Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røper hemmeligheten bak sikkerhetsselskap

For første gang forteller Tjostolv Moland (28) om det mystiske sikkerhetsselskapet SIG-Uganda.

RØPER: Tjostolv Moland (28) forteller om det mystiske sikkerhetsselskapet SIG-Uganda. Foto: Espen Røst / Dagbladet
RØPER: Tjostolv Moland (28) forteller om det mystiske sikkerhetsselskapet SIG-Uganda. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet): Som Dagbladet avslørte fredag, har ugandiske etterretningsoffiserer har vært på razzia hjemme hos Tjostolv Moland i hovedstaden Kampala. Der beslagla de ifølge en etterretningsrapport blant annet et skarpskyttervåpen, falske FN-uniformsluer, falske navnelapper til uniformer og SIG-identitetskort med både falske og ekte navn.

—Disse funnene viser hvor farlige de to nordmennene er, sier etterforskingsleder Roger Wavara til Dagbladet.

Livvakt
Men inne på cella sier Tjostolv Moland og Joshua French at det mystifiserte selskapet SIG-Uganda egentlig ikke er så mystisk likevel.

—Selskapet i Uganda er ett hundre prosent lovlig. Vi har alle tillatelser og autorisasjoner som trengs for å drive et sikkerhetsselskap.

En tillatelse som ermer omfattende enn en vanlig firmaregistrering, sier Moland.

Han forteller at SIG-Uganda drev med to ting: vakthold ved bygninger og livvaktoppdrag.

Våpenutsalg
Til disse tjenestene trengte han våpen.

- Vi venter på svar på søknaden vår om våpentillatelse til 15 SKS geværer. Dette er kinesiske halvautomatiske våpen som egner seg for politi og vaktoppdrag. Han sier han er godt kjent med våpentypen.

- Til trening tidligere har vi lånt SKS av ugandisk politi, sier han.

Når våpentillatelsen ble innvilget var planen å kjøpe disse våpnene i det statlige våpenutsalget i Uganda.

Ulovlig razzia
Han forteller at han har en forretningsplan der alt om SIG-Uganda er nedtegnet.

—I forretningsplanen vår står det alt om hvor mange våpen vi skulle kjøpe og hvordan de skulle oppbevares.

Han regner med at planen er beslaglagt og at den kan bli brukt i rettssaken.

—Etterretningsagentene har beslaglagt alle papirene mine, men har jeg kopier. Det skal vi legge fram i retten for å vise at jeg driver
en helt lovlig virksomhet.

Han mener agentene ikke hadde de nødvendige rettslige kjennelsene til razziaen

—Mannen jeg samarbeider med i Uganda ble bedt av ugandiske etterretningsoffiserer om å oppgi passordene på PC-en min, men det gjorde han ikke, for agentene hadde ingen kjennelse for ransakingen.

Vanskelig navn
Han sier at han hadde to våpen. Hagla som ble med til Kongo på den fatale turen i mai, og ei rifle han fikk til konfirmasjon. Han mener konfirmasjonsriflaer altfor lett for å kunne klassifiseres som et skarpskyttervåpen — slik e-tjenesten ESO omtaler det beslaglagte våpenet.

MEKTIG: Viseguvernør Jojeph Bangakya regner med at familien til den drepte må kompanseres for at en overføring til Norge skal gå rolig for seg. Foto: Espen Røst / Dagbladet
MEKTIG: Viseguvernør Jojeph Bangakya regner med at familien til den drepte må kompanseres for at en overføring til Norge skal gå rolig for seg. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

SIG-kortene med både falske og ekte navn forklarer han slik:

—Jeg laget SIG-kortene for å forberede at Joshua kunne begynne å jobbe hos meg. Jeg lagde også kort til meg selv med dekknavnet Mike Callan. Det er ikke så lett å hete Tjostolv Moland i engelsktalende land. Det at jeg brukte to navn har ikke vært noen hemmelighet. Det er registrert både hos politiet, etterretningen og hos immigrasjonsmyndighetene i Uganda.

Avsluttet samarbeid
Det har vært mye forvirring og mystikk rundt sikkerhetsselskapet SIG (Special Intervention Group). Det eksisterer et SIGNorge, et SIG-Italia og et SIGUganda. Moland sier han ikke har noe med de to andre SIG-selskapene å gjøre.

—Jeg avsluttet samarbeidet med Torgeir Friksen, lederen av SIGNorge, i fjor sommer. SIG-Italia har jeg heller ikke noe med å gjøre.

— Da jeg etablerte selskapet samarbeidet jeg litt med Friksen. Han hadde en fin webside. Da var det greit å ta navnet SIG-Uganda.

Nå skulle jeg bytte navn på selskapet, men jeg har bare ikke rukket å gjøre det ennå, sier Moland.

Eventdelen av Molands forretningsdrift organiserte han ikke under SIG. Han arrangerer såkalte eventreiser der actionfylte opplevelser skal sveise sammen kollegaer i et selskap.

—Der tok jeg i stedet oppdrag for et stort internasjonalt eventbyrå. De er kanskje de største i verden på disse tingene, sier han. Han vil ikke si navnet på byrået eller hvor de opererer fra, for han ønsker ikke å trekke selskapet inn i saken. Moland og French fortalte gårsdagens Dagblad at beslagene i Kampala er knyttet til slike eventer.

Piratvakt
Nok en side ved Molands mangfoldige yrkesliv er jobben som piratvakt på båter utenfor Somalia.

—I Adenbukta jobbet jeg for et britisk selskap. Jobben var å sikre båtene og være vaktmann om bord. Jeg gikk av og på båter i Djibuti,
Oman og i Egypt. Jeg så plenty med pirater, men vi ble aldri angrepet, sier han.

— Bør få sone i Norge

Bangakya forteller om samtaler med justisministeren og med president Joseph Kabilas nære medarbeidere der en eventuell overføring til soning Norge har blitt diskutert.

Han sier alle er positive til en overføring

Skritt for skritt
Viseguvernørens dilemma er at lokalbefolkningen her i Kisangani kan oppfatte overføringen som at nordmennene slipper billig unna.

— Derfor kommer vi til å gjøre dette gradvis og så stille som mulig.

Han tror første stopp for nordmennene etter en eventuell domfellelse blir det beryktede Makalafengselet i hovedstaden Kinshasa. Så vil de seinere bli overført derfra og til Norge.

Oppegående
— Viseguvernøren er en oppegående mann. Han er en av dem som skjønner at denne saken er pinlig for Kongo, sier den tiltalte Joshua French når Dagbladet forteller om uttalelsene.

DREPT I DENNE BILEN: Etterforskningsleder Roger Wavara foran bilen som Tjostolv Moland og Joshua French leide i Kisangani. Det var i dette setet sjåføren Abeidi Kasongo ble skutt og drept på kloss holde den sjebnesvangre natta tidligere i år. Foto: Espen Røst / Dagbladet
DREPT I DENNE BILEN: Etterforskningsleder Roger Wavara foran bilen som Tjostolv Moland og Joshua French leide i Kisangani. Det var i dette setet sjåføren Abeidi Kasongo ble skutt og drept på kloss holde den sjebnesvangre natta tidligere i år. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling