- Roper om hjelp fra ruinene

Fire er drept, 10 er savnet og seks er gravd ut i live etter fabrikkeksplosjon i Glasgow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannmannskaper i Glasgow sammenligner effekten av eksplosjonen i fabrikken med et jordskjelv, og bygningen skal ha rast sammen som et korthus. I ettermiddag hadde redningsmannskaper gravd ut seks overlevende fra ruinhaugen, mens fire personer var bekreftet omkommet.

- Situasjonen forandrer seg fra minutt til minutt, sa brannsjef Brian Sweeney.

Letemannskapene hadde fått kontakt med fem personer som lå begravd i ruinene, og Sweeney var optimistisk med tanke på å få dem ut i live. Han beregnet imidlertid at redningsarbeidet kunne ta opptil to døgn.

Heldig som lever

Etter eksplosjonen var det bare en ruinhaug igjen etter den fire etasjer høye bygningen. Det arbeidet om lag 100 mennesker i fabrikken, og tirsdag kveld var 40 personer brakt til sykehus, 16 av dem med alvorlige skader, ifølge brannvesenet.

- Jeg er heldig som lever, sa fabrikkarbeider Daniel Gilmour, som fikk mindre hodeskader i eksplosjonen.

- Jeg jobbet som vanlig da det plutselig smalt. Det kom noe ut av en gassovn som traff meg i hodet. Det neste jeg husker er at alt var svart. Fire av oss klarte å krype ut gjennom et hull i veggen. Jeg vet ikke hvordan, men vi kom oss ut.

Hørte rop

Flere forbipasserende hjalp redningsmannskapene med å lete etter overlevende i ruinene. - Vi løp til og begynte å rydde vekk noen av mursteinene. Det var fire menn og én kvinne fanget under den raserte bygningen. Vi kunne ikke se dem, men de ropte til oss om hjelp, forteller Gerry McGuinne.

Ambulansetjenesten opplyste at de hadde tre spesialgrupper på stedet, samt en mobil kontrollenhet, som har som spesialoppgave å ta seg av større ulykker. I tillegg kom det 16 vanlige ambulanseteam, samt to helikoptre fra marinen.

Gasslekkasje?

Ulykken skjedde i en fabrikk som produserer plastprodukter. Det er fortsatt uklart hva som forårsaket den kraftige eksplosjonen, men ifølge TV-kanalen Sky News kan det dreie seg om en gasslekkasje.

En talskvinne for gassleverandøren Transco sier imidlertid at hun ikke finner noen umiddelbare tegn på en gasslekkasje i området. - Det lukter ikke gass her, og det burde det normalt gjøre etter en lekkasje, sier hun.

Kraftig eksplosjon


Flere titall fabrikkarbeidere og nysgjerrige samlet seg på gata utenfor bygningen, som ligger i den vestlige delen av Glasgow. Øyenvitner kan fortelle om en voldsom eksplosjon.

- Vi hørte et kraftig smell, og hele salongen ristet. Rutene ble blåst ut av alle bilene i området, forteller Suzanne Townsley som jobber i en frisørsalong ved siden av fabrikken.

- Bygningen har blitt fullstendig rasert, opplyste reporter Steward Patterson til Sky News.

- Det er kun en liten del av den som fortsatt står.

(NTB)

FLERE DREPT:</B> 16 er savnet etter den kraftige eksplosjonen.
FÅR HJELP</B> En skadd person ble funnet og hjulpet ut av bygningen. Personen ble sendt til sykehus for behandling.