Roper på Trump

På fortauet utenfor huset til USAs mest forhatte mann står en flyktning med ropert. Han ber om at Donald Trump skal redde Amerika fra terrortrusselen fra innvandrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PORT SAINT LUCIE (Dagbladet): Bak nedtrukkede persienner sitter en familie oppløst i tårer.  Sønnen i huset gjorde seg til USAs mest forhatte mann da han natt til søndag tok med seg to våpen og oppsøkte homo-nattklubben Pulse i Orlando. Han drepte for fote og rakk å ta livet av 49 mennesker før han selv ble drept av politiet. Like mange ble såret.

Dagbladet besøkte i går familien til terroristen Omar Mateen.

- Hvis han var i live i dag ville jeg stilt ham ett spørsmål: Hvorfor gjorde du dette? Hvorfor? Det er nemlig så uforståelig. Jeg ga ham alt, sa faren Saddique Mateen til Dagbladet.

Han fortalte at han kom til USA som flyktning etter at Sovjetunionen invaderte Afghanistan i 1979.

Flyktninger På fortauet utenfor huset hans står en annen flyktning som kom til USA omtrent samtidig. Airsley Travieso (37) forteller at han bare var noen måneder gammel da familien hans flyktet i en liten båt fra kommunistiske Cuba. Han står der med en ropert, Donald Trump plakater og vennen James Perham (43). Ut av roperten strømmer stemmen til den republikanske presidentkandidaten på full guffe.

- Jeg er kommet hit fordi ulovlig immigrasjon er hele problemet og den eneste som kan fikse det er Donald Trump. Terroristen bodde i dette huset og jeg vil fortelle alle at det som skjede i Orlando kunne vært unngått, sier Travieso.

Han forteller at han fortsatt er Cubansk statsborger, men at han vil få amerikansk pass i løpet av sommeren.

- Det første jeg skal gjøre er å registrere meg for å kunne stemme, sier han.

- Men er det ikke et paradoks at du som innvandrer står her med ropert og mener innvandring er årsaken til denne tragedien?

- Jeg er ikke muslim. Landet vårt er i krise og inntil vi har kontroll må vi stoppe all muslimsk innvandring. Det er det Trump står for, sier han.

- De må ut På andre siden av veien går en mørkhudet mann. Han roper «fuck you» og viser langefingeren til de to Trump-tilhengerne.
Travieso er raskt oppe med sin egen finger og roper det samme tilbake.

- Der ser du det. Slike som han der er hele problemet i dette landet. De må ut.

Den mørkhudete mannen røsker opp et Trump-skilt fra gressplenen og tramper på det.

- Jeg støtter Donald Trumps arbeid med å gjøre dette landet tryggere og nedkjempe terror-truslene vi har ved grensene våre, sier Perham.

Han forteller at han virkelig følte seg truffet av terroren da han skjønte at gjerningsmannen bodde like nede i gata for ham. Han sier han har sett terroristen Omar Mateen rundt dette huset flere ganger og kjente ham igjen fra bildene.

- Jeg kommer hit, for dette er hans hjem. At noen fra mitt nabolag har gjort noe slikt er helt forferdelig og det kunne vært unngått. Jeg er drittlei. Dette landet er under angrep og Obama-administrasjonen gjør ingenting med det, sier han.

Han viser til at FBI hadde Mateen i kikkerten ved to anledninger for sine forbindelser til terror.

- Det er et faktum at dette kunne vært unngått. Systemet vårt har falt helt sammen under Obamas regjering. Det har ingen ting med rasisme å gjøre. Det er et faktum at Amerika er under angrep og regjeringen gjør ingen ting. Jeg er drittlei og det er det mange andre som er også.

Muslimnekt Mandag kveld norsk tid gikk Donald Trump på scenen under et valgkamparrangement i New Hampshire. Der tok han til orde for å stanse all innvandring fra land med en «historie knyttet til terrorisme» mot USA eller Europa.

- Når jeg er valgt, vil jeg stanse innvandring fra områder i verden der det er fastslått en historie med terror mot USA, Europa eller våre allierte inntil vi fullt ut forstår hvordan vi skal få slutt på disse truslene, sa Trump i en tale i New Hampshire mandag.

Tidligere har han tatt til orde for at alle muslimer, som en midlertidig ordning, må nektes innreise til USA.

- Vi kan ikke tillate at tusener på tusener med mennesker strømmer inn i landet vårt, mange med den samme tankegangen som denne grusomme drapsmannen, sa Trump.

Han gikk også i strupen på faren til Orlando-terroristen og sa at han har uttrykt støtte til Taliban. Dette avviste Saddique Mateen på det sterkeste da Dagbladet intervjuet ham søndag kveld.

- Jeg støtter dem ikke på noen som helst måte. De har laget alle slags problemer for Afghanistan og er bare en forlengelse av det pakistanske sikkerhetspolitiet, sa han til Dagbladet.

Bortvist I det de to på fortauet utenfor huset til Mateen akkurat har fyrt opp roperten med flere Trump-taler, stopper en politibil opp. Politimannen ber de to pent om å flytte seg til andre siden av veien. De to Trump-tilhengerne forsøker å vinne politimannens stemme ved å si at ingen støtter politiet like sterkt som Trump.

- Du og ve er på samme side her, sier Travieso.

- De som bor her inne er i dyp sorg og er like forferdet som alle andre, sier politimannen og viser til Mateen-familien som prøver å håndtere sin store krise på andre siden av en vegg fra de to med roperten.