Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Roper på hevn og mer blod

- Pøler av blod og rester av døde mennesker. Hoder som var kappet av. Sjokkerte og sinte mennesker som ropte på hevn og mer blod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik ble bombeattentatet mot en buss i Jerusalem beskrevet av vitner i går. En time seinere brukte palestinske vitner i Gaza by de samme ordene, etter at et israelsk helikopter angrep og drepte sju mennesker der.

Like over midnatt lokal tid tok spiralen av vold en ny vending. Da angrep israelske helikoptere nok en gang en bil i Gaza by. Minst to ble drept i angrepet, og en ble alvorlig såret. De drepte ble fraktet til et sykehus i byen, men seint i går kveld var det ikke kjent hvem de var.

Den palestinske selvmordsbomberen tok med seg minst 16 andre mennesker inn i døden da han sprengte i filler bussen midt i sentrum av Jerusalem. Bomben hans var stappet full av spiker og metallbiter. Minst 65 andre ble skadd av eksplosjonen.

Veien mot fred

Bare en time seinere angrep et israelsk helikopter en bil i Gaza by. Et medlem av Hamas-organisasjonen, Tito Massoud, ble drept. Fem andre gikk i døden sammen med ham, blant dem to kvinner. Minst 30 andre ble såret i angrepet, opplyser palestinske sykehuskilder til nyhetsbyrået AP.

I forrige uke møtte USAs president George W. Bush, Israels statsminister Ariel Sharon og palestinernes statsminister Mahmoud Abbas hverandre i Jordan for å stake ut en ny vei mot fred i Midtøsten. Denne veien er nå bokstavelig talt oversvømt av blod.

Og både palestinere og israelere vet at det ikke lenger er spørsmål om hvorvidt nye angrep og hevnaksjoner settes i gang, bare om når det vil skje.

Fire palestinske soldater ble først drept i et palestinsk angrep. Israel svarte med to forsøk på å drepe Hamas-leder Abdel Aziz Rantisi. Så gikk bussen i Jerusalem i lufta. Og to israelske helikopter angrep bilene i Gaza by. I løpet av noen få dager har Israel gjennomført fire slike helikopterangrep og flere uskyldige sivile, som de to kvinnene i går, er drept hver gang.

Bush fordømmer

President George W. Bush fordømte i går attentatet mot bussen i Jerusalem. Han oppfordret alle nasjoner til å kutte all finansiell støtte til terroristorganisasjoner, som Hamas, og ba om at alle som hater så mye at de er villige til å drepe, må bli isolert.

- Jeg oppfordrer alle mennesker i verden som vil ha fred i Midtøsten, til å være med i kampen mot terror, sa George W. Bush på vei hjem til Washington etter å ha holdt en tale i Chicago.

Tirsdag kom den amerikanske presidenten med overraskende skarp kritikk av det israelske angrepet mot Hamas-leder Rantisi.

Hamas sverget hevn etter dette drapsforsøket, og organisasjonen tok i går offentlig på seg ansvaret for aksjonen mot bussen i Jerusalem.

Dette, og at Hamas har sagt tvert nei til alle forsøk på å sette i gang en våpenhvile, har brakt de palestinske myndighetene i en vanskelig situasjon.

President Yassir Arafat fordømte i går bussattentatet, som han beskrev som et «terrorangrep», og han oppfordret begge parter om å sette i verk en våpenhvile umiddelbart. Samtidig fordømte han, like sterkt, Israels drapsforsøk på Rantisi.

Israel vil fortsette sin jakt på de militante palestinerne, til tross for kritikken fra Bush, og vel vitende om at de risikerer nye selvmordsaksjoner. Dette slo statsminister Ariel Sharon fast i går.

- Vi vil fortsette våre aksjoner til vi er kvitt alle terrorister og de som står bak dem. Jeg vil sette i gang alle tiltak som er nødvendige for å beskytte innbyggerne av Israel, sa Sharon, som også sa at han var like bestemt på å fortsette prosessen for fred.

RAKETTANGREP: Bilen som ble angrepet av et israelsk helikopter med raketter, satt fast i rushtrafikken i Gaza by. Alle i bilen ble drept. <!--/BTEK2--><!--BTEK3--> FORKLEDD: Den palestinske selvmordsbomberen var forkledd som en ortodoks jøde da han gikk om bord i bussen, som han sprengte til totalvrak. <!--/BTEK1--><!--BTEK2-->
USKYLDIGE: Nawal Dalol (25) og datteren Rawan (3) ble begge såret i det israelske rakettangrepet. Her får de hjelp på sykehuset i Gaza by. Minst 30 sivile i nærheten av bilen som ble angrepet, ble truffet av splinter fra rakettene. <!--/BTEK3-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media