DELTOK PÅ EKSTREMISTDEMONSTRASJON I ENGLAND: Ifølge flere medlemmer i English Defence League var Breivik til stede under den nederlandske høyreradikale politikeren Geert Wilders' besøk i London 5. mars 2010. EDL arrangerte støttedemonstrasjon for Wilders denne dagen med rundt 300 deltakere (bildet). Breivik skal ha deltatt. Han skal også ha møtt EDLs lederskap på reisen. Foto: AFP/CARL COURT
DELTOK PÅ EKSTREMISTDEMONSTRASJON I ENGLAND: Ifølge flere medlemmer i English Defence League var Breivik til stede under den nederlandske høyreradikale politikeren Geert Wilders' besøk i London 5. mars 2010. EDL arrangerte støttedemonstrasjon for Wilders denne dagen med rundt 300 deltakere (bildet). Breivik skal ha deltatt. Han skal også ha møtt EDLs lederskap på reisen. Foto: AFP/CARL COURTVis mer

Røper hemmelig kontakt med Breivik

Elektroniske spor viser morderens kontakter med høyreekstreme i Norge og England. Politiet har tatt PC-beslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folkens, vær forsiktige med hva dere skriver her. Alt som kan knytte oss til ham vil helt sikkert komme på nyhetene og gi oss terroristtilknytning, skrev en leder for den høyreekstreme organisasjonen English Defence League (EDL) 23. juli i år - dagen etter terrorangrepene i Norge.

Den britiske organisasjonen er blitt knyttet til Anders Behring Breivik. I manifestet skriver han at han hadde mer enn 600 venner fra EDL og at han hadde snakket med flere enn 10 medlemmer og ledere. Elektroniske spor viser at Breivik kontaktet organisasjonen i 2009.

Bekrefter Tidligere NDL-leder Lena Andreassen bekrefter nå overfor Dagbladet at hun har møtt Paul Ray - Breiviks påståtte mentor - i Newcastle, og at de også var venner på Facebook.

- Vi diskuterte ikke så mye, men vi hilste på hverandre og hadde en kort samtale, sier Andreassen, som fortsatt er venn med Nick «The Nazi» Greger, som Ray planlegger hellig krig mot islam sammen med.

Dette bekreftes overfor Dagbladet også av Paul Ray selv. Andreassen forteller at Breivik var medlem av NDL frem til hun kastet ham ut.

STORT POLITIOPPBUD: En demonstrant tas av politiet ved Westminster sentralt i London 5. mars 2010. Foto: REUTERS/Andrew Winning
STORT POLITIOPPBUD: En demonstrant tas av politiet ved Westminster sentralt i London 5. mars 2010. Foto: REUTERS/Andrew Winning Vis mer

- Jeg ser ikke bort fra at jeg og Breivik har vært på EDL-demonstrasjoner sammen. Jeg skal gå gjennom materialet mitt for å se om jeg finner bilder av det, sier hun til Dagbladet.

PC-beslag Dagbladet vet at Andreassens PC er beslaglagt av Kripos.

- De skal gå gjennom ting jeg har lagret fra nettsider og forum. Jeg har lagret bevis på at forskjellige personer har hatt kontakt med hverandre, sier Andreassen til Dagbladet.

Flere norske medlemmer i EDL skriver på Facebook at de var venn med Breivik.

HADDE KONTAKT: Lena Andreassen, fremst på dette bildet, har hatt kontakt med Breivik. Bildet er tatt på en demonstrasjon arrangert av Norwegian Defence League i Oslo i april. Dagbladet har ingen dokumentasjon på at andre på bildet har hatt Breivik-kontakt. Foto: Erlend Aas / Scanpix
HADDE KONTAKT: Lena Andreassen, fremst på dette bildet, har hatt kontakt med Breivik. Bildet er tatt på en demonstrasjon arrangert av Norwegian Defence League i Oslo i april. Dagbladet har ingen dokumentasjon på at andre på bildet har hatt Breivik-kontakt. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Hvor mange av dere var venn med Breivik? Jeg vet jeg var det, skriver en kvinne på Facebook. Hun fordømmer angrepene, men forventer mer vold. Hun får svar fra en annen sentral nordmann som skriver at han nå vil vurdere engasjementet sitt i antijihadbevegelsen.

