Røper de groteske detaljene fra livet som Kadhafis sexslave

Despoten skal ha holdt skolejenter som sexslaver og brukt voldtekt som våpen.

DESPOTEN: Muammar Kadhafi ble til slutt for grusom for sitt eget folk. En ny bok avslører nå detaljene om hvordan diktatoren holdt unge jenger som sexslaver i sitt eget harem. Foto: Ismail Zetouny / Reuters / NTB Scanpix.
DESPOTEN: Muammar Kadhafi ble til slutt for grusom for sitt eget folk. En ny bok avslører nå detaljene om hvordan diktatoren holdt unge jenger som sexslaver i sitt eget harem. Foto: Ismail Zetouny / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Libyas avsatte og drepte despot Muammar Kadhafi er kjent som en blodig tyrann som ikke hadde noen problemer med å vende egen hær mot eget folk da demonstrasjonene mot ham ble for kraftige.

Men i en ny bok om tyrannen, ført i pennen av Le Monde-journalisten Annick Cojean, tegnes et nytt bilde av ham som et groteskt monster også i det daglige liv.

I boken «Les Proies: Dans le harem de Kadhafi» (på norsk: «Bønnene: I Kadhafis harem») hevder journalisten at Kadhafi holdt unge jenter som sexslaver, flere av dem mindreårige jenter.

- Voldtekt var et våpen - Kadhafi hadde et harem av kvinner i kjelleren under sitt hus, i små rom eller leiligheter. Disse kvinnene, som måtte gå i undertøy foran ham, kunne bli tilkalt når som helst, dag og natt. De ble voldtatt, slått og utsatt for den verste form for seksuell ydmykelse. Voldtekt var et våpen for Kadhafi, en måte han kunne dominere andre på. Ikke bare kvinner, men også menn, ved å «eie» konene og døtrene deres, sier Cojean i et intervju med France24.

Hun hevder også at despoten tvang flere av regjeringsmedlemmene sine til å ha sex med ham, og at han gjorde det samme med stammeledere, diplomater og likende.

- Vi vet at Kadhafi, som drømte om å være Afrikas «Konge over alle konger», hadde sex med flere koner og døtre av afrikanske statsledere. Selvsagt voldtok han dem ikke, men han lurte dem til seg med pengesummer og smykker, sier Cojean.

Lever i skjul - familien vil drepe henne Ett av eksemplene hun trekker fram i boka var Soraya, som ble diktatorens sexslave som 15-åring. Det er ikke hennes ekte navn, og forfatteren forteller at livet hennes fortsatt er vanskelig.

- Hun lever i skjul og tør ikke forlate huset. Hun har ikke noe forhold til familien, som skammer seg veldig over henne. Enkelte av brødrene hennes vil se henne drept, sier forfatteren.

Hun legger ikke skjul på at det var tungt å arbeide med boka.

- Dette er en av de mest smertefulle undersøkelsene jeg har gjort, sier hun.

Kadhafi lå naken i senga og ventet Den britiske avisa Daily Mail gjengir deler av boka, der Soraya forteller om hvordan hun ble valgt ut av tyrannens «talentspeidere». Hun hadde blitt valgt ut til å gi ham en blomsterbukett da despoten besøkte skolen hennes, og forteller at Kadhafi la en hånd på hodet hennes, et tegn hun nå forstår at betydde «Jeg vil ha denne».

Dagen etter kom kvinner i uniform og hentet henne gjennom ørkenen. Blodet hennes ble undersøkt og brystene målt før hun måtte kle av seg og barberes på hele kroppen. Deretter ble hun fraktet til Kadhafi som lå naken og ventet på henne.

- Han tok meg i hånden og tvang meg til å sitte ved siden av ham i senga. Jeg turte ikke å se på ham. Han sa: «Ikke vær redd, jeg er pappaen din. Det er det du kaller meg, er det ikke? Men jeg er også broren din og elskeren din. Jeg skal være alt det for deg. FOr du skal bo og leve med meg resten av livet», sier hun i boka.

SLAKTEREN FRA LIBYA:  Kadhafis blodige svar på demonstrasjonene under den arabiske våren førte til et internasjonalt angrep på Libya. Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP/SCANPIX
SLAKTEREN FRA LIBYA: Kadhafis blodige svar på demonstrasjonene under den arabiske våren førte til et internasjonalt angrep på Libya. Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer