Avhopper intervjuet av CNN

Røper detaljer om flukten

Den tidligere Wagner-soldaten Andrej Medvedev sier han fikk hjelp av flere da han flyktet til Norge.

INTERVJUET: Den russiske avhopperen fra Wagner-gruppen, Andrej Medvedev, er blitt intervjuet av CNN. Foto: Gulagu.Net/Handout via REUTERS
INTERVJUET: Den russiske avhopperen fra Wagner-gruppen, Andrej Medvedev, er blitt intervjuet av CNN. Foto: Gulagu.Net/Handout via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): 26-åringen stilte natt til tirsdag opp til et intervju med den kjente CNN-journalisten Anderson Cooper. Der fortalte han hvordan brutaliteten han ble vitne til i Ukraina, fikk ham til å hoppe av og flykte til Norge.

- De samlet sammen de som ikke ville slåss og skjøt dem foran rekruttene. De hentet to fanger som nektet å kjempe, og de skjøt dem foran øynene på alle og begravet dem i grøftene, som var gravd av rekruttene, sier Medvedev til CNN.

Foreløpig er ikke ekssoldatens vitnemål blitt underbygd av andre kilder.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer

- Fikk hjelp

Avhopperen rømte over den russiske grensa og inn i Norge 13. januar. Her har han søkt om asyl. Siden har han vært i avhør hos politiet. Han er også siktet for å ha krysset grensa ulovlig.

26-åringen forteller også om flukten inn i Norge.

- Jeg fikk hjelp fra en menneskerettighetsorganisasjon og sivile som hørte historien min. Én ordnet også et pass til meg med et bilde av en som liknet, forteller Medvedev.

Han hevder også at han ble beskutt av russiske grensevakter da ha krysset Pasvikelva ikledd hvit kamuflasje.

- Jeg er takknemlig for treningen jeg fikk fra Russland og Wagner-gruppen. Den ble nyttig over grensa, sier Medvedev.

Tidligere soldat

26-åringen var tidligere soldat i den russiske hæren før han meldte seg som frivillig til Wagner-gruppen. Det er en leiesoldat-organisasjon grunnlagt og ledet av oligarken Jevgenij Prigozjin, som også omtales som «Putins kokk» for sitt nære forhold til den russiske presidenten.

Wagner-gruppen har fått en sentral rolle i Russlands invasjon av Ukraina.

Medvedev skal ha reist inn i Ukraina mindre enn ti dager etter at han signerte kontrakten med Wagner-gruppen i juli 2021. Deretter skal han ha tjenestegjort nær den ukrainske byen Bakhmut i Donetsk-regionen.

WAGNER-GRUPPEN: Generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier at det er på tide at Wagner-gruppen ble stemplet av USA som en transnasjonal kriminell organisasjon. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV / AP Vis mer

Selv hevder 26-åringen at han rapporterte direkte til Prigozjin og den andre grunnleggeren Dmitry Utkin. Prigozjin beskriver Medvedev som «djevelen».

Prigozjin har på sin side bekreftet at Medvedev jobbet for Wagner-gruppen, og sa at han «burde bli tiltalt for å for å forsøke å mishandle fanger».

Til NRK ber Medvedev om unnskyldning til alle ukrainere, hvorav flere har reagert på at han søker asyl i Norge.

- Jeg skjønner at det er vanskelig å forstå. For dem er jeg en djevel. Jeg ber dere bare om å legge vekt på at jeg erkjente det, riktignok seint, men jeg erkjente det, sier han til statskanalen.

- Ingen taktikk

I CNN-intervjuet ville ikke Medvedev kommentere hva han selv gjorde under krigen i Ukraina.

- Det var ikke noen ordentlig taktikk i det hele tatt. Vi fikk bare ordre om posisjonen til fienden. Det var ingen definitive ordrer om hvordan vi skulle oppføre oss. Vi bare planla hvordan vi skulle gjøre dette, steg for steg, sier Medvedev i intervjuet.

Han forteller at han først startet med å lede ti mann. Da innsatte i fengsler fikk lov til å verve seg, skal antallet menn under hans kommando ha økt betydelig.

- Det var flere døde lik. Og flere og flere folk kom inn. Til slutt hadde jeg mange folk under min kommando. Jeg kunne telle hvor mange. De var i konstant sirkulasjon. Døde kropper, flere fanger, flere døde kropper, flere fanger, sier Medvedev.

I intervjuet virker han tydelig følelsesmessig berørt av det han har vært gjennom. Nå håper han at han at hans egen historie skal bidra til å få stilt Prigozjin og Putin for retten.

- Før eller siden vil propagandaen i Russland slutte å virke. Folk vil gjøre opprør og en ny leder vil stige fram, sier Medvedev.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer