I MEDVIND:   Ron Paul kritiserer makthaverne og gjør det skarpt i den repulikanske nominasjonsprosessen i USA. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton/Scanpix
I MEDVIND: Ron Paul kritiserer makthaverne og gjør det skarpt i den repulikanske nominasjonsprosessen i USA. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton/ScanpixVis mer

Ron Paul (76) vil legge ned sentralbanken og returnere til gullstandarden

Likevel gjør han det overraskende skarpt i nominasjonskampen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenom hans egne tilhengere er det svært få som tror at Ron Paul har noen sjanse til å vinne nominasjonen og bli Republikanernes presidentkandidat.

Likevel har den ultraliberalistiske kongressrepresentanten fra Texas stukket av med en betydelig andel av de republikanske stemmene i de to første nominasjonsvalgene.

Tirsdag klarte han en sterk annenplass i New Hampshire med en firedel av alle stemmene, en uke etter at han ble nummer tre på nominasjonsmøtene i Iowa.

Faktor å regne med De gode resultatene viser hvordan hans valgkamp som er rettet mot det etablerte maktapparatet har gjort ham til en viktig faktor i den republikanske nominasjonsprosessen, eller en betydelig kraft om han skulle stille som uavhengig kandidat mot både republikanere og demokrater.

Den 76 år gamle Paul får pepper fra sine rivaler for å være på kant med sentrale republikanske synspunkter, men det gjør ham ingenting, og appellen han har til en kjernegruppe av unge velgere og pensjonister, kan ikke lenger ignoreres.

Hans siste suksesser gjør det iallfall sikkert at han blir en faktor å regne med i nominasjonsvalgene i South Carolina og Florida.

Sære synspunkter I talen etter valget i New Hampshire tirsdag kastet Paul seg med stor fryd igjen ut i temaene han gjerne snakker om, til stor jubel fra entusiastiske tilhengere.

Han raste mot sentralbanken Federal Reserve, som han ønsker å nedlegge i samme slengen som han vil returnere dollaren til gullstandarden.

Og han lovte å få slutt på unødvendige kriger slik som i Afghanistan og Irak, som han mener styres av det militærindustrielle kompleks.

Paul mener at alle amerikanske soldater i utlandet skal hentes hjem og at basene verden rundt skal avvikles.

Frihet sentralt Hovedtesen til Paul, som regnes for å være Tea Party-bevegelsens far, er ubegrenset frihet for individet, og minst mulig skatt og stat.

Pauls motstandere kaller ham en isolasjonist som ikke tar forsvaret på alvor, og heller ikke tar alvorlig Irans angivelige anstrengelser for å skaffe seg atombomben.

- Jeg flirer når de kaller meg, og dere, farlige. Men akkurat der har de rett, fordi vi er farlige for status quo, sa han til jubel og applaus i New Hampshire.

- Vi har notert oss enda en seier for friheten, la han til.

Mange mener at Paul har liten appell utenom stater som Iowa og New Hampshire, der mange deler hans libertarianske synspunkter. Men på det økonomiske området kan han dra Republikanerne til høyre.

Uavhengige Noen av hans tilhengere håper han skal stille til valg som uavhengig presidentkandidat i konkurranse med president Barack Obama og den som blir republikansk kandidat.

Det sier han at han ennå ikke har vurdert. Men han har tidligere stilt som uavhengig kandidat i politiske valg.

En nøkkel til hans styrke er evnen han har til å få støtte fra uavhengige velgere som ikke nødvendigvis stemmer på Republikanerne, og det profitterte han på i New Hampshire der også uavhengige kan stemme i det republikanske valget.

Men det gjør at man spør seg om hans velgere vil stemme på en annen republikaner til høsten om han ikke blir nominert.

På møtet hans tirsdag var det flere som sa til CNN at de ville bli hjemmesittere i november om de ikke kunne stemme på Paul.

(NTB)

POPULÆR:  Ron Pauls tilhengere feirer de gode valgresultatene i New Hampshire. Foto:  Andrew Burton/Getty Images/AFP/Scanpix
POPULÆR: Ron Pauls tilhengere feirer de gode valgresultatene i New Hampshire. Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer