Rømte i helikopter

Tre franske fanger og to medhjelpere har gjennomført det som må være en av tidenes letteste fengselsflukter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en gave fra himmelen landet helikopteret lørdag midt på gårdsplassen i fengselet i den franske byen Aiton, melder det franske nyhetsbyrået Agence France Presse. Da helikopteret tok av fra plassen, hadde det tre nye passasjerer ombord.

Fengselet var svært dårlig sikret mot inntrengere fra luften, og helikopteret fikk stå uhindret på plassen i 15 minutter mens det ventet på fangene. 

To av fangene sonet straff for narkotikasmugling og væpnet ran, mens den tredje fangen hadde vært leder i en fransk ransbande.

Helikopteret var bestilt for en måned siden av skikjørere som ønsket transport ut av Alpene. I stedet ble piloten møtt av to bevæpnede personer som tvang ham til å fly til fengselet.

Fengselsfugl

De fem mennene ble sluppet av nær den franske byen Grenoble, der de forsvant til fots med pilotens mobiltelefon. Til tross for at politiet satt opp veisperringer i området, var rømlingene lørdag kveld fremdeles ikke fanget, melder The Sunday Times.

Flukt fra franske fengsler ved hjelp av helikopter har blitt gjennomført ti ganger siden 1981.

Den mest spektakulære ble gjennomført i 1986, da kona til bankraneren Michael Vaujour fløy lavt over Paris sentrum og plukket opp ektemannen fra taket av det strengt bevoktede La Santé-fengselet. Han hadde truet seg vei til taket ved hjelp av en falsk pistol og nektariner malt som granater.

Resultatet av et tilsvarende fluktforsøk 14 år seinere var ikke like vellykket. Tre rømlinger klamret seg til et nett som var festet under helikopteret, men en av fangene ble skutt og drept da vaktene i Lyon-fengselet åpnet ild mot helikopteret. De to siste fangene ble seinere arrestert etter en skuddveksling med politiet.

FENGSELSFUGL: Tre fanger rømte fra et fengsel i Frankrike lørdag, ved hjelp av to medhjelpere i et helikopter. Det avbildede helikopteret var ikke involvert i episoden. Illustrasjonsfoto: Will Burgess/Reuters
FENGSELSFUGL: Tre fanger rømte fra et fengsel i Frankrike lørdag, ved hjelp av to medhjelpere i et helikopter. Det avbildede helikopteret var ikke involvert i episoden. Illustrasjonsfoto: Will Burgess/Reuters Vis mer
Rømte i helikopter