Romvandring på Discovery

I dag skal astronautene selv sjekke om det trengs reparasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Steve Robinson og Soichi Noguchi skal kle seg opp til romvandring klokka 04.44 lokal tid lørdag. Talsmenn fra NASA sier de vurderer å forlenge oppdraget med én dag for å gi mannskapet på romfergen ekstra tid, melder CNN.

Tester ut

- Alle tegn tyder på at romfergen ikke ble alvorlig skadet og at astronautene mest sannsynlig ikke vil behøve å reparere skadene, sa lederen for NASAs romfergeprogram, Wayne Hale, fredag.

Robinson og Noguchi skal teste ut måter å reparere romfergens varmeskjoldsbelegg på. De skal også prøve å gjenstarte en streiket rotasjonskontroll som er med på å opprettholde romfergens riktige plassering i rommet.

Fredag begynte astronautene å trene til oppdraget som vil bli utført i dag mellom klokka 08.45 og 15.15.

Skadet belegg

Et røntgenbilde av skadet belegg ved understellet viser at den avrevne delen er to centimeter lang, nærmere sju centimeter bred og en halv centimeter dyp. Hale mener denne skaden ikke har ødelagt romskipets ytterste beskyttelseslag mot varme.

Men eksperter har funnet to fyllmassehull, noe som kan forstyrre den aerodynamiske flyten under fergen når den kjører inn i atmosfæren. Dette kan medføre problemer med luften i romfergen og øke temperaturen mot varmeskjoldsbelegget. Resultatet kan bli at hele romskipet eksploderer.

UT PÅ VANDRING Japanske Soichi Noguchi er en av astronautene som skal sjekke ut skadene på Discovery.