Rømte i kirkeasyl

Da foreldrene ble hentet av politiet i går morges, gikk Saliq (14) og Uzma (9) i kirkeasyl. Barna er livredde for at pappa skal sendes til Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg er trist nå, tror jeg. Alt er litt rart, sier Uzma (9) forsiktig.

Jenta med hårflette ned til rumpa sitter og tegner i menighetshuset som tilhører Nesodden kirke. Det er niåringens første dag i kirkeasyl.

Klokka seks i går morges ble barnas foreldre Nadeem (43) og Shahida Dar (39) vekket på Sandvold asylmottak. Politiet sto på døra. Nadeem løp og gjemte seg. Shahida ringte venner og gråt.

-  Min klient, hans kone og deres to yngste barn ble pågrepet og transportert til Trandum interneringsleir for å bli tvangssendt tilbake til Pakistan, opplyser familiens advokat Zulifqar Munir.

Fordi de eldste barna overnattet hos venner, unngikk de politiet.

-  Vi vil bli på Nesodden, hos vennene våre, sier Saliq og Uzma.

-  I fire år har barna bodd på Nesodden. Foreldrene ønsker at barna skal være her, sier Eva Fischer Nilsen som er sentral i familiens store støttegruppe.

-  Kan norske myndigheter sende foreldre ut av landet og la barn bli alene i Norge? Vil politiet hente barna i en kirke? spør Frode Gjertsen som har jobbet med saken i flere år.

 NERVØSE: Saliq (14) og Uzma Dar (9) sover i menighetshuset på Nesodden. Venner og støttespillere tok barna med i kirkeasyl. Foto: Truls Brekke
NERVØSE: Saliq (14) og Uzma Dar (9) sover i menighetshuset på Nesodden. Venner og støttespillere tok barna med i kirkeasyl. Foto: Truls Brekke Vis mer

Omvendt Krekar

Dagbladet har omtalt Dar-saken flere ganger. Nadeem Dar var offiser i den pakistanske hær og er kjent for å ha ledet kamper mot muslimske fundamentalister og terrorister. Han risikerer også forfølgelse og dødsstraff for blasfemi i Pakistan fordi han også tilhører den forfulgte ahmadiyyamenigheten.

-  Dette er en omvendt mulla Krekar-sak. Erna Solberg har sagt at Krekar og flykaprere er politiske saker som må vurderes politisk fordi disse risikerer dødsstraff. Dar risikerer også dødsstraff, men det teller tydeligvis ikke når man slåss mot terrorister. Det er et rått paradoks, sier Gjertsen. Han viser til at statsminister Bondevik står i FN og sier at verden må stå sammen mot terroren. Dar har bedt om å få bli i Norge til FNs torturkomité har behandlet saken, eller i det minste til den er behandlet i Lagmannsretten i mars neste år.

Splittes

-  UNE nekter familien i å være til stede i sin egen rettssak og ignorerer FN, sier Gjertsen.

-  Vi vet at politiet har planer om å uttransportere faren mens moren blir sittende igjen på Trandum med barna. Men faren har ikke engang gyldige utreisedokumenter, bare et utgått pass, sier advokat Munir.

Den norske ambassaden i Islamabad skal ha tatt kontakt med pakistanske myndigheter. Men etter det Dagbladet kjenner til har ikke Den pakistanske ambassaden i Oslo klargjort enveis-utreisedokumenter.

-  Man går her svært langt i å skape frykt hos familien for å presse dem til å hente de eldste barna og reise «frivillig», sier Munir. Shahida jobber i barnehage. Nadeem har brukt sin kompetanse innen IT og elektronikk til å jobbe gratis på Sunnaas sykehus. I flere år har den svært godt integrerte familien vært primus motor for nødhjelp til fattige i Estland.

I kirkeasyl på Nesodden sitter to alvorlige barn.

-  Jeg skulle hatt kunsthåndverk, matte og engelsk på skolen i dag, sier Saliq som går i tiende klasse på Alværn skole.

-  Jeg liker best å tegne og drive med data. Og så liker jeg å dra til Tusenfryd. Har du prøvd den Thundercoaster\'en? spør Uzma.

-  Går det bra med dere?

-  Bare mamma og pappa kommer tilbake snart, går det bra. Det er vårt største ønske.

EKS-OFFISER: Nadeem Dar.