Rønbecks miljøbløff

SKIEN (Dagbladet): Fisk og skalldyr fanget i sommerparadisene i nedre Telemark er fortsatt fulle av Hydro-gift. Giftanalysene blir lagt fram av forskere i neste måned. Tidligere miljøvernminister Sissel Rønbeck lurte folk i Grenland trill rundt da hun lovet spiselig fisk i Frierfjorden allerede i 1990. Det er fortsatt forbudt å selge sjømat fra området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Joda, det gikk ikke som vi trodde, medgir Sissel Rønbeck overfor Dagbladet, men hun benekter at utspillet hennes var en bløff i valgkampinnspurten for elleve år siden.

- Utspillet var basert på hva fagfolk mente var mulig. Det var ikke tatt ut av lufta. Noen problemer ble løst raskere enn vi trodde. Iddefjorden er et eksempel, sier Rønbeck.

Hun vil ikke gi råd til den nye miljøvernministeren om hva som bør gjøres for løse giftskandalen i Grenland, men sier:

- I stedet for å henge med hue bør vi spørre. Hvorfor gikk det ikke så bra, og hva må til?

Overrasket

I neste måned blir det lagt fram resultater av de siste undersøkelsene av sjømat i fjordene i nedre Telemark. Tallene er dystre. Til tross for at Hydros utslipp av dioksiner er dramatisk redusert, er fisk og skalldyr fortsatt helsefarlige.

Giftkonsentrasjonene er fortsatt ti til tjue ganger høyere enn akseptabelt for at sjømaten kan spises. Dette bekrefter forsker Jon Knutzen i NIVA, Norsk institutt for vannforskning.

- I praksis har ikke giftkonsentrasjonene gått ned de siste årene, sier Knutzen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer