Rønbecks miljøbløff

SKIEN (Dagbladet): Fisk og skalldyr fanget i sommerparadisene i nedre Telemark er fortsatt fulle av Hydro-gift. Giftanalysene blir lagt fram av forskere i neste måned. Tidligere miljøvernminister Sissel Rønbeck lurte folk i Grenland trill rundt da hun lovet spiselig fisk i Frierfjorden allerede i 1990. Det er fortsatt forbudt å selge sjømat fra området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Joda, det gikk ikke som vi trodde, medgir Sissel Rønbeck overfor Dagbladet, men hun benekter at utspillet hennes var en bløff i valgkampinnspurten for elleve år siden.

- Utspillet var basert på hva fagfolk mente var mulig. Det var ikke tatt ut av lufta. Noen problemer ble løst raskere enn vi trodde. Iddefjorden er et eksempel, sier Rønbeck.

Hun vil ikke gi råd til den nye miljøvernministeren om hva som bør gjøres for løse giftskandalen i Grenland, men sier:

- I stedet for å henge med hue bør vi spørre. Hvorfor gikk det ikke så bra, og hva må til?

Overrasket

I neste måned blir det lagt fram resultater av de siste undersøkelsene av sjømat i fjordene i nedre Telemark. Tallene er dystre. Til tross for at Hydros utslipp av dioksiner er dramatisk redusert, er fisk og skalldyr fortsatt helsefarlige.

Giftkonsentrasjonene er fortsatt ti til tjue ganger høyere enn akseptabelt for at sjømaten kan spises. Dette bekrefter forsker Jon Knutzen i NIVA, Norsk institutt for vannforskning.

- I praksis har ikke giftkonsentrasjonene gått ned de siste årene, sier Knutzen.

« Fritt fram»

I et valgkamputspill i Grenland den 25. august 1987 slo Sissel Rønbeck på stortromma. Hun lovet spiselig fisk innen 1990 og et yrende badeliv i fjorden. Nå sier hun:

- For å si det folkelig: En del miljøgifter har et langt liv.

I flere ti-år var det fritt fram for Hydro i Porsgrunn. Selskapet slapp trolig ut så mye som fem tusen gram av det kreftfremkallende dioksiner i sjøen hvert år. Da forskerne ble klar over faren ved dioksiner på midten av 1980-tallet ble utslippet redusert til 500 gram i året. Kort tid etter var det nede i ett gram!

Store miljøinvesteringer etter pålegg fra Statens forurensningstilsyn gjorde den dramatiske reduksjonen mulig.

Men Hydros gamle miljøsynder forurenser fortsatt. Forklaringen er at giften ligger lagret i bunnsedimentene i fjorden. Derfra går den videre til fisk og skalldyr.

Forbud

Hydro-utslippene fører til at det fortsatt er forbudt å selge sjømat som er fanget innenfor Helgeroa og Langesund. For folk som ikke kan dy seg, anbefales det ikke å spise blåskjell, krabber eller torskelever fra området.

Med de nye giftanalysene vil Statens næringsmiddeltilsyn trolig fortsatt stå fast på kostholdsrestriksjonene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer