Rønneberg knytter Paust til drapene

Jan Christian Paust må være mannen som ringte Opplysningen 180 og varslet om trippeldrapene. Det sa hans tidligere beste venn i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Nes herredsrett i dag knyttet både Tommy Næstby og den tidligere tennisspilleren Morten Rønneberg sin tidligere kamerat Jan Christian Paust til trippeldrapet.

Næstby sa at han tror Jan Christian Paust, sønnen til Per Paust, har noe med trippeldrapet å gjøre. Rønneberg holdt fast på sin forklaring om at Paust har fortalt ham at han kjente til drapene på Orderud gård allerede lørdagen - en dag før de drepte ble funnet.

Dette passet forsvarerne til Per og Veronica Orderud bra. De har under hele rettssaken forsøkt å flytte fokus bort fra ekteparet som mulige drapspersoner.

180-ringer

- Jan var en slags telefonoman. Han ringte kundeservice og Opplysningen hele tiden og diskuterte i det vide og det brede. Samtalene ble aldri ferdig, og som regel var han litt påvirket når han holdt på med den slags, sa Næstby (30).

Han har kjent Paust i seks-sju år og har vært en nær venn av ham inntil de siste par årene. Da Næstby leste i avisene om mannen som ringte Opplysningen 180 og varslet om trippeldrapene, slo det ham at det kunne være Jan Paust som hadde ringt, sa kameraten i retten.

- Alt som sto om denne 180-samtalen stemte midt i blinken på Jan. Kameraten har ikke konfrontert Paust med sine antakelser. Han sa imidlertid at Jan Paust flere ganger ga uttrykk for at han følte at politiet mistenkte ham både for attentatforsøkene og trippeldrapet. Selv sa kameraten i retten at det virker som Paust har noe med drapene å gjøre. Han har imidlertid selv gitt Jan Paust alibi for drapsnatten.

- Likte ikke Anne

Næstby fortalte retten at Jan Paust ikke likte sin stemor Anne Orderud Paust og at han ble forbanna på henne da hun etter farens død kom med et ferdig utfylt arveoppgjør hvor det meste av farens arv skulle gå til henne.

- Jan sa at Anne skulle få som fortjent. Jeg tolket det som at han skulle ta henne gjennom en rettssak.

Kameraten fortalte at Jan Paust satte seg veldig imot at stemoren skulle gravlegges sammen med faren, som nettopp var død av kreft. Paust-sønnen var så opprørt over dette at han ikke gikk i begravelsen til Anne Orderud Paust, fortalte kameraten.

Bortsett fra noen telefonsamtaler før rettssaken har Næstby ikke hatt kontakt med Jan Paust siden han kort tid etter drapene knuste en pinnestol i hodet på Næstby og truet ham på livet.

- Han var klin gær'n og lurte på hva jeg hadde gjort den gangen jeg var sammen med Kristin i leiligheten til Lars Grønnerød. Det slo meg at han trodde jeg hadde noe med drapene å gjøre.

- På jordet

Tidligere på dagen forklarte Morten Rønneberg at Jan Paust ringte ham søndagen da drapene ble kjent og fortalte at han ikke hadde kunnet komme og hente Rønneberg på en fest kvelden før på grunn av trippeldrapet.

- Det slo meg at Jan kjente til drapene dagen før de tre ble funnet. Også en venninne av meg i det kriminelle miljøet har sagt til meg at Jan visste om drapene lørdagen, sa Rønneberg.

Dette avkreftet den 27 år gamle venninnen i retten. Hun sa at Jan Paust overfor henne aldri har gjort eller sagt noe som skulle tyde på at han visste om drapene før de ble kjent.

Rønneberg sa at han nok hadde vært litt «på jordet» da han i avhør mente Jan Paust kunne ha noe med drapene å gjøre.

- På den tiden var jeg forbanna på Jan av flere grunner. Jeg syntes det så ut til at han kunne ha noe med drapene å gjøre, men jeg tok nok feil, for Jan er jo sjekket ut av saken, sa Rønneberg.

(NTB)