Rømte ut av vindu

HAMMERFEST (Dagbladet): Jørn Olsen og døtrene måtte flykte gjennom vinduet da huset ble tatt av snøras i Hammerfest i går. - Hele huset ristet, forteller Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ved 15-tida i går at det løsnet et 200 meter bredt ras i fjellsiden over bydelen Breilia. En rekke hus ble truffet med voldsom kraft. Folk måtte evakueres.

Ordfører Alf E. Jakobsen er klar til å erklære unntakstilstand i byen. Skred etter skred har løsnet etter snøkaoset den siste tida. Og flere ras er ventet.

Da Dagbladet kom til Breilia i går, traff vi Jørn Olsen som fikk seg selv og døtrene i sikkerhet.

Han forteller:

- Vi hørte et voldsomt drønn. Hele huset ristet. Skredet sperret oss inne. Jeg måtte løfte jentene ut vinduet og krype etter sjøl. Jeg hadde sagt til jentene at vi var trygge. Nå er de sinte fordi jeg lovet noe jeg ikke holdt.

Garasjen knust

Arne Myrseth jobber i Sivilforsvaret. Han hadde akkurat frest innkjørselen fri for snø, og forlatt familien for å hjelpe andre rasutsatte, da han fikk melding om skredet i Breilia.

- Jeg fant garasjen min knust til pinneved. Motorsykkelen og snøfreseren ligger begravd, forteller han.

Skredet ville trolig krevd menneskeliv om noen hadde oppholdt seg i gata.

- Trykkbølgen sørget for at stuegulvet over garasjen har slått bul på seg, forteller Myrseth.

Inferno i hvitt

Mens gresset grønnes og utepilsen nytes i Oslo, opplever Hammerfest et inferno i hvitt.

- Det er målt inntil 2,5 meter snødybde, sa ordfører Alf E. Jakobsen i går kveld. Da hadde han og krisestaben informert byens innbyggere på nok et krisemøte - det tredje denne uka.

Snøen lavet ned over Hammerfest nesten i hele går. Det har den gjort i to uker. Store deler av byen er formet som en gryte, med stupbratte fjellsider rundt. Over fjellsidene henger blytunge, falleferdige snøskavler. Faren for nye skred er bokstavelig talt overhengende.

Skredekspert Karstein Lied fra Norges Geotekniske Institutt saumfor Hammerfest i går. Antall evakuerte boenheter nærmet seg 50 i går kveld. Det betyr at rundt 150 mennesker er tvangsflyttet. En lang rekke andre har flyttet frivillig.

FIKK HUSET BEGRAVD: Slik så det ut etter at raset traff huset til Jørn Olsen i Hammerfest.