Nylig frigitte lydfiler vekker oppsikt:

Ronald Reagan kalte afrikanske FN-delegater for «aper»

Til det bryter president Richard Nixon ut i latter.

SKANDALESAMTALE: Hør den mye omtalte telefonsamtalen mellom Ronald Reagan og Richard Nixon fra 1971. Video: CNN Vis mer

Året er 1971 en sein høstdag den 26. oktober - dagen etter at FN stemte for å anerkjenne Folkerepublikken Kina. Tidlig på morgenen dagen etter ringer daværende guvernør i California, Ronald Reagan til president Nixon for en real utblåsning.

Deler av lydklippet ble publisert i The Atlantic av den tidligere direktøren for Nixons presidentbibliotek Tim Naftali.

Da lydopptaket ble frigitt til offentligheten i 2000 ble de rasistiske utsagnene utelatt for å beskytte Reagans privatliv. Da Reagan døde i 2004 falt kravet om å beskytte privatlivet bort.

Naftali søkte om en ny gjennomgang av samtalen mellom Nixon og Reagan i fjor. De nasjonale arkivene publiserte opptaket i sin helhet for to uker siden.

Få oss til helvete ut derfra

Samtalen starter med en omsorgsfull gest fra Reagan:

- Håper jeg ikke dro deg ut av senga, sier han og blir møtt med latter fra andre siden av røret.

Nixon betrygger han og sier at han får ikke sove uansett, på grunn av jetlag.

Reagan som har prøvd å komme i kontakt med Nixon siden i går kveld, tar sats og går rett på sak.

- Grunnen til at jeg ringer - jeg vet at det ikke er lett å komme med et forslag til den amerikanske presidenten, men jeg føler så sterkt at vi ikke kan finne oss i dette, som om ingenting har skjedd.

- Jeg har et forslag til en handling, og tillater meg å være så dristig/uforskammet, da alle instinktene mine sier at vi må komme oss til helvete ut derfra.

Nixon humrer.

Da FN valgte å gi delegasjonen fra Beijing en plass i FNs generalforsamling istedenfor Taiwan, startet medlemmer fra delegasjonen i Tanzania å danse. Reagan, en dedikert forsvarer av Taiwan ble forbanna. Han foraktet FN, som han kalte en «kenguru-domstol» fylt av «bomser». Han ville at Nixon skulle trekke seg ut av organisasjonen han mente var moralsk konkurs.

Reagan sier at han veit at det ville vært ekstremt vanskelig, men det har gått opp for han at folket først og fremst ikke likte FN til å begynne med - noe Nixon er enig i. Han ber Nixon stille opp på TV og si at USA ikke vil avgi sin stemme, og dermed vil de heller ikke være bundet av resultatet.

- Vi vil være til stede, men vi stemmer ikke. Det tror jeg hadde satt de bomsene i det perspektivet de hører hjemme.

SKUESPILLERTIDA: Ronald Reagan på sett i 1951. Foto: REX / NTB Scanpix
SKUESPILLERTIDA: Ronald Reagan på sett i 1951. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer

- Det ville det jaggu meg gjort, ler Nixon.

- Jeg er sikker på at det amerikanske folk er fylt med avsky.

Mente det kunne bli traumatisk

Nixon ber Reagan gi han litt tid, men sier at de har tenkt på det og diskutert det. På det tidspunktet har Nixon allerede avlyst alle møter med afrikanske land som ikke stemte det samme som USA.

- I går kveld, jeg må si det, å se de apekattene, de afrikanske landene. Faen ta dem, de er fortsatt ikke komfortable med å ha sko på beina! Utbryter Reagan.

Nixon bryter ut i en skoggerlatter.

Før de henger på røret ber Reagan presidenten om å vie tid til dette problemet. Han tror det kan bli en traumatisk opplevelse. Hvis USA fortsetter som før, tror han folket vil bli forferdelig skuffa. Nixon forteller at det har vært en hard natt. De satt med telefonene i hånda til siste minutt.

- Vi skal huske alle vennene som sto sammen med oss i dette her. Japanerne var storartet.

Han sier til Reagan at han kommer med en oppdatering, ber han hilse kona og legger på.

PÅ BESØK: Tidligere president Nixon er på besøk hos Reagans kontor i Los Angeles, 1990. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
PÅ BESØK: Tidligere president Nixon er på besøk hos Reagans kontor i Los Angeles, 1990. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Nixon tar det et skritt lenger

Nixons regjering mente det var andre faktorer som spilte en avgjørende rolle for resultatet. De mente Frankrike og Storbritannia hadde trukket i trådene på bakrommet. Men Nixon ville ikke ha noe av det. Afrikanerne hadde skylda.

Og det stoppet ikke med telefonsamtalen.

Ifølge The Atlantic brukte Nixon telefonsamtalen med Reagan som en unnskyldning for å fram poenget. Men det var ikke å komme seg ut av FN, det var klagene på afrikanerne som skulle fram.

I et annet opptak ringer han statssekretæren William Rogers og forteller om samtalen med Reagan. Han forteller at Reagan selvfølgelig er rasende, noe han tror gjelder mange etter hva de så på TV i går kveld.

- Disse kannibalene som hopper opp og ned. Det skal visstnok ha vært grotesk å se på. Jesus Kristus, de hadde ikke engang på seg sko, og nå skal USA overgi sin skjebne til det der.

Ifølge Nafttali ville presidenten at statssekretæren skulle forstå at Reagan snakket på vegne av rasistiske amerikanere, og de måtte bli hørt.

PÅ GOLBANEN: Dette bildet ble tatt i slutten av august 1972. Foto: Abaca / NTB Scanpix
PÅ GOLBANEN: Dette bildet ble tatt i slutten av august 1972. Foto: Abaca / NTB Scanpix Vis mer

Han sier Reagan ble kvalm av hele greia og at det var derfor han ringte.

- Disse folka som ikke engang bruker sko ennå, at det er de som skal sparke USA i tennene.

Ville bevise afrikaneres underlegenhet

Tre uker før telefonsamtalen avslørte Nixon holdningene sine mot afrikanere og afroamerikanere til Harvard-professor Daniel Patrick Moynihan. Nixon var fascinert av teoriene til Richard Herrnstein and Arthur Jensen, som koblet IQ til rase, og lurte på hva Moynihan tenkte om dette.

- Jeg har motvillig konkludert, basert på bevisene jeg har blitt presentert for at det som blir sagt er trolig veldig nærme sannheten.

Nixon forklarer at han tror på et hierarki av raser, der hvite og asiater er mye høyere enn mennesker av afrikansk og latinamerikansk herkomst.

Nixon stolte på Moynihan, som tidligere hadde hatt en rådgivende funksjon i Det Hvite hus. Han sa at bakteppet for interessen på afroamerikansk intelligens var at nå som han skulle inn i kampanjer «måtte han vite at de hadde grunnleggende svakheter».

Den 40. presidenten, Ronald Reagan har ikke etterlatt seg like mange opptak av private tanker. Hans rasistiske utsagn har bare blitt dokumentert en gang - i dette lydklippet.

I slutten av oktober 1971 diskuterte Nixon FN-avstemningen med bestevennen Bebe Rebozo. Ifølge The Atlantic skal Rebozo ha vært enig med de tidligere presidentene.

- Den reaksjonen på TV viser at de fortsatt burde henge fra trær i halen deres.