Ronny Alte om maktkampen i Odins soldater: - Når de stempler meg som rasist, må jeg ta til motmæle

Ronny Alte tror gruppa vil gå i oppløsning nå som han ikke lenger er talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ronny Alte ble talsmann for Odins soldater bare kort tid etter at organisasjonen kom i medienes søkelys i Norge for en måned siden. Så - mens han var på hyttetur i helga - foregikk en real omrokering i organisasjonen.

Han har til nå unnlatt å kommentere styret i organisasjonen.

Nå tar han bladet fra munnen for å forsvare seg mot kritikken fra den nye ledelsen i organisasjonen. I et intervju med TV 2 sier nestleder Kim Mæland nemlig at Alte har «rasistiske og nynazistiske sympatier».

- Det at de har stempla meg som rasist og nazist gjør at jeg er nødt til å gå ut og ta til motmæle, sier Alte, som tidligere har vært engasjert i både Pegida og Norwegian Defence League.

Etter 2010 har han ikke skrevet en eneste rasistisk ytring på nett, hevder han. Og i fjor engasjerte han seg for å hindre at en irakisk familie ble utvist av norske myndigheter til Irak.

- Det ville ikke en rasist gjort, sier Alte.

- Ville gått selv Bråket i Odins soldater førte til massiv avisomtale  rett før helga.  Da ble Alte nemlig kastet ut av organisasjonens facebookgruppe, etter å ha kommet med kritiske uttalelser om den islamistiske motgrupperingen Allahs soldater. Gruppa ble startet opp som et motsvar til Odins soldater, og skal ha bånd til den islamistiske organisasjonen Profetens Ummah, som igjen har bånd til terrororganisasjonen IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hele greia er blåst opp noe fryktelig i mediene. Jeg har hele tiden vært klar på at jeg bare er midlertidig talsmann for organisasjonen. Da den nye ledelsen i Soldiers of Odin gikk ut og sa at de støttet Allahs soldater, var det ikke lenger mulig å uttale seg på vegne av soldiers of odin og dermed ikke noe problem for meg å si at min midlertidige rolle var over, sier han til Dagbladet, som understreker at han ikke ønsker å starte noen polemikk i mediene om organisasjonen.

- Vi kommer nok aldri til å bli helt enige om jeg gikk frivillig eller om jeg ble kastet ut, men hvis jeg ikke var blitt kasta ut, hadde jeg gått selv, for å si det sånn.

Synd Siden han endte sin karriere i Odins soldater, skal han ha fått flere støttemeldinger fra medlemmer i organisasjonen, noe som også vises i kommentarer på hans private facebookprofil. Mange har ifølge Alte varslet at de nå vil begynne å patruljere i byene for Natteravnene eller selvstendig.

Alte sier han har inntrykk av at hele organisasjonen nå er i ferd med å gå i oppløsning, og synes det er synd. Han håper imidlertid at folk beholder engasjementet sitt for å patruljere i gatene.

- Jeg er veldig sjelden enig med Vepsen (nettavis med fokus på radikale miljøer, journ.anm.), men nå er jeg enig i at det foregår en intern maktkamp i Soldiers of Odin, men jeg er på ingen måte delaktig i den, sier Alte.

- Det at en så stor andel av det som opprinnelig var Soldiers of Odin ikke vil være med, er betenkelig. Samtidig har det ikke noe poeng for meg hvem folk går for, så lenge de tar klar avstand fra gruppen Profetens Ummah, sier han.

- Ikke stort tap Leder Steffen Larsen i Odins soldater bekrefter at organisasjonen har mistet flere medlemmer etter at Alte gikk ut av organisasjonen, men sier han ikke ser på det som noe stort tap.

- Flere av dem som forsvinner nå, er supportere. Om de forlater oss fordi Alte forlot oss, da er de supportere av Alte og hans meninger og kamper - ikke av Soldiers of Odin. Man kan jo si at det antallet supportere vi taper nå, vinner vi inn igjen på alle supporterne som ikke ville støtte oss pga. sirkuset som har vært, og vrangstillingen om høyreekstremisme, osv., sier han til Dagbladet.

- Alte reagerer på at dere har framstilt ham som nynazist og rasist?

- Ja, det får han bare gjøre. Hvis du søkte på «nazi» for tre-fire dager siden på Google, var trynet mitt det første som kom opp, fordi han har vært i vei og uttalt seg i hytt og vær, sier Larsen.

Benekter støtte Han understreker at Odins soldater aldri har sagt at de støtter Allahs soldater, eller at de tar imot dem med åpne armer. Han sier videre at Odins soldater aldri har ønsket noen konflikt med den islamistiske grupperingen.

I etterkant av uttalelsene til Alte har flere av gruppens medlemmer imidlertid mottatt trusler, både fra Profetens Ummah-tilhengere og andre grupperinger med sterke meninger mot Soldiers of Odin.

- Det er ganske enkelt ikke vår oppgave å mene noe om Allahs soldater. Hvis de vil være med og gjøre gatene trygge, er de velkomne. Hvis de ikke vil det, er det en sak for politiet, ikke for oss, sier Larsen.