Hyttebrann i Nordland

Rømte til kommunelegens foreldre: - Skremmende

Mannen som reddet seg ut fra dødsbrannen i Risøyhamn søkte ly hos foreldrene til kommunelege Astrid Bertinussen Holm. - En veldig skremmende opplevelse, sier Holm til Dagbladet.

Innsatsleder Jørn Karlsen forteller hva som skjedde natta hyttebrannen i Andøy kommune brøt ut. Video: Jan-Arnt Skjolde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en veldig skremmende opplevelse. Så sterk sorg og fortvilelse setter store spor, sier kommunelege Astrid Bertinussen Holm (54) til Dagbladet.

Dagen etter dødsbrannen på Risøyhamn i Andøy kommune i Nordland, er hun preget av hendelsen.

Holms foreldre Per (81) og Randi (74) var hjemme natt til lørdag, da en mann som hadde reddet seg ut fra ei brennende hytte søkte hjelp i huset deres, som var det nærmeste hvor det var lys.

I sjokk

Idag kom nyheten om at Kripos og lokale krimteknikere fra Nordland har funnet tre av de fem savnede døde i brannruinene.

FORELDRENE HJALP: Foreldrene til kommunelegen i Andøy, Astrid Bertinussen Holm, tok seg av mannen som reddet seg ut fra ei brennende hytte. Her sammen med fastlege Håkon Løtvedt. Foto: Andøy kommune
FORELDRENE HJALP: Foreldrene til kommunelegen i Andøy, Astrid Bertinussen Holm, tok seg av mannen som reddet seg ut fra ei brennende hytte. Her sammen med fastlege Håkon Løtvedt. Foto: Andøy kommune Vis mer

Politiet frykter at de to som fremdeles er savnet også døde.

Bare én person av i alt seks lyktes i å redde seg ut.

- Han var i sjokk, og det var en grusom opplevelse, forteller Astrid Bertinussen Holm.

Ga ham ulltepper

Hun forteller at de hjalp ham med pledd og varme klær.

- De tok ham inn i huset, fikk på ham klær og tullet ham inn i ulltepper, og satt sammen med ham og trøstet ham, og de kontaktet nødetatene, forteller hun.

FIKK HJELP HOS NABOER: - De tok ham inn i huset, fikk på ham klær og tullet ham inn i ulltepper, og satt sammen med ham, og de kontaktet nødetatene, forteller kommunelege Astrid Holm i Andøy kommune om hva som skjedde da hennes foreldre natt til lørdag hjalp en mann som hadde reddet seg ut av ei brennende hytte. Foto: Politiet / NTB
FIKK HJELP HOS NABOER: - De tok ham inn i huset, fikk på ham klær og tullet ham inn i ulltepper, og satt sammen med ham, og de kontaktet nødetatene, forteller kommunelege Astrid Holm i Andøy kommune om hva som skjedde da hennes foreldre natt til lørdag hjalp en mann som hadde reddet seg ut av ei brennende hytte. Foto: Politiet / NTB Vis mer

Holm, som er nabo med foreldrene, kom til etter omkring en halvtime.

Da hadde hennes mor konstatert at mannen ikke var kritisk skadd, og kontaktet nødetatene.

- Vil preges for alltid

Omtrent samtidig med Holm kom politiet til stedet, og ambulansen som tok mannen med seg.

- Det var så skremmende. Selv jeg som har vært kommunelege i cirka 30 år, synes det er veldig tragisk. For en liten bygd som vår, vil dette prege oss for alltid.

Holm forteller at de som var i hytta først kom til stedet for få måneder siden, og at hun selv ikke hadde snakket med mannen før ulykken.

Hennes far hadde derimot snakket med ham.

- Det var ikke folk vi kjente, men de har blitt tatt godt imot, sier hun.

- Finner ikke ord

Flere mindreårige er savnet i brannen.

- Det er så tragisk for alle. Vi synes det er så tragisk at vi finner ikke ord, sier hun.

LØP: Her er ruta mannen fulgte ned til huset hvor han fikk hjelp. Illustrasjon: Kjell Erik Berg.
LØP: Her er ruta mannen fulgte ned til huset hvor han fikk hjelp. Illustrasjon: Kjell Erik Berg. Vis mer

Nå behøver Astrid Bertinussen Holm og hennes familie tid for å fordøye det som har skjedd. Hun legger ikke skjul på at det har gått inn på både henne selv og foreldrene.

- De er eldre folk, og de er preget av det og synes veldig, veldig synd i ham, sier hun til Dagbladet.

- I dag har vi i familien snakket om hendelsen, og tatt oss av våre egne, forteller Astrid Bertinussen Holm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer