RØMTE: Den store urokråka i post-sovjetisk politikk, Mikheil Saakashvili, klarte å rømme etter en storstilt politiaksjon for å arrestere ham i Kiev. Video: CNN Vis mer

Rømte fra massiv politiaksjon

Den store urokråka i post-sovjetisk politikk, Mikheil Saakashvili, klarte i formiddag å rømme etter en storstilt politiaksjon for å arrestere ham i Kiev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rømmingen er et enormt prestisjenederlag for den ukrainske presidenten Petro Porosjenko. Etter en jakt som tok flere timer klarte Saakashvilis tilhengere å omringe politibilen der Saakashvili til slutt ble satt. De bygde også barrikader for at politibilen ikke skulle slippe gjennom, og til slutt så brøt de seg gjennom bakdøra til politibilen, og trakk Saakashvili ut.

Jaget på taket

Det første Saakashvili gjorde som fri mann var å oppfordre sine tilhengere til å marsjere til Uavhengighetsplassen i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kiev. Her sa han:

- Jeg oppfordrer dere til med fredelige protester å avsette (president) Porosjenko. Dere skal ikke være redde for noe, sa Saakashvili.

Dette skjedde etter at flere titalls spesialstyrker forsøkte å arrestere Saakashvili i morgentimene idag. Da de kom flyktet Saakashvili opp på taket på huset der han bor, og holdt en appell til sine tilhengere, som begynte å samle seg i gata, der politiet holdt vakt. Så jaget politiet Saakashvili på taket, der de til slutt pågrep ham. Så ble opposisjonslederen satt i arrest i politibilen, før han etter en snau time ble tatt ut av politibilen, og igjen var en fri mann. Politiet brukte både tåregass og pepperspray til ingen nytte. Demonstrantene vek ikke unna.

- Penger fra fienden

Saakashvili ble forsøkt arrestert fordi påtalemyndigheten sier at han har mottatt en halv million dollar fra Serhoy Kurtsjenko, en mann som knyttes til Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj, som flyktet fra Kiev etter revolusjonen i februar 2014. Påstanden er altså at Saakashvili skal ha mottatt penger fra folk fra Janokovitsj' leir, som i dagens Ukraina betraktes som landsforrædere.

Dramaet rundt Saakashvili er eventyrlig. Han er mannen som ledet Rose-revolusjonen i hjemlandet Georgia i 2003. Han satt som president i to perioder, og var den mest konfronterende politikeren i det tidligere Sovjetunionen mot den russiske presidenten Vladimir Putin. Han bekjempet med suksess korrupsjonen. Men etter at han gikk av ble Saakashvili selv anklaget for korrupsjon, og rømte Georgia.

Utfordrer Porosjenko

I 2015 dukket Saakashvili opp i den ukrainske havnebyen Odessa. Han hadde fått ukrainsk statsborgerskap av sin gamle studiekamerat, Ukrainas president Porosjenko, og var blitt guvernør av Odessa. Det var Ukrainas trolig mest korrupte region, og det var Saakashvilis jobb å bekjempe korrupsjonen. Men snart beskyldte Saakashvili president Porosjenko for selv å gi sin støtte til korrupsjonsstrukturene.

For et år siden sa han opp sin stilling, og under et utenlandsopphold på forsommeren ble han fratatt sitt ukrainske statsborgerskapet. I august kom Saakashvili imidlertid tilbake til Ukraina, etter at tilhengere hadde omringet ham mens han passerte grensa uten dokumenter. Siden har han reist rundt i Ukraina, og oppfordret sine tilhengere til å demonstrere mot Porosjenko.

At han ved hjelp av sine tilhengere klarte å rømme fra politiet, er et enormt prestisjenederlag for president Porosjenko.