Wagner-gruppen

Røper underjordiske byer

Putin-vennen og grunnleggeren av Wagner-gruppen, Jevgenij Prigotsjin, forteller i detalj om hvorfor han mener det er viktig for Russland å ta kontrollen over den ukrainske byen Bakhmut og de omkringliggende gruvene.

NÆRE: Jevgenij Prigotsjin (t.v.) leder Wagner-gruppen og er en viktig støttespiller for Russlands president, Vladimir Putin. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File
NÆRE: Jevgenij Prigotsjin (t.v.) leder Wagner-gruppen og er en viktig støttespiller for Russlands president, Vladimir Putin. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Prigotsjin er sjef for det beryktede leiesoldat-selskapet Wagner-gruppen. Selskapet omtales ofte som en privat hær, og de er aktive på russisk side i området øst i Ukraina rundt Bakhmut.

Han sier lørdag at hans egne leiesoldater og den russiske hæren ønsker å ta over byen fordi den har «underjordiske byer» hvor det er mulig å oppbevare stridsvogner og personell, melder Reuters.

I fem måneder har Vladimir Putins styrker forsøkt å få kontroll over Bakhmut.

INNRØMMER VANSKELIGHETER: Jevgenij Prigozjin, lederen for Wagner-gruppen, innrømmer vanskeligheter ved fronten i Bakhmut. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Forklarer målet

Dette har overrasket vestlige militæranalytikere, som har meldt om store russiske tap. De påpeker også at Ukraina har bygd opp sterke forsvarslinjer nær byen slik at det virker som en russisk seier ikke vil være verdt alle tapene.

Nå forklarer imidlertid Prigotsjin hvorfor han mener en seier er viktig.

- Toppen av kransekaka er gruvesystemet i Soledar og Bakhmut, som faktisk er et nettverk av underjordiske byer. Ikke bare er det plass til mange folk 80 til 100 meter under bakken, men også stridsvogner og andre krigskjøretøy kan bevege seg rundt, skriver Prigotsjin i sin Telegram-kanal lørdag.

Han forteller hvorfor han mener Bakhmut er et «viktig, logistisk sentrum» med unike festningsverk.

Prigotsjin forteller dessuten hvordan store mengder våpen er blitt oppbevart i gruvene helt siden første verdenskrig.

Gruvesystemet omfatter blant annet 160 kilometer med tunnelerog et gigantisk rom under bakken, som i fredeligere tider blant annet har vært brukt til fotballkamper og klassiske konserter.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Harde kamper

Prigotsjins stjerne i Moskva vil trolig stige dersom Bakhmut faller. Wagner-gruppen er nemlig svært involvert i kampene der, skriver Reuters.

Tidligere denne uka hevdet Biden-administrasjonen at Prigotsjin ønsker kontroll over salt- og gipsgruvene for å tjene penger på dem.

Det pågikk lørdag harde kamper i området, ifølge Reuters. Dette til tross for at Putin beordret en våpenhvile for å markere den russisk-ortodokse juleferingen.

En annen Telegram-kanal knyttet til Wagner hevder at Russland har okkupert et viktig område i utkanten av Bakhmut. Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

En talsperson for det ukrainske forsvarsdepartementet sier lørdag til Reuters at byen Soledar, nær Bakhmut, og saltgruva der fortsatt er under ukrainske kontroll til tross for harde russiske angrep.

- Fiasko

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskriver den ensidige våpenhvilen beordret av Russlands president Vladimir Putin, for en fiasko, skriver NTB.

- Verden kan igjen se hvor løgnaktige uttalelsene fra Russland er, sa Zelenskyj i sin daglige videotale lørdag kveld.

Uttalelsene hans kom kort tid før den 36 timer lange våpenhvilen, forkynt av Putin og avvist av Vesten, skulle ta slutt.

- De sa noe om en angivelig våpenhvile, men virkeligheten er at russiske angrep igjen har truffet Bakhmut og andre ukrainske stillinger, sa Zelenskyj videre.

Russlands forsvarsdepartement fastholdt lørdag at våpenhvilen ble overholdt fra deres side. De medgikk imidlertid at russiske styrker hadde slått tilbake flere angrep øst i Ukraina og hevder at flere titall ukrainske soldater ble drept.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer