Ronny Air

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal det bli gratis å fly. Først ute med det nye opplegget er selvsagt Ronny Air, som tidligere i år forsøkte seg med kollekt ved ankomst, et tiltak som viste seg å ikke fungere optimalt, selv om givergleden økte noe da passasjerene fikk utdelt følgende stillingsannonse i form av en flyer: Ufaglærte mekanikere søkes.

Deretter forsøkte man å samle kollekten underveis, mens man viste «Hjelp, vi flyr!» og «Turbulence» på en storskjerm som passasjerene allerede hadde betalt gebyr for. Ordningen var lønnsom på kort sikt, men antall «return customers» gikk noe ned.

Nå har Ronny Air bestemt seg for å ta den endelige steget og åpne for gratispassasjerer.

– Vi har latt oss inspirere av Radiohead, som lot fansen velge hvor mye de ville betale for musikken, sier kommunikasjonsovertalsmann Ronny Kjus.

– Vi tilpasser servicen etter hva folk putter i kollektbøssa. De som betaler minst får ståplass, mens de to som betaler aller mest får kose seg med en fritt valgt flyvertinne. Vi tar det for gitt at de mest sjenerøse er menn. Vi tilbyr også sofa til de fem nest beste betalerne.

Men det skal ikke være helt spenningsfritt å satse på gratis ståplass. De gjerrigste risikerer nemlig å bli kastet av før landing.

– Folk setter pris på risiko. Det er vår erfaring, sier Ronny Kjus.

– Derfor har vi også lansert et tilbud for folk som ønsker å bli sluppet av underveis. Hvis flyet skal fra Rygge til Benidorm, kan det være lønnsomt å ta med noen med ferjeskrekk som skal til Kiel. Fallskjerm må du skaffe selv og den er selvsagt gebyrbelagt. Enkelte glemsomme sjeler har måttet hoppe uten fallskjerm, men ingen av dem har klaget i etterkant.

Ronny Air leker også med ideen om et fly med bare ståplasser, inspirert av menneskesmuglere og moderne kyllingproduksjon.

– Til gjengjeld får man da utdelt en gebyrfri bæsjepose. Det som er bra nok for menneskets beste venn, er også ok for folk i farta. Vi kaller kampanjen «Dyr i drift».