Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rømte til elendighet

KOTKAI (Dagbladet): Sher Ahmad er to måneder gammel og suger pupp under burkaen til mamma Bibi Samia. I går fikk de nytt hjem sammen med resten av familien. Et telt på brun jord, en kilometer fra grensa til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høykommissæren for flyktninger hadde ikke noe valg. Pakistanske myndigheter har nektet å gi flyktningstatus til de rundt 170000 nye afghanerne som har tatt seg illegalt over grensa til Peshawar og Quetta.

Eneste alternativ var å hente flyktninger fra leirene med de dårligste tilbudene, og kjøre dem så langt bort som mulig, til grensa mot Afghanistan.

Tilbudet er frivillig, men fristelsen er vanskelig å si nei til for dem som ingenting har. De får beskyttelse, mat, et telt, tepper og kokeutstyr. Det skal holde til over vinteren.

I går morges pakket familien til Sefo Rahman sakene sine. De ville bli med bussen fra Jallozai-leiren ved Peshawar til den nye leiren Kotkai, mer enn fire timers busskjøring nordover mot grensa.

Faren drept

To måneder gamle Sher Ahmad ble båret av mor Bibi Samia. Far Sefo Rehman, sønnen Fazal Rehman (5) og døtrene Bibi Rahmia (10) og Bibi Rahmian (3) bar det lille de hadde med seg til bussen.

- Vi rømte fra landsbyen Kohi i Kunar-provinsen for 25 dager siden, etter at de amerikanske bombene drepte min far og knuste huset vårt. Jeg er bonde og vil tilbake igjen, men det blir neppe før vinteren er over, forteller Sefo Rehman.

Sju busser med 70 familier kjørte i går gjennom det lovløse stammeområdet nordover og til grensa mellom Pakistan og Afghanistan. Her var det satt opp to teltleirer.

De første 382 flyktningene måtte sove den første natta i en transittleir for å bli registrert, godkjent som flyktninger og bli vaksinert.

Vil overvintre

I dag flytter de inn i den nye teltleiren like ved. Der skal de bo til vinteren er over.

Fra teltlukene kan de se mot høye fjell, som stiger opp fra sletta noen hundre meter lenger borte. Der er Afghanistan og provinsen Kunar, som familien til Sefo Rehman rømte fra. I de kommende dagene og ukene skal opptil 20000 flyktninger transporteres til Kotkai-leiren.

- Det blir kaldt for dem. Her er det ofte null grader og noen minus, med snø i fjellet. Men disse flyktningene er pashtunere og det er et sterkt folk, sier leirsjef Said Ahmad Jan.

På åpningsdagen i går kom en mann med tre barn og spurte om plass i leiren. De hadde tatt seg over fjellet fra Afghanistan. Kona hadde omkommet.

- OK, svarte sjefen for Høykommissærens kriseteam. Før han la til overfor leirledelsen: - Vi tar ikke imot enslige menn. Dette skal ikke bli en leir for Taliban-soldater.

NYTT HJEM: To måneder gamle Sher Ahmad gråt da han ble tatt bort fra puppen til mamma Bibi Samia. Far Sefo Rehman, sønnen Fazal Rehman (5) og døtrene Bibi Rahmia (10) og Bibi Rahmian (3) må overvintre i telt.Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
Hele Norges coronakart