Ronja kan bli partileder

Du husker henne som Ronja Røverdatter. Nå kan hun bli partileder i svenske Vänstern etter Gudrun Schyman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gudrun Schyman går av i skam etter å ha blitt avslørt som skattesnyter som brukte velgernes penger på egne goder og deretter prøvde å få fradrag på skatten for de samme pengene. Mannen som egentlig skulle etterfulgt henne som leder, er blitt alvorlig syk, og partiet leter etter en etterfølger som kan gi velgerne troen tilbake på Vänstern.

Hanna Zetterberg (29) kom inn i den svenske Riksdagen allerede som 24-åring i 1997. Zetterberg er godt kjent blant svenskene, som husker henne som langhårede og viltre Ronja i Astrid Lindgrens Ronja Røverdatter på 80-tallet.

Skuespilleren Börje Ahlstedt spilte faren hennes i Ronja-filmen. Nå går Ahlstedt ut og anbefaler sin filmdatter som partileder. Han mener at hun har alle kvaliteter:

- Hun er et fantastisk, fritt, intelligent og dugelig menneske. Hun har kvaliteter som ville være nyttige for en partileder, sier han til svenske Expressen. Han mener at hun allerede som tiåring hadde integritet og at hun dessuten var flink til å takle presset fra mediene.

- Og du vet, å være politiker og å være skuespiller er stort sett samme sak, legger han til.

Expressenes egen politiske kommentator trekker også frem 'Ronja' som en mulig arvtaker etter Schyman:

- En ny Gudrun Schyman uten belastning, skryter kommentatoren, som mener at hun er rutinert som politiker, selv om hun er ung.

Selv innrømmer barnekjendisen at det er smigrende med oppmerksomhet. Men hun vil ikke kommentere om hun stiller til valg som partileder.

- Jeg synes det er kjempeviktig at denne prosessen skjer internt og ikke i media, sier hun.

I DAG: Hanna Zetterberg (29)er klar til å gå i krigen igjen. Denne gang for Vänstern.