Romturist vender hjem

Verdenshistoriens andre turist i rommet er nå på vei hjem fra den internasjonale romstasjonen der han har hatt en kostbar, men minneverdig ti dagers ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husker du den styrtrike amerikaneren Dennis Tito (61) som i fjor ble den første som fikk kjøpe billett til en romferge? Nå har en 28 år gammel sør-afrikansk internettmagnat ved navn Mark Shuttleworth rukket å gjøre det samme før det blir altfor vanlig å feriere på denne måten.

Shuttleworth kommer ganske sikkert til å huske denne 170 millioner kroner dyre turen en god stund. Suvenirene som han kjøpte på det ti dager lange oppholdet er nemlig romdrakta han brukte og den tre tonn tunge Sojuz-kapselen, som vil bringe ham tilbake til jorda.

Ikke noe slaraffenliv

Shuttleworth måtte gjennom åtte måneder med teoretisk undervisning og praktisk trening i Russland, før han fikk legge av gårde ut i verdensrommet. Og det ble heller ikke tid til noe slaraffenliv på romstasjonen «Alpha»; Shuttleworth ble satt til krevende arbeidsoppgaver fra 6 om morgenen til 23.30, melder AP. Blant annet har han deltatt i forskning på proteiner fra HIV-viruset, for å se om disse vil få en gunstig krystallisering i rommet.

Når Sojuz-kapselen nærmer seg jorda og raser inn i atmosfæren i ti ganger lydens hastighet, vil den likne en ildkule. Forhåpentligvis vil kapselens fallskjermer bidra til å bremse fallet når den etterhvert skal lande på de øde kasakhstanske stepper. Da venter flere dager med medisinsk observasjon for besetningen på tre, skriver AP.

Etter det skal Mark Shuttleworth på ferie.

En fornøyd Shuttleworth: Etter å ha fått grønt lys til å realisere sin drøm. Pris: 170 millioner kroner.
Lystig lag: Mannskapet på den internasjonale romstasjonen under Shuttleworths ti dagers opphold.