Rømte fra livet som IS-sexslave. Så møtte hun overgriperen på gata i Tyskland

19-åringen rømte til et fredfullt liv i Europa. Så hørte hun noen rope på henne utenfor matbutikken.

TILBAKE: Ashwaq ble så opprørt da hun møtte IS-overgriperen på gata i Tyskland, at hun nå er tilbake i Nord-Irak. Foto: AFP
TILBAKE: Ashwaq ble så opprørt da hun møtte IS-overgriperen på gata i Tyskland, at hun nå er tilbake i Nord-Irak. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ashwaq forteller til BBC at hun bare var 14 år gammel da IS-krigere stormet hjemmet hennes i Nord-Irak i 2014, og tok flere jesidi-kvinner som sexslaver.

Hun forteller at hun var en av dem, og at hun seinere ble solgt til en mann for 100 dollar. Hun skal ha blitt voldtatt og slått, men etter tre måneder klarte hun ifølge BBC å rømme til byen Schwäbisch Gmünd i Tyskland med moren og broren.

Så en dag skal hun plutselig ha stått ansikt til ansikt med IS-mannen som kjøpte henne, forteller hun.

- Første gang var i 2016. Han fulgte etter meg. Den andre gangen kom han nær meg og sa at han visste alt om meg, sier hun til InfoMigrants, en nyhetsside drevet av DW, et samarbeid mellom to nyhetsbyråer fra Frankrike og Italia.

Ifølge BBC skal det siste møtet, fra februar i år, ha startet ved at hun hørte noen rope på henne utenfor en matbutikk.

Kontaktet politiet

- På vei til skolen stoppet en bil opp ved siden av meg. Han snakket til meg på tysk og spurte: «Er du Ashwaq»? Jeg var så redd at jeg skalv og sa: «Nei, hvem er du?». Da sa han at «jeg vet at du er Ashwaq», forteller hun.

19-åringen lot som at hun ikke visste hvem mannen var, men det skal ha vært IS-krigeren som hadde kjøpt henne, forteller hun.

Ifølge Ashwaq skal han ha lagt om til arabisk og sagt at han blant annet visste hvor hun bodde.

- Jeg forlot familien og landet mitt til fordel for Tyskland for å glemme volden og smerten. Den siste jeg forventet å møte var IS-overgriperen og at han skulle vite alt om meg, sier hun.

Hun fortalte alt til politiet kort tid etter hendelsen, som skal ha laget en profil på mannen, men hevder at hun ikke hørte fra dem. Etter en måned ga hun opp, sier hun.

BLE VOLDTATT OG SLÅTT: Ifølge Ashwaq ble hun solgt til en mann for 100 dollar, som voldtok og slo henne. Foto: AFP
BLE VOLDTATT OG SLÅTT: Ifølge Ashwaq ble hun solgt til en mann for 100 dollar, som voldtok og slo henne. Foto: AFP Vis mer

Startet etterforskning

I frykt for å møte mannen igjen, forlot hun Tyskland og reiste tilbake til Nord-Irak.

Ashwaqs far forteller Daily Mail at han ikke er glad for at 19-åringen nå bor sammen med ham i Irak. De to er i en flyktningleir sammen med over 2000 andre uten strøm, komfort eller håp.

Politiet i Baden-Württemberg opplyser til DW at de startet etterforskningen i mars, men at informasjonen fra Ashwaq ikke var konkret nok til å sette sammen et bilde av ansiktet til mannen.

De klarte heller ikke å finne mannen i personregisteret ut fra navnet Ashwaq hadde oppgitt.

Statsadvokatene tok over saken i juni, men da hadde Ashwaq allerede reist tilbake til Irak. I en twitter-melding skriver politiet at etterforskningen ikke kunne fortsette fordi «vitnet var foreløpig utilgjengelig».

Folkemord

FN har erklært drapene på den religiøse jesidi-minoriteten som folkemord.

Sommeren 2014, da IS erobret jesidi-området Sinjar i Irak, ble mer enn 5000 jesidier drept og opp mot 10 000 kidnappet av IS.

Fem av Ashwaqs brødre og en av søstrene hennes skal fortsatt være savnet.

- Jeg ønsker ikke noe annet fra myndighetene i Tyskland enn at den mannen blir straffet, at de innser at det er flere andre kvinner i Tyskland med historier lik min, og at de blir beskyttet fra IS i Tyskland, sier hun.

Flyktningsituasjonen

Kansler Angela Merkel og CSU-leder Horst Seehofer har vært sterkt uenige i innvandringspolitikken i Tyskland.

I juli ble de enige om et kompromiss for å unngå regjeringskrise etter at Seehofer truet med å trekke seg.

Det innebærer at det skal bygges transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, ved den tyske grensen mot Østerrike. Derfra skal de sendes tilbake dit de er registrert, melder NTB.

Det er registrert over 700 angrep mot flyktninger i Tyskland hittil i år, og 121 mennesker har blitt skadd i angrepene.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer