Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røper agenter og terrorplaner i USA

Al-Qaidas operasjonssjef Khalid Shaikh Mohammed blåser nå organisasjonens agenter i USA og deres terrorplaner. Brooklyn Bridge skal falle i havet, fly og bensinstasjoner skal sprenges i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig om morgenen den 1. mars i år stormet pakistansk politi og amerikanske agenter en bolig i Pakistan i jakten på Osama bin Laden. Toppsjefen var ikke der.

Men fangsten ble al-Qaidas operasjonsleder Khalid Shaikh Mohammed, hans notatbok og hans pc.

Han er nå i USAs varetekt, på en av deres baser utenfor USA, eller i et fengsel i et vennligsinnet land, og har trolig ikke vært torturert. I det minste har de trolig ikke brukt tortur i tradisjonell forstand, melder Newsweek.

I begynnelsen fortalte han bare løgner. Al-Qaidas toppledere skal være trent i å gi feilinformasjon i avhør, men etter å ha blitt konfrontert med hva agentene fant i hans notatbøker, på hans mobiltelefon og på hans pc, begynte al-Qaidas operasjonsleder å snakke.

- Flere av navnene, stedene og aksjonene han har avslørt har vist seg å stemme. De var organisert og styrt av ledere fra al-Qaida, sier en etteretningskilde til Newsweek. Bevisene peker mot at det var Khalid Shaikh Mohammed selv som styrte cellene.

Nyhetsmagasinet har fått tak i etteretningsrapporter som forteller hva de vet, om hvilke angrep som var planlagt å skulle skje etter den 11. september 2001.

Titalls agenter tatt

Alle som deltok i terroraksjonene mot USA den 11. september 2001 var utlendinger, de aller fleste saudiarabere. Men etter aksjonene var det ikke like enkelt å komme inn i USA.

Dermed skiftet Khalid taktikk. Han rekrutterte amerikanske statsborgere eller med pass fra et vestlig land. Personer som kan reise inn og ut av USA uten problemer.

De jaktet også på amerikanske muslimer med afrikansk bakgrunn, personer som de mente kunne tenkes å støtte islamsk ekstremisme,

Og de lyktes. Myndighetene har rullet opp minst en celle.

De planla å la Brooklyn Bridge falle i sjøen, ødelegge et fly, få tog til å spore av og sprenge opp en rekke bensinstasjoner.

USA vil ikke ha dem i fengsel

Men mange av personene som Khalid skal ha ledet agentene til er ikke arrestert, siktet for noe kriminelt. Den 20. kapreren, Zacarias Massaoui, har klart å lage en rettsfarse av hele saken siden han ble arrestert, og FBI forsøker å unngå at de havner i rettsvesenet med flere antatte terrorister.

Derfor har FBI tatt direkte kontakt med de mistenkte terroristene, og overbevist dem om at det er i deres interesse at de samarbeider, uten å kontakte noen advokat.

Justisminister John Ashcroft bekrefter at over 15 personer samarbeider med FBI og gir dem informasjon om al-Qaida i USA.

Men FBI har trolig kontaktet langt flere, som heller ikke er arrestert.

- Du kan vel ikke si de er arrestert, men noen av terroristene som er konfrontert av FBI er gjemt unna på hoteller, og blir passet på av deres agenter 24 timer i døgnet. De samarbeider for å gi informasjon om andre agenter og planlagte aksjoner i USA, sier en kilde til Newsweek.

Brua fra Godzilla-filmen

Problemet er at agentene ikke stoler helt på informasjonene fra verken operasjonslederen eller de som er tatt i USA. De frykter at

de holder kjeft om de virkelig store aksjonene.

- Problemet er at vi ikke vet hva vi ikke vet, sier en anonym agent.

 • I fjor ble Jose Padilla tatt i Chicago, siktet for å ha plalagt å fremstille og sprenge en såkalt skitten bombe - en bombe som skulle spre radioaktivt avfall, i en amerikansk by.
 • Også gjengen som er døpt 'The Buffalo Six' ble tatt. De så mer ut som en gjeng med arbeidsledige amerikanere som hadde blitt overtalt til å bli med på en treningsleir for al-Qaida.

  Men palestineren Abu Zubaydah, som drev treningsleirene i Afghanistan, fortalte FBI-agentene at de planla å ødelegge '... brua i Godzilla-filmen'.

  Det hørtes for urealistisk ut til å bli tatt alvorlig.

  Men da Khalid Shaikh Mohammed begynte å snakke i år kom planene for en dag. De var virkelige nok. Khalid hadde flere år før World Trade-aksjonen planlagt en vanvittig aksjon hvor et 20-talls fly skulle sprenges over Stillehavet. Planene la han sammen med nevøen Ramzi Yousef, mannen som planla attentatet mot World Trade Center i 1993. En kraftig bombe gikk av i bygningenes garasjeanlegg.

  Men de siste årene hadde han gått over til å slå til mot USAs infrastruktur. Han ville ødelegge broer, fly og jernbanelinjer.

  Opprinnelig skulle disse aksjonene koordineres med terroraksjonene den 11. september 2001, men Osama bin Laden satte ned foten.

  Han ville ikke sette den store planen i fare ved at mindre aksjoner ble avslørt.

  Flere navngitte agenter


  Al-Qaidas mann i USA, Majid Khan fikk beskjed om å fortsette planene om å ødelegge flere bensinstasjoner. Hans familie har bodd lenge i USA og eier også flere bensinstasjoner i Baltimore.

  Khan skulle få hjelp av en kvinne som er navngitt som Aafia Siddiqui til å gjennomføre aksjonene. Hun hadde oppholdstillatelse i USA og hadde bodd der i ti år. Hun skulle hjelpe ham i å etablere seg i USA med ny identitet.

  Hun skal senere ha blitt arrestert i Pakistan.

  Lastebilsjåføren Iyman Faris bodde i Colombus i delstaten Ohio, og hans eks-kone skal ha forklart at han var svært opptatt av småfly. Ordren om å lære seg mer om dette skal ha kommet direkte fra operasjonssjef Khalid Shaikh Mohammed, melder Newsweek.

  Faris skulle også skaffe utstyr til å kutte av kablene til hengebrua Brooklyn Bridge. Han skulle også skaffe utstyr som de kunne løsne jernbaneskinner med, slik at de kunne få tog til å spore av.

  I tillegg var det planer om at Faris skulle kjøre en lastebil med sprengstoff inn på en rullebane og sprenge i en tunnell rett under et fullsatt fly.

  Ingen av aksjonene er gjennomført, og Faris er forduftet.

  Ytterligere ett navn er kommet fram, Ali S. Al-Marri skal ha vært kontaktpersonen for alle agentene i USA som deltok i planer etter den 11. september 2001. Han studerte flere år i USA, og ble tatt for å ha ringt et medlem i al-Qaida. I en av hans bøker var det markert for flere vannreservoar, jernbaner og demninger.

  Han sitter nå fengslet i byen Peoria i Arizona.

  Også Adnan el Shukri Jumah er navngitt som agent av al-Qaidas operasjonsleder. Han bodde i USA i flere år, men er nå forsvunnet.

  Kilde Newsweek, Washington Times og AP

<B>BROOKLYN BRIDGE: 11. september faller World Trade Center sammen etter at to passasjerfly styrtes inn i bygningene. Men det er planler om å sprenge broa i forgrunnen også.
<B>OPERASJONSLEDEREN: Khlid Sheikh Mohammed ble tatt natt til 1. mars i år, og gir nå USA opplysninger om sovende celler. Mohammed skal også ha vært i Japan og lært seg å bruke gruveutstyr for å kunne lage skjulesteder i Afghanistan.
<B>KATOLIKKEN: Jose Padilla tok navnet Abdullah al Muhajir da han konverterte til islam. Han er nå fengslet, siktet for å ha planlagt å lage og sprenge en bombe med radioaktivt stoff i USA.
<B>BUFFALO SIX: Den sovende terrorcellen ble døpt The Buffalo Six, men nå er ytterligere en person tatt slik at de er blitt sju. De hadde fått opplæring i en treningsleir i Afghanistan. Fra bak til venstre: Shafal Mosed, Sahim Alwan, Yasein Taher, advokat H. Kenneth Schroeder, Mukhtar al-Bakri, Faysal Galab og Yahya Goba. Maher Mofeid Hawash er den sjuende som er tatt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media