HENRETTET: Ronnie Lee Gardner (49) valgte selv døden ved skyting. Foto: AFP/ UTAH DEPARTMENT OF CORRECTIONS
HENRETTET: Ronnie Lee Gardner (49) valgte selv døden ved skyting. Foto: AFP/ UTAH DEPARTMENT OF CORRECTIONSVis mer

Ronnie skutt og drept av fem frivillige politimenn

Valgte ulovlig henrettelsesmetode. Erklært død klokka 8.20.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Like før Ronnie Lee Gardner (49) ble skutt i Utah i morges, ble han lenket til en stol. Fem frivillige politimenn la sine rifler mot skuldrene, melder AP.

De siktet mot en hvit blink som var festet over Gardners hjerte. Klokka 8.20 norsk tid ble den dødsdømte drapsmannen erklært død.

Ronnie Lee Gardner hadde valgt den mest bestialske henrettelsesmetoden han kunne: Henrettelse «by firing squad».

Egentlig avskaffet Gardner ble iført hette og badet i lys. I mørket sto fem frivillige politioffiserer seks meter unna som skjøt ham på likt.

Ingen av de fem skytterne kan vite sikkert om de har henrettet Gardner, én av riflene vil ha en ikkedødelig kule med samme rekyl som en dødelig kule. Identiteten deres vil også være hemmelig for all framtid. Det vil også være en ekstra skytter klar, om noen trekker seg.

De fem skytterne og de som har vært med å planlegge henrettelsen, får hver sin minnemynt som takk for innsatsen.

Henrettelsesmetoden har vært ulovlig i Utah siden 2004, men siden Gardner ble dømt før loven trådte i kraft, har han fortsatt mulighet til å velge den. Ifølge Salt Lake Tribute er 40 av 50 henrettelser i staten siden 1852 blitt utført på samme måte.

Skjøt advokat Gardner ble i 1985 dømt til døden etter et fluktforsøk fra retten. Han skjøt og drepte advokat Michael Burdell, som ikke var involvert i saken hans, på vei ut fra retten og såret flere andre. Gardner var på den tiden tiltalt for drapet på en bartender.

Heller ikke oppførselen i fengselet utmerket seg i positiv retning. BBC har snakket med direktør for Utahs fengselsvesen fra 1985 til 1992, Gary DeLand.

- Gardner var en svært voldelig mann og ble holdt vekke fra andre innsatte. Han var en person som kunne skade andre for moro skyld, han nøt å skape trøbbel, sier DeLand.

Kun to personer er henrettet ved hjelp av «firing squad» i USA siden 1977, den siste i 1996.

Siste måltid Gardner fikk en siste sjanse i retten for å omgjøre dødsstraffen for en uke siden. Der ba han for sitt liv.

- Jeg kan gjøre mye bra. Blant annet er jeg et godt eksempel på hva man ikke skal gjøre - det finnes ikke noe bedre eksempel i denne delstaten på hva man ikke skal gjøre, sier Gardner, som ønsket å hjelpe vanskeligstilte barn.

Gardner har allerede hatt sitt siste måltid.  49-åringen valgte hummer, steik, eplepai, vaniljeiskrem og 7-Up. Han valgte selv å faste sine 48 siste timer, av åndelige årsaker.

USA henrettet 52 mennesker i 2009 og blir stadig kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner for praksisen.

HER DØDE HAN: Ronnie Lee Gardner (49) endte sitt liv i denne stolen i morges. Foto: REUTERS/Utah Department of Corrections/Handout
HER DØDE HAN: Ronnie Lee Gardner (49) endte sitt liv i denne stolen i morges. Foto: REUTERS/Utah Department of Corrections/Handout Vis mer