Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Roosevelt dekket over Stalins krigsforbrytelser

USAs president under 2. verdenskrig, Franklin D. Roosevelt, dekket over krigsforbrytelsene til sin allierte, Josef Stalin, viser nytt materiale som ble tilgjenglig i går.

FORBRYTELSEN: Det var slike bilder amerikanske krigsfanger ble vist av tyskerne i Katyn i 1943. Her graves polske lik fra massakeren i 1940 opp. Dette bildet er tatt 1. April 1943  AFP PHOTO / FILES PAP/CAF
FORBRYTELSEN: Det var slike bilder amerikanske krigsfanger ble vist av tyskerne i Katyn i 1943. Her graves polske lik fra massakeren i 1940 opp. Dette bildet er tatt 1. April 1943 AFP PHOTO / FILES PAP/CAF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1943 så amerikanske krigsfanger rekker av polske lik i full oppløsning i Katyn i det vestlige Sovjetunionen. De amerikanske offiserene var i tysk fangenskap, og ble vist de polske likene i det tyskerne var i ferd med å trekke seg tilbake etter å ha tapt slaget om Stalingrad, og i realiteten krigen mot Sovjetunionen.

Ødela den polske eliten
De amerikanske krigsfangene sendte en hemmelig, kodet melding, til sine foresatte i Washington med opplysningene om det oppsiktsvekkende funnet. Men opplysningene ble aldri brukt i den amerikanske politikk-planleggingen i siste fase av 2. verdenskrig. Tvert imot så tyder det meste på at opplysningene fra Katyn bevisst ble holdt tilbake av folk helt på toppen i Roosevelt-administrasjonen, skriver telegrambyrået AP om dokumentene på 1000 sider som ble frigitt mandag.

Slik ble kunnskap om Josef Stalin og det kommunistiske styrets forbryterske natur holdt bevisst tilbake, angivelig for ikke å skape problemer for alliansen mellom USA og Sovjetunionen. Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov innrømmet først i 1990, at det var Sovjetunionen som sto bak massakren i Katyn.

22 000 polske offiserer ble drept i Katyn og andre steder våren 1940 i det vestlige Sovjetunionen før den tyske okkupasjonen startet i juni 1941. De ble drept på ordre fra den sovjetiske diktatoren Josef Stalin og hans bøddel, Lavrentij Beria. Hensikten var å ødelegge kjernen av den polske eliten, slik at det skulle bli lettere for Stalin å senere okkupere Polen.

Så dagbøker og brev
De to krypterte rapportene fra to amerikanske krigsfangene, er helt nytt for amerikanske historikere, skriver AP. Det var kaptein Donald Stewart og oberstløytnant John Van Vliet Jr. som sendte meldingene til Washington. De ble overbevist om at det var Sovjetunionen som sto bak massakeren fordi de så brev, dagbøker og og andre ting som alle var datert våren 1940, eller tidligere, sammen med de råtnende likene. Det som overbeviste dem mest var de dreptes relativt nye støvler, som de amerikanske krigsfangene mente betød at de polske offiserene ikke hadde levd lenge etter at de ble tatt til fange.

Dukumentene viser at USA tidligere i krigen kunne ha et mye mer kritisk forhold til sin allierte Josef Stalin. Stalin annekterte Polen og resten av Øst- og Sentral-Europa i krigens siste år, fra høsten 1943. Nyheten fra arkivene åpner for at Stalin kunne vært konfrontert med sine krigsforbrytelser og aggressive hensikter allerede før han okkuperte Polen.

Et åpent sår
Katyn har etter krigen vært et åpent sår i forholdet mellom Polen og Sovjetunionen, og nå de siste 20 åra, Russland. Etter at man i Polen stadig mer åpent kunne snakke om Katyn, fra begynnelsen på 1980-tallet, har det vært et tilbakevendende tema i forholdet mellom de to landene.

Katn var blant annet målet da flyet med Polens president Lech Kaczynski styrtet ved flyplassen i Smolensk, like ved Katyn, i april 2010. Den polske presidenten og store deler av den polske eliten var på vei til Katyn for å markere at det var 60 år siden deres landsmenn ble massakrart. Polske medier skrev at Katyn var blitt en polsk forbannelse da ingen overlevde flystyrten.

MED KRIGSFORBRYTER: Fra konferansen mellom Stalin, Roosvelt og Churchill i Teheran i november 1943. Lenge før dette visste Roosvelt om Stalins massakre i Katyn.  (AP Photo)
MED KRIGSFORBRYTER: Fra konferansen mellom Stalin, Roosvelt og Churchill i Teheran i november 1943. Lenge før dette visste Roosvelt om Stalins massakre i Katyn. (AP Photo) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media