- Breivik var i en liten periode i NDL, men forlot organisasjonen fordi han mente vi var for milde i forhold til vold og rasisme. Han har forsøkt å komme i kontakt med enkeltmedlemmer. Jeg kjenner folk som har fått meldinger med useriøse forslag fra ham, voldelige løsninger, men ikke i det omfanget eller skalaen som han gjorde det. Disse meldingene ble oppfattet som useriøse, sier Ronny Alte, dagens leder av Norwegian Defence League, til Dagbladet.

Overvåkes I en offisiell pressemelding har EDL skrevet at Breivik aldri har hatt offisiell kontakt med dem og at det ikke finnes noen bevis for at han var medlem. Organisasjonen sier de rensker ut alle rasister og nazister som forsøker å bli medlem i organisasjonen.

Det har de ikke klart. Anonyme overvåkere på nett tar vare på organisasjonens korrespondanse.

Da Breivik ble medlem i EDL ble han ønsket hjertelig velkommen i organisasjonen på forumet. Til dette svarte Breivik: «Jeg håpet det:) Det er vår felles kamp mot islamfascistene.»
  Holder tett Dagbladet har vært i kontakt med folk som følger med på høyreekstreme miljø i Norge, og sett dokumentasjon på at en rekke folk i miljøet forteller at de var i kontakt med ham.

VÆR FORSIKTIGE: Beskjed til medlemmene til English Defence League etter terrorangrepene i Norge.
VÆR FORSIKTIGE: Beskjed til medlemmene til English Defence League etter terrorangrepene i Norge. Vis mer

Flere i miljøet er avhørt av Oslo-politiet. Et britisk medlem bekrefter at hun var orientert om at Breivik skrev på en bok — manifestet, der han skisserer sitt massedrap.  

- Vi hadde mange samtaler. Han fortalte meg at han skrev på en bok som snart skulle publiseres og at han skulle på bokturne. Han jobbet med dette i årevis, skriver hun på Facebook.

Så bilder - Han var på en rekke EDL-linker en god stund, inkludert min. Han hadde rundt 150 EDL'ere på lista si. (...) Han kom over til en av demonstrasjonene våre i 2010, skriver et annet medlem. 

En annen, som sier han har møtt Breivik på en demonstrasjon, skriver han «er blitt bedt om å være stille.» Senere skriver samme mann «POLITIET HER.»

GUD VELSIGNE HAM: En deltaker hos English Defence League på Facebook om Breivik. Når vedkommende sies imot kommer skarpe reaksjoner og trusler.
GUD VELSIGNE HAM: En deltaker hos English Defence League på Facebook om Breivik. Når vedkommende sies imot kommer skarpe reaksjoner og trusler. Vis mer

- Jeg fikk manifestet hans fordi vi var venner på Facebook. Jeg hadde lange samtaler med ham for to år siden. Vi mistet kontakten for et år siden, da han slettet kontoen sin, skriver en kvinne, som kjenner igjen fotografiene Breivik brukte i manifestet sitt fordi hun sier hun så dem personlig.

Hun skriver hun sist så Breivik for åtte måneder siden.

Støtte til Breivik - Min klient har forklart seg i detalj om sine handlinger, men han nevner ikke andre personer, sier advokat Geir Lippestad.

Og fortsatt støttes morderen på nettet:

SER FOR SEG BORGERKRIG: Norske medlemmer på Facebookgruppa til Norwegian Defence League tror Kristin Halvorsen blir muslim.
SER FOR SEG BORGERKRIG: Norske medlemmer på Facebookgruppa til Norwegian Defence League tror Kristin Halvorsen blir muslim. Vis mer

- Anders hadde de riktige ideene. Denne mannen er ingen terrorist, gud velsigne ham, skriver en ekstremist.

- Vær så snill å be for ham, skriver en annen.

- Jeg ville ha støttet ham 100 prosent om han hadde holdt seg til bomber og ikke drept uskyldige barn, skriver en person i EDL.

- Hva gjør du når ryggen din presses hardt opp mot veggen? Du kjemper tilbake. Anders Behring Breivik kjempet tilbake. Vi kan alle forstå raseriet som ledet Breivik til å utføre et så episk og ødeleggende angrep, skriver et EDL-medlem.

FACEBOOK-KONTAKT: Paul Ray (t.v.) og Nick Greger var begge venner med NDL-leder Lena Andreassen på Facebook. Hun kastet Anders Behring Breivik ut av bevegelsen. Foto: Privat
FACEBOOK-KONTAKT: Paul Ray (t.v.) og Nick Greger var begge venner med NDL-leder Lena Andreassen på Facebook. Hun kastet Anders Behring Breivik ut av bevegelsen. Foto: Privat Vis mer