RØMTE: Kvinnen rømte med barna til Sverige fra Asker i fjor sommer. Forrige uke ble hun pågrepet, og i går ble hun varetektsfengslet i fire uker. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
RØMTE: Kvinnen rømte med barna til Sverige fra Asker i fjor sommer. Forrige uke ble hun pågrepet, og i går ble hun varetektsfengslet i fire uker. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Rømte midt på natta og stjal penger fra onkel under barnebortføring

Norsk mor og tante varetektsfengslet for bortføring av barn (12) og (10) etter dramatisk politiaksjon i Sverige i forrige uke.

En 51 år gammel Asker-kvinne er i Oslo tingrett fengslet i fire uker for bortføring av egne barn.

Kvinnen stakk av midt på natta i juli i fjor sammen med sine to barn på tolv og ti år. Hun holdt de to barna i Sverige fram til hun og søstera hennes ble pågrepet etter en dramatisk politiaksjon i Sør-Sverige i forrige uke.

Barna hadde da vært borte i nesten et halvt år, og en fengslingskjennelse fra Oslo tingrett i går tegner et bilde av en dramatisk flukt.

- Fryktet barnevernet

Under gårsdagens fengsling ble både mora og hennes søster (51) varetektsfengslet i fire uker for grov omsorgsunndragelse og medvirkning til underslag og tyveri. Retten. Mora nekter straffskyld, mens tanta ikke hadde tatt stilling til spørsmålet om straffskyld. Tanta nektet imidlertid å forklare seg i retten, og begge tok betenkningstid på ankespørsmålet.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hvordan hun stiller seg til straffskyld på dette tidspunktet, sier moras forsvarer Cecilie Nakstad til Dagbladet.

Hovedårsaken til fengslingen var gjentakelsesfare.

- Vi er uenig i at det er gjentakelsesfare. Hennes samvær med barna er nå svært begrenset og under tilsyn. Muligheten til å stikke av med dem er derfor i praksis fjernet, hun har heller ikke noe ønske om å gjøre det, sier Nakstad.

Asker-kvinnen har forklart at hun dro avgårde med barna fordi hun fryktet at barnevernet skulle ta over omsorgen for dem. Bakgrunnen skal ha vært miljøet i hjemmet og på grunn av konflikt mellom foreldrene.

Det var da hun reiste hjemmefra midt på natta, uten å varsle barnefaren, som også hadde omsorg for barna. Hun flyktet over grensa til Sverige, og skal siden juli i fjor ha oppholdt seg der og holdt barna i skjul.

Saken førte til reaksjoner i både kvinnens og barnefarens familie. Både faren og barnevernet anmeldte mora, og Asker og Bærum tingrett avgjorde i desember at gutten og jenta skulle ha fast bosted hos far.

- Stjal penger fra onkel

Den arbeidsløse mora hevder imidlertid at hun ikke ville unndra barna fra faren, men at hun bare rømte av frykt for barnevernet.

Kvinnen fikk også bistand fra sin egen familie. I en fengslingskjennelse fra Oslo tingrett kommer det fram at hennes 50 år gamle søster hadde fått tak i deres felles onkels bankkort og tatt ut penger fra hans konto for å finansiere flukten. Barnemora hevder dette var et lån hun måtte ta for å klare å rømme, og sier hun vil bli venner igjen med onkelen.

Søstera har ikke oppholdt seg i Sverige hele perioden da nevøen og niesen var borttatt av mora, men Oslo tingrett mener at tanta over tid har medvirket til omsorgsunndragelsen.

Internasjonalt etterlyst

Søstera ble varetektsfengslet av Borgarting lagmannsrett i desember i fjor, men gjenopptok ifølge Oslo tingrett medvirkningen til omsorgsunndragelsen etter løslatelse.

Barnemora har vært internasjonalt etterlyst siden august i fjor for å ha bortført sine egne barn og for omsorgsunndragelse. Politiet har lenge visst at hun oppholdt seg i Sverige, og politiarbeidet har vært omfattende før hun ble pågrepet natt til tirsdag i forrige uke.

Pågripelsen endte med biljakt der søstera kjørte og bilen måtte stoppes med spikermatte av politiet. Siktede stakk av fra bilen med barna og løp inn i skogen. Det tok flere timer med hundesøk før politiet fant kvinnen.

Hun ville ikke bidra til at de fant barna og det tok dermed enda lengre tid før politiet først fant gutten og deretter jenta. Begge barna var sterkt nedkjølt da de ble funnet, oppsummerer Oslo tingrett.

- Frykter gjentakelse

Grunnen til at både mora og søstera ble fengslet i fire uker i går, er at retten frykter gjentakelsesfare, og at barna kunne bli bortført igjen.

«Retten viser til at det er store konflikter mellom siktedes familie og barnas far. Siktedes familie framstår som sterkt sammensveiset og villige til å hjelpe N.N. til å få barna bort fra faren og barnevernets involvering i saken.»

Den 51 år gamle kvinnen har allerede sittet i varetekt siden hun ble pågrepet midt på natta natt til tirsdag i forrige uke.

Under den dramatiske biljakten skal søstera ha nektet å stoppe, og på ferden nordover skal sjåføren ha kjørt på en politibil og forsøkt å kjøre på en politibetjent. Hun ble siktet for å ha stukket fra en ulykke, uaktsomhet i trafikken og for forsøk på grov kroppsskade etter nesten å ha truffet betjenten.

Rømningsforsøket førte til en dramatisk leteaksjon, og først over fire og en halv time etter politijakten langs veien, ble kvinnen pågrepet klokka 01.30. Da ble også barna brakt i sikkerhet.