensen hadde med seg sovepose og skulle ligge natta over i bilen. Planen hans videre var å besøke en skraphandel for å finne passende rør til ei pumpe hans firma skulle utvikle.

Selv om det var vinter og småkaldt, ville Christensen hutre seg gjennom natta i varebilen han hadde leid.

- Jeg kjører ofte til ei båthavn og overnatter der i bilen. I båthavna er det dusjmuligheter, og jeg har alltid vært interessert i båter, svarte Christensen på spørsmål fra dommer Helge Bjørnestad om hva som får en mann til å kjøre fra Arendal en søndag kveld i begynnelsen av april for å overnatte i en kald bil i ei båthavn.

- Snakket du med noen søndag kveld som kan bekrefte at din versjon er riktig?

- Nei, jeg hadde kranglet litt med min kone. Hun likte ikke at jeg reiste til Haugesund. Derfor slo jeg av telefonen. Min bruk av mobiltelefon er svært begrenset, svarte Christensen.

Søndag kveld gikk han seg en tur, kikket på båter og la spesielt merke til en seilbåt av et bestemt merke. Etter en times tid var han tilbake i bilen, spiste ei skive brød og la seg til å sove.

TILTALT: Alf Henrik Christensen er den andre av de 13 tiltalte som forklarer seg i Stavanger tingrett.
FORSVARER: Advokat Erik Lea forsvarer Christensen i Nokas-saken.
I RETTEN: Alf Henrik Christensen tegnet under rettssakens andre dag.