Rømte til Sverige - ville melde seg i natt

Et døgn etter at 21-åringen skjøt ned og drepte en 28-åring i Oslo, bestemte han seg for å melde seg for politiet. Advokat John Christian Elden reiste i natt til Sverige for å hente 21-åringen, som er livredd for selv å bli skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skulle pakistaneren med norsk statsborgerskap sittet på tiltalebenken i en farskapssak i Oslo tinghus.

Ved 23.00 tiden i går kveld fikk advokat John Christian Elden kontakt med den etterlyste drapsmannen. Speen Yar Kahn var da i Gøteborg, sammen med to kamerater. Han hadde akkurat gitt et intervju til en avis, da Elden fikk overtalt ham til å gi opp flukten.

- Mannen er dypt fortvilet over hva som har skjedd. Han satte seg i en bil ved midnatt og kjørte i retning grenseovergangen ved Svinesund. Etter planen skal jeg møte ham på svensk side av grensa, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.
Elden understreker overfor Dagbladet at 21-åringen har gått med på å overgi seg og at de to vil kjøre direkte til politivakta i Oslo, hvor han skal melde seg.

- Jeg forventer at vi er ankommer politivakta i Oslo ved 05.00 tiden, sier Elden.

Etter hva Dagbladet erfarer erkjenner den 21 år gamle drapsmannen de faktiske forhold. Samtidig nekter han straffeskyld.

- Et uhell

Mannen har gjentatte ganger gjentatt overfor sin advokat at drapet var et uhell.

- Det var aldri meningen å skyte noen. Mannen rettet våpnet mot meg og jeg avvæpnet ham. Skuddene gikk av ved et uhell, har 21-åringen forklart både til advokat Elden og til flere kamerater.
Ifølge Elden mener den unge drapssiktede pakistaneren at det er politiets skyld at han flyktet til Sverige.

- Han påstår at politiet har brutt en avtale han hadde med dem, sier Elden.

Ifølge mannen skal en politimann ved Stovner politistasjon lovet at politiet ikke ville etterlyse ham med navn og bilde.

Noe politiinspektør Gunnar Larsen likevel bestemte å iverksette i går ettermiddag.

På besøk

Sammen med en norsk muskelmann kom 21-åringen til leiligheten i Jomfrubråtveien på Ekeberg like etter klokken 20.30 søndag kveld.

De to skulle besøke en person som bodde i en av leilighetene i den store villaen.

Ifølge mannen og nordmannen som kom sammen med ham, kom to andre menn og nektet dem å komme inn i huset.

Ifølge de to skal 28-åringen ha dratt fram en pistol. 21-åringen skal ha avvæpnet ham. Deretter skal ett skudd ha blitt avfyrt, før to nye skudd falt.

Ikke straffet

Ved siden av 21-åringen, den drepte og den norske muskelmannen, var også en ung pakistaner som bodde i huset og en mann som kom sammen med 28-åringen til stede da drapet ble utført.

Mens 28-åringen er død og 21-åringen er på rømmen, er de tre andre arrestert av kriminalpolitiet.

Minst en av dem har avgitt en politiforklaring som stemmer overens med hva Kahns har påstått skjedde.

- Mannen er etterlyst som mistenkt for forsettelig drap, sier politiinspektør Gunnar Larsen.
Både 21-åringen og den drepte 28-åringen er gamle kjenninger av politiet.

I Sverige

Dagbladet fikk i går bekreftet fra flere hold at 21-åringen umiddelbart etter drapet satte seg i sin sorte Toyota Celica, kjørte direkte til leiligheten sin på Grünerløkka, før han sammen med to kamerater kjørte til Follo sør for Oslo, hvor bilen ble dumpet.

I løpet av gårsdagen tok han seg over grensa til Sverige. Grensepasseringen skjedde til tross for at kriminalpolitiet natt til mandag slo riksalarm og varslet samtlige grensestasjoner.
Flere kamerater av 21-åringen var i går i kontakt med media og ville formidle kontakt om et intervjue med drapsmannen. Både aviser og en TV-stasjon fikk tilbud om å intervju drapsmannen.

Mannen satt selv og så på TV2s sending klokken 18.30 i går. Der kunne han se bilde av seg selv og at han var etterlyst med fullt navn for drapet.

Etter TV-innslaget bestemte han seg angivelig for ikke å melde seg likevel.

- Jeg er overbevist om at 21-åringen vil melde seg for politiet, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet. Den kjente advokaten var i går kveld ikke kjent med hvor den etterlyste pakistaneren med norsk statsborgerskap oppholdt seg.

Ikke farlig

Politiinspektør Gunnar Larsen mener mannen ikke er farlig.

- Vi har ikke opplysninger som tyder på at Kahn er farlig, sier Larsen.

De tre andre mennene som var til stede da 28-åringen ble skutt ned og drept, sitter fortsatt i arrest hos politiet.

I går kveld var det ulike signaler fra politiet. Det ble vurdert både å løslate de tre og eventuelt å fremstille dem for varetektsfengsling i Oslo forhørsrett i dag, siktet for medvirkning til forsettelig drap.

Kriminalpolitiet mener de har funnet drapsvåpenet. En pistol ble funnet like ved åstedet da politiet gikk inn i leiligheten søndag kveld.

I går kveld var 21-åringen sammen med flere kamerater fra det hardt kriminelt belastede innvandrerungdomsmiljøet i Oslo, i Gøteborg i Sverige. Han hevder fortsatt at han vil melde seg for politiet, men at han trenger pusterom før han overgir seg.