Rømte med barna i seilbåt fra Khalid Skah i Marokko

I over to og et halvt år holdt olympiamesteren Khalid Skah (42) sine norske barn kidnappet i Marokko.

TOK MED SEG BARNA TIL MAROKKO:  OL-vinner Khalid Skah. Foto: Ole C, H. THOMASSEN
TOK MED SEG BARNA TIL MAROKKO: OL-vinner Khalid Skah. Foto: Ole C, H. THOMASSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skah, som har norsk statsborgerskap, knuste konkurrentene og vant gull på 10?000 meter i OL i Barcelona i 1992. Han var verdensstjerne og hadde funnet kjærligheten i oslojenta Anne Cecilie Hopstock (43). Et langt skademareritt gjorde at resultatene på banen uteble. Etter at paret hadde fått to barn, begynte også ekteskapet å hangle. Likevel forsøkte Anne Cecilie å leve sammen med Skah. Høsten 2006 flyttet de til Marokko, for å bo der i ti måneder. Etter flyttingen gikk mye galt.

Ingen hjelp
Tidlig i fjor sommer møtte Dagbladet Anne Cecilie Hopstock, som fortvilet hadde flyktet fra Marokko. Hun fryktet for sitt eget liv, mens barna ble holdt igjen i Marokko.

— Jeg søkte hjelp hos både norsk og marokkansk politi. Ingen ville hjelpe meg, fortalte hun da.

Samtidig klarte barna til Anne Cecilie å kontakte henne via en lånt mobiltelefon.

Flere ganger reiste hun tilbake til Marokko, hvor hun forsøkte å finne barna.

— Khalid Skah var rasende, han truet med å ta meg. I en periode klarte han også å indoktrinere barna til å tro at det var jeg som hadde forlatt dem.

Angrepet av villhunder
Etter måneder med forhandlinger, lykkes barna under spesielle omstendigheter å rømme i begynnelsen av mars i år. De ble avslørt, og straffen var at de ble tatt ut av skolen og plassert på en øde gård, vel halvannen time sør for hovedstaden Rabat.

— De rømte midt på natta etter å ha klatret over en mur innsatt med glasskår på toppen. De gikk i fem timer i et forferdelig uvær. De ble også angrepet av villhunder, før de ble funnet av en tilfeldig mann. Til slutt fikk de varslet den norske ambassaden, forteller Anne Cecilies norske advokat, Marte Svarstad Brodtkorb.

Istedenfor å ta barna med til ambassaden og i sikkerhet, valgte vakthavende på Den norske ambassaden i Marokko å kjøre barna til nærmeste politistasjon. Til slutt bestemte en lokal dommer at barna skulle leveres tilbake til faren — Khalid Skah — til saken var endelig avgjort.

Brodtkorb har bistått Hopstock de to siste åra og lagt et kraftig press på norske myndigheter.

— Dette har vært en veldig vanskelig sak. Vi har ikke fått noe gratis. Vi har mast og mast og ringt og ringt og presset på for å få hjelp, sier advokat Svarstad Brodtkorb.

— Mishandlet
Tidligere i sommer reiste Anne Cecilie på ny til Marokko. Hun var da varslet av moren til ei venninne av barna. Seinere ble ambassadepersonalet kontaktet av bekymrede naboer. De fortalte om mishandling av barna.

— Barna ble rundjult og grovt mishandlet, sier Anne Cecilie tydelig beveget.

— Da fryktet vi for livet til barna. Jeg var virkelig redd for hva som kunne skje.

— Meldingene var virkelig urovekkende. I Rabat oppsøkte jeg boligen til Khalid Skah. Da jeg sparket hull i døra, kom han med et skytevåpen før jeg klarte å flykte, forteller Anne Cecilie.

Trusler
Også hennes marokkanske advokat, Maitre Benchikh Mohammed Lhabib — som Den norske ambassaden i Marokko hadde ordnet for Anne Cecilie — ble truet.

— Min advokat ble overfalt etter at han hadde vært i retten i en annen sak. Khalid og hans nye kone — som han har giftet seg med mens han fortsatt formelt er gift med meg — er begge under etterforskning av politiet i Marokko.

Også Hopstocks norske advokat, Brodtkorb, er blitt truet på livet av Khalid Skah.

Til Dagbladet forteller Anne Cecilie om trusler, drapsforsøk og en forferdelig usikkerhet og redsel.

Flukten
Etter nye uker med fortvilelse, eksploderte saken i forrige uke.

— Barna mine fikk låne en mobiltelefon. De klarte å ringe meg, tok sjansen og rømte på ny.

RØMTE MED BARNA:  Anne Cecilie Hopstock hentet barna i Marokko. Foto:  Tomm W. Christensen.
RØMTE MED BARNA: Anne Cecilie Hopstock hentet barna i Marokko. Foto: Tomm W. Christensen. Vis mer

Anne Cecilie varslet sin advokat, som igjen fikk folk fra ambassaden til å hente barna.

En stund seinere ble de plukket opp på et gatehjørne i Rabat av en mann fra ambassaden.

Denne gangen valgte ambassaden å ta med de fortvilte barna til Den norske residensen i Rabat. Der ble de tatt vare på i flere dager.

— Jeg var da på vei til Spania og hadde fått hjelp av bekjente, forteller Hopstock.

Hun ønsker ikke å fortelle i detalj om flukten, men Dagbladet kan avsløre at den fortvilte tobarnsmoren hadde fått med seg hjelpere. Sammen reiste de med seilbåt fra Spania til Marokko.

— Hjelperne mine reiste til ambassadørboligen i Rabat og hentet barna forrige onsdag.

Av hensyn til sikkerheten til de som hjalp henne med å få barna ut av Marokko, vil Anne Cecilie ikke røpe hvilken rute de valgte og hvordan de reiste fra Rabat til kystbyen hvor seilbåten lå og ventet.

— På vei inn til Marokko gikk vi på grunn. Du kan tro jeg var fortvilet, sier Anne Cecilie, som selv førte seilbåten over Middelhavet.

Først da båten var ute i internasjonalt farvann, våget Anne Cecilie å tro at flukten ville lykkes.

—?Torsdag kveld kom vil til Spania. Vi reiste med første fly som hadde ledige plasser hjem til Norge. Seint fredag kveld landet vi på Gardermoen. Der ventet norsk politi. Siden har vi levd under politibeskyttelse, forteller Anne Cecilie.

De to barna har det etter forholdene bra, men er ifølge moren tydelig preget av dramaet de har gjennomgått.

Selv om barna er hjemme i Norge, frykter tobarnsmoren fortsatt for den lille familiens sikkerhet.

Taus Skah
Det lyktes ikke Dagbladet å komme i direkte kontakt med Khalid Skah i går.

Etter å ha ringt Skah en rekke ganger på hans marokkanske mobiltelefon, ble Dagbladet seint i går kveld oppringt av en kvinne fra samme telefonnummer.

Hun ville ikke si hvor Skah oppholdt seg, men lovet å gi ham beskjed om at Dagbladet ønsket å snakke med ham.

— Khalid er ikke tilgjengelig akkurat nå. Hva vil dere ham?

—?OK, jeg skal fortelle ham at også norske medier vil skrive om saken. Han skal få beskjed, men jeg vet ikke om han vil ringe opp igjen, sa kvinnen som også innrømmet at hun kjente til bortføringssaken.

I marokkanske aviser har Khalid Skah stått fram og hevdet at hans norske kone — Anne Cecilie Hopstock — og norske myndigheter har kidnappet barna hans.

KHALID SKAH:

Olympisk mester

Khalid Skah er født 29. januar 1967 i Midelt i Marokko, og var tidligere marokkansk friidrettsutøver.

Skah flyttet til Norge på åttitallet og løp i Norge for BUL i Oslo.

Han ble først kjent som en eminent terrengløper, og ble verdensmester i 1990 og 1991.

Under OL 1992 i Barcelona utkjempet Skah en duell på 10 000 meter med favoritten — kenyaneren Richard Chelimo. Da begge løperne tok igjen marokkaneren Hammou Boutayeb med en runde, hindret Boutayeb kenyaneren, og Skah løp inn til seier.

Skah ble beskyldt for å ha jukset, og ble diskvalifisert. Det marokkanske friidrettsforbundet protesterte, og avgjørelsen ble omgjort.

Khalid Skah ble upopulær hos publikum som høylytt ga uttrykk for hva de mente det de oppfattet som ren juks.

Skah ble møtt av en øredøvende pipekonsert ved premieutdelingen.

I 1993 satte han verdensrekord, da han løp to engelske mil på tida 8.12,17.

Seinere ble Khalid Skah skadet, og klarte aldri å komme tilbake på samme toppnivå. De seinere åra har han trent marokkanske og fransk-marokkanske friidrettsløpere.

Khalid Skah er helt av Marokko. Selv om han hadde norsk statsborgerskap og bodde i Norge, ønsket Khalid Skah å representere fødelandet Marokko og ikke Norge i friidrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer