Rømte fra tvangsekteskapet

Den 19-år gamle kvinnen måtte rømme fra familiens vrede. I går ble moren, faren og broren til 19-åringen fengslet siktet for trusler, frihetsberøvelse og tvangsekteskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 19-åringens onkel, som også var framstilt for fengsling i går, ble løslatt, men siktelsen mot ham står ved lag. Oslo tingrett fant også at det bare var grunnlag for å varetektsfengsle de tre familiemedlemene i en uke, selv om aktor la ned påstand om to ukers varetekt. 

De fire ble arrestert etter en væpnet aksjon mot flere adresser på Lindeberg søndag kveld. Oslopolitiet aksjonerte i frykt for at den 19 år gamle kvinnen og en gutt på 16 år var holdt innesperret med tvang.

Fengslingsmøtet i Oslo tingrett i går gikk for lukkede dører. Bak disse ble 19-åringens nærmeste familiemedlemmer siktet for trusler, frihetsberøvelse og tvangsekteskap. Tvangsekteskap eller medvirkning til dette har en strafferamme på seks år, mens paragrafen av frihetsberøvelse familien er siktet etter har en strafferamme på fem år.

Det var tidlig klart at familiemedlemmene ville bli siktet for frihetsberøvelse etter at 19-åringen forsvant fra et fosterhjem der hun levde i skjul for familiemedlemmene. Når familien i går også ble siktet for trusler og tvangsekteskap, skal det etter det Dagbladet kjenner til knytte seg til 19-åringens ekteskap, som ble inngått i desember 2006.

Kulturkrasj

Politiet har vært svært tilbakeholdne med opplysninger om bakgrunnen for siktelsene mot familien, av hensyn til etterforskningen.

–Denne typen saker er veldig problematiske å løse. Det er full kulturkrasj mellom de gamle, de unge og det norske systemets kulturer. Tidligere har vi sett at dette kan få veldig alvorlige utfall, sier stasjonssjef Stein Erik Olsen ved Stovner politistasjon til Dagbladet.

To av de siktede, den 19 år gamle jentas far og onkel, er henholdsvis styremedlem og styreleder i organisasjonen Norsk Muslim Vel Forening Oslo. De er begge drosjeeiere.

AKSJON: Tre personer er varetektsfengslet for brudd på loven om tvangsekteskap etter en massiv politiaksjon søndag kveld. Dette er ett av stedene politiet aksjonerte mot søndag. Foto: DANIEL DALE LAABAK
AKSJON: Tre personer er varetektsfengslet for brudd på loven om tvangsekteskap etter en massiv politiaksjon søndag kveld. Dette er ett av stedene politiet aksjonerte mot søndag. Foto: DANIEL DALE LAABAK Vis mer

De to andre siktede, 19-åringens eldre bror (20) og mor (47), er registrert boende på samme adresse som 19-åringen..

–En farse

–Det er en håpløs situasjon, og en farse av et forsvareroppdrag når vi ikke får noen innsikt i hva som ligger til grunn for disse siktelsene, sier advokat Frode Sulland, som representerer den fengslede broren til 19-åringen.

–Han nekter straffskyld på alle punktene, og er sjokkert over anklagene. Denne politiaksjonen har rammet alle i denne familien, sier Sulland.