Røper: - Påvirket invasjonen

Donald Trumps manglende kunnskap om internasjonale forhold skal ha hatt betydning for når Vladimir Putin valgte å invadere Ukraina, ifølge en tidligere Trump-rådgiver.

RØPER: Tidligere Trump-rådgiver røper nye detaljer om forholdet mellom Donald Trump og Vladimir Putin. Her avbildet i 2018. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
RØPER: Tidligere Trump-rådgiver røper nye detaljer om forholdet mellom Donald Trump og Vladimir Putin. Her avbildet i 2018. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs tidligere president, Donald Trump, og Russlands president Vladimir Putin har tilsynelatende hatt et godt forhold. Seinest i mars i år omtalte Trump sin russiske kollega som en «venn» han «kom godt overens med».

Nå røper imidlertid Russland-ekspert i Det hvite hus og tidligere seniordirektør for USAs nasjonale sikkerhetsråd med ansvar for Europa og Russland, Fiona Hill, nye detaljer om forholdet. Hun har jobbet under George W. Bush, Barack Obama og Donald Trump, og har bistått under samtaler med Russland.

- President Vladimir Putin ble ofte frustrert over Donald Trumps manglende kunnskap om geopolitiske spørsmål, sier hun ifølge Business Insider, og hevder at dette påvirket Moskvas beslutning om tidspunktet for invasjonen av Ukraina.

FEILER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gir en oppdatering om krigen i Ukraina 16.05.2022 Vis mer

- Liker ikke å gjøre det

En av grunnene til at Putin invaderte Ukraina under president Joe Biden, skal ha vært at han mente det ville være lettere å forholde seg til Biden enn å prøve å forhandle med en som Trump.

- Han måtte forklare alt for han hele tiden, og Putin liker ikke å gjøre det, sier Hill.

Hun fortsetter:

- Selv om han elsker å kunne dikte opp sin egen versjon av hendelser, ønsker han forutsigbarhet i personer han forholder seg til. Han trodde at Biden - som kan alt om Nato, faktisk vet hvor Ukraina ligger, har kunnskap om landets historie og er veldig opptatt av internasjonale saker - ville være den rette personen å engasjere seg med.

RASER: USAs tidligere president Donald Trump langer ut mot Vladimir Putin i et nytt intervju med Piers Morgan. Vis mer

Flere av Trumps tidligere rådgivere har avslørt at ekspresidenten hadde dårlig grep om globale forhold. Den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren, John Bolton, skal blant annet ha sagt at Trump en gang spurte om Finland var en del av Russland, skriver Business Insider.

Også i Hills nyeste bok, «There Is Nothing for You Here: Finding Opportunity in the Twenty-First Century», utgitt i oktober i fjor, heter det at Trump har lite kunnskap om historie - også hva gjelder grunnleggende amerikansk historie.

Trump har foreløpig ikke kommentert påstandene.

- Ville aldri skjedd

Trump har tidligere uttalt at en invasjon av Ukraina ville vært «utenkelig» dersom han hadde vunnet presidentvalget i 2020.

- Dette er en krig som aldri ville funnet sted hvis jeg var president. Tusenvis av ukrainere har blitt drept av russiske styrker på grunn av et «rigget valg», sa Trump da han gjestet Piers Morgans nye talkshow i slutten av april.

Ekspresidenten hevdet også at han hindret Putin fra å invadere Ukraina de fire åra han satt ved makta.

- Jeg truet ham som han aldri har blitt truet før. Jeg gjorde det klart at vi ville reagere sterkt dersom han invaderte Ukraina, sa han uten å utdype hva truslene gikk ut på, sa han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer