Corona

Rop om intensivplasser: - Ingen oversikt

Myndighetene aner ikke hvor mange intensivsykepleiere landet har, eller hvor mange som kan mobiliseres i ei krise. - Dette må fikses raskt, sier Sykepleierforbundet til Dagbladet.

BEKYMRET: Lill Sverresdatter Larsen leder Sykepleierforbundet. Hun mener det haster å skaffe oversikt over hvilke ressurser som finnes i Norge inn mot intensivpleie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Lill Sverresdatter Larsen leder Sykepleierforbundet. Hun mener det haster å skaffe oversikt over hvilke ressurser som finnes i Norge inn mot intensivpleie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Tallet på intensivplasser ved norske sykehus har ikke økt under pandemien, skrev Dagbladet mandag.

Akkurat som før coronaviruset lammet landet har Norge fortsatt 289 intensivplasser, ifølge tall fra Helsedepartementet.

Sykepleierforbundet sier situasjonen er alvorlig, for Norge har heller ingen oversikt over hvor mange blant oss som har den potensielt livreddende kompetansen.

- Vi aner ikke hvor mange intensivsykepleier som finnes i landet vårt fordi det ikke kreves noen spesialistgodkjenning. Dette må myndighetene rette opp i for framtidige kriser. Intensivsykepleiere må få spesialistgodkjenning, sier Lill Sverresdatter Larsen til Dagbladet.

Hun er leder for Norsk Sykepleierforbund.

- Må fikses raskt

I mars hadde Ahus sykehus i Lørenskog på det meste et belegg på 300 prosent på intensivavdelingen.

19 pasienter fikk mandag behandling i respirator. Det er tre færre enn før helgen. I alt 479 pasienter hadde fram til søndag vært innlagt på intensivenhet i Norge som følge av coronaviruset.

- Dette må fikses opp i raskt. Det hender om å skaffe seg oversikt over ressurser i møte med en krise som en pandemi, og pasientsikkerhet. En spesialistgodkjenning vil sikre reelle kompetansekrav for intensivsykepleiere som arbeider i Norge, fortsetter Sverresdatter Larsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer