Ronnie (50) advarer: - Holdt på å dø

Ronnie Halvorsen Moe måtte kjempe for livet da han ble smittet med covid-19.

OVERLEVDE: Ronnie Halvorsen Moe lå i respirator i nesten fem uker, og overlevde. Foto: Privat
OVERLEVDE: Ronnie Halvorsen Moe lå i respirator i nesten fem uker, og overlevde. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 58 700 +206
innlagt 153 -5
døde 521 +4
påvist smittet 95 000 000+550.2K
døde 2 030 000 +8.7K
Se mer

Ronnie Halvorsen Moe (50) har kjempet en hard kamp etter at han ble smittet av coronaviruset i slutten av mars.

Nå ønsker han å advare om at covid-19 ikke er noe å spøke med.

Det var Kragerø Blad Vestmar som omtalte saken først.

Moe vet ikke nøyaktig når eller hvordan han ble smittet, som den første i Kragerø. Etter ei uke med feber, ble han plutselig veldig syk. Han forteller at han hadde 41 i feber.

HAR DET BRA: Nå har Moe det bedre, men sliter fortsatt med hoste og må trene opp musklene. Foto: Privat
HAR DET BRA: Nå har Moe det bedre, men sliter fortsatt med hoste og må trene opp musklene. Foto: Privat Vis mer

Han ble innlagt på intensivavdelingen ved sykehuset i Skien, og deretter lagt i respirator. Her lå han i nesten fem uker. Samtidig ble familien informert om at han kunne dø.

- Jeg holdt på å dø. Det var vondt. Skremmende. Det tok litt tid for meg å forstå, siden jeg ikke husker noe fra det. Jeg våknet opp og skjønte at jeg hadde overlevd. Kona fikk telefoner underveis med beskjed om at de ikke hadde tro på at jeg kom til å overleve. Det har vært verre for familien enn for meg, sier han til Dagbladet.

Mistet 20 kilo

Han forstår fortsatt ikke hvorfor han ble så hardt rammet av viruset, men mistenker at det kan være fordi han har diabetes, som er en underliggende sykdom.

- Jeg husker ikke så mye fra da jeg var sykest. Jeg hadde høy feber og pusteproblemer. Jeg klarte bare korte pust. Det var vel ikke plass til mer luft med lunger fulle av virus.

Moe forteller at han fikk forskjellige typer antibiotika, og at han lå med kjøleelement for å få ned kroppstemperaturen.

- Da jeg våknet, klarte jeg ikke å stå oppreist. Jeg mistet 20 kilo kroppsvekt da jeg lå i respirator. Det meste var muskler som må bygges opp igjen. Det er fantastisk hvor svak det går an å bli.

50-åringen startet opptrening på rehabiliteringssenter. Her var han den andre pasienten med covid-19. Han skryter av helsehjelpen han fikk.

- Alle som har bidratt til at jeg skulle overleve, og takle situasjonen i etterkant, har vært fantastiske. De gjorde det de kunne på det tidspunktet. Jeg kan ikke rose dem nok. De har virkelig gjort det de kunne for å holde meg i live.

50 ÅR: Dette er på 50 årsdagen hans 3. juni - to-tre dager etter at han kom hjem fra sykehuset. Foto: Privat
50 ÅR: Dette er på 50 årsdagen hans 3. juni - to-tre dager etter at han kom hjem fra sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Ikke som influensa

Han påpeker også at han fikk påvist smitten tidlig i pandemien, som gjorde at han ble en slags prøvekanin. Han er likevel svært fornøyd med måten han ble ivaretatt på.

- Jeg ser at mange sammenlikner dette med influensa og sier at flere dør av det, men dette finnes det ikke noen behandling eller vaksine mot. Ikke ennå, selv om vi er nær en vaksine nå. Dette er ikke noe å spøke med, sier han.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

50-åringen sliter fortsatt litt med hoste, og forteller at hukommelsen er rammet.

- At hosten sitter igjen, er visst en naturlig del av dette. Det er ikke lurt å gå rundt og hoste i dag. Samtidig er det en effektiv måte å få flyttet folk på om de kommer for tett på, sier han.

Redd

Moe innrømmer at han er redd for å bli smittet igjen.

- Det er en reise jeg ikke vil på en gang til. Så langt er det ingen som har garantert at jeg ikke kan havne i en slik situasjon igjen.

Han unngår nå store folkemengder - og venter med å gå på butikken om han ser det er mange der. Moe synes myndighetene har håndtert smittesituasjonen bra.

MISTET MUSKLER: Moe gikk kraftig ned i vekt mens han lå i respirator. Foto: Privat
MISTET MUSKLER: Moe gikk kraftig ned i vekt mens han lå i respirator. Foto: Privat Vis mer

- Mitt inntrykk er at de har lyktes bra. For min del kunne de vært litt strengere, men det er ikke bare jeg som bor i dette landet og det er mange hensyn som skal tas.

Han oppfordrer alle til å ta smittevernreglene på alvor. Nå gleder han seg til dette året er over.

- Dette er et år som er helt greit at forsvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer