Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Røntgen avdekker mønster hos de sykeste pasientene

Røntgenbilder av lungene til de sykeste pasientene med SARS-CoV-2-viruset viser et helt særegent mønster i utviklingen av infeksjonen.

LUNGENE: Røntgenbildet viser lungene til en 65 år gammel mann smittet med coronaviruset. Foto: Mount Sinai Hospital / AP / NTB scanpix
LUNGENE: Røntgenbildet viser lungene til en 65 år gammel mann smittet med coronaviruset. Foto: Mount Sinai Hospital / AP / NTB scanpix Vis mer

Helsepersonell i land og områder som forbereder seg på å måtte behandle flere smittede med SARS-CoV-2, bedre kjent som coronaviruset, følger nøye med på rapporter og råd fra erfarne leger, som kan si noe om hva som har fungert og ikke fungert i håndteringen av viruset.

Én ting er imidlertid klart: Risikoen for å dø av viruset er betraktelig høyere jo eldre du er. Totalt 14 personer er døde etter å ha blitt smittet i Norge, hvorav gjennomsnittsalderen er 83 år.

En av grunnene til dette, er at lungene til eldre er underernærte og har redusert reservekapasitet, forteller geriatri- og aldringsekspert, Dr. Richard Baron som har 30 års arbeidserfaring fra yrket.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no presenterer konspirasjonsteoriene som florerer rundt coronaviruset. Vis mer

- Som 18-åring har du mye ekstra lungekapasitet du ikke bruker med mindre du løper maraton, sier han til nyhetsbyrået AP.

For denne kapasiteten avtar gradvis med alderen selv hos de friskeste mennesker, ifølge Baron.

- Hvis du er eldre, kan til og med milde symptomer på smitte overvelde lungene dine hvis du ikke har nok reserve, forklarer han.

Mystiske flekker på lungene

Leger ved New Yorks Mount Sinai Health System, et av de eldste og største læresykehusene i USA, har analysert 121 CT-skanninger av bryst som de har fått tilsendt fra kolleger i Kina.

UTVIKLING: Det øverste bildet viser lungene til en person med god helse. Bildet under viser lungene til en person smittet med coronaviruset. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix
UTVIKLING: Det øverste bildet viser lungene til en person med god helse. Bildet under viser lungene til en person smittet med coronaviruset. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix Vis mer

De har oppdaget noe uvanlig.

Friske lunger ser stort sett svarte ut på medisinske skanninger, nettopp fordi de er fulle av luft. Lungebetennelser forårsaket av virus har en tendens til å dukke opp i form av hvite flekker i seksjoner av lungene, noe som på fagspråket kalles mattglassforfetning.

Hos mennesker med påvist SARS-CoV-2, har de ovennevnte flekkene en tendens til å klynge seg på ytterkanten av lungene, ved ribbeina. Det er et særegent mønster, forteller radiolog ved læresykehuset, Dr. Adam Bernheim, til AP.

Når infeksjonen forverres, danner de hvite flekkene seg til en rundere, tettere klynge, og man kan gradvis se mer hvitt i lungene etter hvert som luftsekkene blir mer tilstoppede, forklarer radiologen.

AHUS: Jan Erik Berdal som er leder ved infeksjonsmedisinske avdeling på Ahus forteller hva det er viktig å tenke på om man har symptomer. Vis mer

Coronavaksiner i utvikling

Det er fortsatt mye vi ikke vet om det nye coronaviruset, og mye kan endre seg. Ut fra det vi vet på nåværende tidspunkt, vil de aller fleste som får påvist viruset få luftveisinfeksjoner som går over av seg selv.

Dødeligheten globalt er anslått til rundt to prosent. Det er høyere enn influensa, men lavere enn SARS, som hadde en dødelighet på ti prosent. Ifølge FHI er dødeligheten trolig lavere enn to prosent, ettersom mange uten eller med milde symptomer ikke har blitt testet.

Det pågår et intenst kappløp om å utvikle en vaksine mot coronaviruset. Ifølge GAVI-stiftelsen, den globale alliansen for vaksiner og immunisering, er det minst 35 forskjellige coronavaksiner i utvikling, og fra USA melder AP at de første kliniske forsøkene på mennesker er satt i gang.

Per i dag finnes det ingen effektive medisiner eller virksomme vaksiner mot coronaviruset.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Hele Norges coronakart