Rømte fra sex-skandalen

Mens flere hundre sexofre krever rettferdighet, ber Bernard Law om at han skal få fortsette som kardinal. Presset er stort mot mannen som i flere tiår valgte å overse omfattende sexmisbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige mandag ble de første interne dokumentene fra erkebispedømmet i Boston offentliggjort etter en kjennelse fra amerikansk høyesterett. Papirene har vært holdt hemmelige i mange år, og omhandler åtte navngitte presters systematiske misbruk av tenåringer i kirka.

Flere prester skal ha misbrukt kokain og andre narkotiske stoffer, og det skal ha foregått utstrakt sexmisbruk av tenåringer i menigheten. Kirkeledere i Boston visste om misbruket, men prøvde å dysse ned hele skandalen.

Kardinal Bernard Law har reist til Vatikanet, trolig for å prøve å få litt støtte. Presset mot Law har vært enormt etter at det ble kjent at han systematisk har valgt å overse anklager om sexmisbruk mot gutter og jenter i menigheten.

I ett tilfelle, der en prest var anklaget for pedofili, ble presten bare omplassert.

De grove detaljene om misbruket i den katolske menigheten har rystet hele USA, og mange hundre mennesker demonstrerte utenfor Cathedral of the Holy Cross i Boston i går. De krevde at Law måtte trekke seg som kardinal, og at politiet skulle innlede etterforskning mot ham. I tillegg har en stor gruppe prester gått sammen for å fjerne kardinalen fra stillingen.

- Prestene og innbyggerne i Boston har mistet sin tiltro til deg som åndelig overhode, skrev prestene i et innlegg som nylig ble publisert i avisa The Boston Globe.

I går avlyste Law alle avtaler, og dro rett fra Boston til Vatikanet. Det er andre gang han har rømt dit mens kravene om hans avgang har blusset opp. Også i april diskuterte han skandalens konsekvenser med pave Johannes Paul 2.

Denne gangen håper svært mange at han returnerer uten tittelen «kardinal».

Les også

Erkebiskop skylder på offer.

<B>HOS PAVEN: Kardinal Berard Law.