Corona

Rop om intensivplasser: - Ingen oversikt

Myndighetene aner ikke hvor mange intensivsykepleiere landet har, eller hvor mange som kan mobiliseres i ei krise. - Dette må fikses raskt, sier Sykepleierforbundet til Dagbladet.

BEKYMRET: Lill Sverresdatter Larsen leder Sykepleierforbundet. Hun mener det haster å skaffe oversikt over hvilke ressurser som finnes i Norge inn mot intensivpleie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Lill Sverresdatter Larsen leder Sykepleierforbundet. Hun mener det haster å skaffe oversikt over hvilke ressurser som finnes i Norge inn mot intensivpleie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+854.9K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer

Tallet på intensivplasser ved norske sykehus har ikke økt under pandemien, skrev Dagbladet mandag.

Akkurat som før coronaviruset lammet landet har Norge fortsatt 289 intensivplasser, ifølge tall fra Helsedepartementet.

Sykepleierforbundet sier situasjonen er alvorlig, for Norge har heller ingen oversikt over hvor mange blant oss som har den potensielt livreddende kompetansen.

- Vi aner ikke hvor mange intensivsykepleier som finnes i landet vårt fordi det ikke kreves noen spesialistgodkjenning. Dette må myndighetene rette opp i for framtidige kriser. Intensivsykepleiere må få spesialistgodkjenning, sier Lill Sverresdatter Larsen til Dagbladet.

Hun er leder for Norsk Sykepleierforbund.

- Må fikses raskt

I mars hadde Ahus sykehus i Lørenskog på det meste et belegg på 300 prosent på intensivavdelingen.

19 pasienter fikk mandag behandling i respirator. Det er tre færre enn før helgen. I alt 479 pasienter hadde fram til søndag vært innlagt på intensivenhet i Norge som følge av coronaviruset.

- Dette må fikses opp i raskt. Det hender om å skaffe seg oversikt over ressurser i møte med en krise som en pandemi, og pasientsikkerhet. En spesialistgodkjenning vil sikre reelle kompetansekrav for intensivsykepleiere som arbeider i Norge, fortsetter Sverresdatter Larsen.

Skryt - og refs - til Høie

Hun påpeker at debatten om å øke intensivplasser må nyanseres.

- På lang sikt har Bent Høie gjort mye bra, for han har økt antallet utdanningsplasser og gitt oppdrag til sykehusene om å kartlegge behovene. På kort sikt må mer gjøres. Vi må få lederne på sykehusene til å mobilisere intensivsykepleiere som er gått ut av tjeneste og gi heltid til de som går ufrivillig deltid. Dette er ressurser vi kan bruke umiddelbart for å bedre kapasiteten.

Slitne sykepleiere

Larsen understreker at intensivplasser handler mye mer om personell enn om sengeplasser.

- Det er ikke mulig å øke kapasiteten med å snakke bare om sengeplasser, slik opposisjonen gjør, sier hun.

En intensivsykepleier har to års masterutdanning, samt to års praksis. Sverresdatter Larsen sier mangelen på intensivsykepleiere har vært tydelige i årevis.

- Det var et problem også før pandemien, og det er et problem som vil være her når pandemien en dag er historie. Daglig får jeg telefoner fra intensivsykepleiere som vurderer å slutte, som er slitne etter et tøft år. Bedre lønns- og arbeidsvilkår er en nødvendig del av totalbildet for å sikre at flere blir i disse stillingene.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer