Romturist på vei

Verdens første romturist, mangemillionæren Dennis Tito, er på vei til den internasjonale romstasjonen ISS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokka 9.35 norsk tid tok Soyuz-raketten med Tito og to kosmonauter av fra Baikonur i Kazakhstan. Etter planen skal de tre være framme ved romstasjonen på mandag.

Mannskapet på den amerikanske romfergen Endeavour har jobbet på spreng for å løse dataproblemer på romstasjonen. De må forlate ISS før Soyuz-modulen med Tito kan dokke med stasjonen. NASA og den russiske romfartsadministrasjonen ble likevel enige om å gjennomføre oppskytingen etter planen.

Tito har gjennomgått hard kosmonaut-trening for å forberede seg til drømmeferien. Men mangemillionæren skal ikke utføre noen arbeidsoppgaver mens han er ombord.

Motstand

NASA motsatte seg lenge Titos ferieplaner. De mente det var for tidlig å slippe amatører ombord på romstasjonen. Dennis Tito mener dette standpunktet ikke holder mål.

- Jeg har gjennomgått grundig trening, og jeg har gjort det ekstremt godt på prøvene mine. I tillegg har jeg ingeniørbakgrunn, noe som gir meg en fordel i forhold til andre kosmonauter. Jeg er ekstremt godt kvalifisert for denne turen, sa Tito i et intervju med CNN før oppskytingen.

Prisen uviktig

Turen til verdensrommet har kostet Tito 20 millioner dollar. Men prislappen har ikke plaget mangemillionæren.

- Jeg er 60 år gammel, og dette er en sjanse til å oppleve noe helt unikt, en erfaring jeg vil ha med meg resten av livet. Jeg synes det er en fantastisk handel, sier Tito til CNN.

<B>ROMSTASJON:</B> I romstasjonen ISS skal mangemillionæren Dennis Tito tilbringe ferien sin.
20 MILLIONER DOLLAR:</B> Dennis Tito bruker 20 millioner dollar på ferieturen sin til rommet.