Roper om hjelp fra sammenraste bygninger

900 personer er nå bekreftet omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan våknet opp til voldsomme ødeleggelser i dag etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rystet landet i går.

Redningspersonell jobber i dag på spreng for å redde innbyggere rammet av skjelvet.

Minst 900 mennesker er bekreftet omkommet, ifølge CNN, som siterer den japanske TV-kanalen NHK. Myndighetene frykter imidlertid at tallet vil stige og ifølge japanske Kyodo News fryktes det nå at 1600 mennesker har mistet livet. I tillegg har mer enn 215.000 mennesker søkt tilflukt i tilfluktsleirer, opplyste japanske myndigheter.

Roper om hjelp Flere medier melder om desperate scener i dag tidlig. Strandede overlevende roper etter hjelp, og redningsarbeidere søker etter mennesker begravd i bygningsruinene. Et militært mannskap på 50 000 tropper, 300 fly og 40 skip er blitt mobilisert av japanske myndigheter, ifølge Sky News.

REDDET: En soldat bærer en eldre mann ut i trygghet i byen Natori. 1600 mennesker fryktes omkommet. Foto: AFP PHOTO / YOMIURI SHIMBUN
REDDET: En soldat bærer en eldre mann ut i trygghet i byen Natori. 1600 mennesker fryktes omkommet. Foto: AFP PHOTO / YOMIURI SHIMBUN Vis mer

USA, Australia, New Zealand og Sør-Korea er blant dem landene som så langt har bidratt med styrker.

I ett av de hardest rammede områdene kunne man høre rop om hjelp fra mennesker som var fanget under sammenraste bygninger, melder nyhetsbyrået Kyodo, ifølge NTB.

På taket av et sykehus i Iwanuma vaiet leger og sykepleiere med hvite flagg og rosa paraplyer, ifølge TV-kanalen Asahi. I tillegg hadde de skrevet «HJELP» på engelsk og «MAT» på japansk i store bokstaver på taket.

Reddet Flere byer er regelrett jevnet med jorden av tsunamien. Kazushige Itabashi fra de lokale myndighetene i byen Natori, en av byene som ble hardest rammet av tsunamien, sier at flere distrikter i nærheten av flyplassen ved Sendai er fullstendig ødelagt.

MASSIV REDNINGSAKSJON: Over 50 000 militære styrker er mobilisert i forbindelse med redningsarbeidet. Foto: AFP PHOTO / YOMIURI SHIMBUN
MASSIV REDNINGSAKSJON: Over 50 000 militære styrker er mobilisert i forbindelse med redningsarbeidet. Foto: AFP PHOTO / YOMIURI SHIMBUN Vis mer

I byen Shirakawa graver redningsmannskaper med tunge maskiner for å nå 13 naboer som ble fanget da jorda åpnet seg og slukte hjemmene deres.

Ifølge avisa Mainichi Shimbun har rundt 600 mennesker søkt tilflukt på taket av en skole i sentrum av Sendai. Japanske styrker hadde evakuert 150 av dem i dag tidlig.

I tillegg fant redningsarbeidere i dag tidlig 870 mennesker som hadde søkt tilflukt i en barneskole, og prøver i tillegg å redde 1200 mennesker i en ungdomsskole nærmere vannet.

Herjer fortsatt branner Redningsarbeidere har ikke klart å ta seg fram til flere av de tsunami-rammede områdene, på grunn av fortsatt gjeldende tsunamivarsler. Derfor mangler fortsatt en total oversikt over ødeleggelsene, ifølge Kyodo News.

BRENNER FORTSATT: Det herjer fortsatt branner i flere byer. FHer kjemper brannmannskapet mot flammene i byen Natori. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS
BRENNER FORTSATT: Det herjer fortsatt branner i flere byer. FHer kjemper brannmannskapet mot flammene i byen Natori. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS Vis mer

I tillegg fortsetter brannene i flere boligområder. Rundt 5,6 millioner husstander er uten strøm, og over én million uten vann.

- Store bostedsområder i flere kystbyer var i går jevnet med jorden, og fremdeles herjer det branner der, sa statsminister Naoto Kan etter å ha sett skadeomfanget med egne øyne fra et helikopter.

STORE ØDELEGGELSER: Her fra byen Kisenuma. Foto: EPA/STR JAPAN OUT
STORE ØDELEGGELSER: Her fra byen Kisenuma. Foto: EPA/STR JAPAN OUT Vis mer
HARDT RAMMET: Byen Sendai. Foto: AP Photo/Itsuo Inouye
HARDT RAMMET: Byen Sendai. Foto: AP Photo/Itsuo Inouye Vis mer