Sykehus i USA:

Roper varsko: - Nå går alarmen

Idet familier over hele USA samles for å feire høsttakkefesten Thanksgiving, kryper smittetallene oppover. Nå varsler flere amerikanske delstater at kapasiteten i helsevesenet er på bristepunktet.

SLÅR ALARM: Antallet sykehusinnleggelser og smittetall kryper oppover i USA igjen. Når slår sykehus i flere delstater alarm. Foto: NTB / Ryan M. Breeden/Handout via REUTERS.
SLÅR ALARM: Antallet sykehusinnleggelser og smittetall kryper oppover i USA igjen. Når slår sykehus i flere delstater alarm. Foto: NTB / Ryan M. Breeden/Handout via REUTERS. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

For andre år på rad feirer amerikanere høytida Thanksgiving med økende coronasmitte som bakteppe. Til tross for at smitten igjen er stigende i USA, var situasjonen en annen i fjor.

I november for ett år sida ble det nemlig registrert 100 000 nye coronatilfeller per dag i 27 dager. Over 90 000 coronapasienter var innlagt på amerikanske sykehus.

Årets feiring er derfor hakket mer lystbetont - med både færre antall smittetilfeller og innlagte coronapasienter. Likevel har det den siste tida blitt registrert om lag 95 000 tilfeller per dag - en økning på 9 prosent fra ei uke siden.

Rask økning

Ansatte på amerikanske sykehus jobber fortsatt på høygir med et høyt antall coronapasienter. Sykehus i delstater som Michigan, Minnesota, Colorado og Arizona merker nå en urovekkende rask økning i antallet pasienter.

I Michigan - hvor sykehusene er hardest rammet - mobiliseres medisinsk personell fra det amerikanske forsvaret til å bistå de overbelastede helsetjenestene, skriver CBS News. Personellet ankommer neste uke og skal bidra på flere sykehus.

Over 1400 pasienter var innlagt med bekreftet eller mistanke om coronasmitte i delstaten onsdag.

- Akkurat nå rapporterer legene og sykepleierne våre at det store flertallet av pasientene deres er uvaksinerte eller ennå ikke har fått boosterdose. Vi kan alle gjøre vårt for å redusere belastningen på helsetjenesten ved å vaksinere oss, bestille vaksinetime for boosterdose, og fortsette å ta forholdsregler for å holde oss selv og våre kjære trygge, sier guvernør Gretchen Whitmer i en uttalelse, gjengitt av CBS News.

ØKENDE TREND: Line Vold mener økningen i antall sykehusinnleggelser og smittede er bekymringsverdig. Reporter: Marie Røssland. Video: Vegard Krüger. Vis mer

Sterkt presset

Også i deler av California er helsevesenet på bristepunktet. Til tross for at store deler av delstaten har blant de laveste smittetallene i landet, sliter deler av California med at befolkningen er skeptisk til munnbind og vaksiner.

I sentrale deler av California er helsevesenet sterkt presset, skriver The Guardian. Nå legges det planer om å overføre pasienter til sykehus i andre regioner.

- Vi løper rundt som gale. (...) Pasientsignalene utløses, alarmene går - vi har bare ikke ressursene, sier sykepleier Rachel Spray ved Kaiser-sykehuset i Fresno, California.

Den nye bølgen rammer også sykehus i det sørøstlige Arizona hardt, skriver nyhetsbyrået AP. I grensefylket Cochise roper sykehusene varsko om mangel på ressurser og sykepleiere, samt pasienter som må stå i lange køer for å få helsehjelp.

Spesiell høytid

Da president Joe Biden holdt sin årlige Thanksgiving-tale, sa han at årets feiring er ekstra spesiell som følge av fjorårets uvanlige omstendigheter.

- Dette er alltid en spesiell tid i USA. Men i år er Thanksgiving-velsignelsene spesielt betydningsfulle, sa Biden i en forhåndsinnspilt video utgitt av Det hvite hus.

- Når vi takker for det vi har, holder vi også i våre hjerter de som vi har mistet, og de som har mistet så mye. Og de som har et tomt sete ved middagsbordet i år som følge av dette viruset eller en annen grusom skjebne eller ulykke, sa han.

Thanksgiving, som feires fjerde torsdag i november, er årets største familiefest i USA. For mange millioner amerikanere som bor langt unna familien er det en kjærkommen anledning til å reise hjem og samles rundt kalkun, søtpoteter og andre godsaker.

Venter flere reisende

Forrige uke skrev amerikanske luftfartsmyndighetene TSA i en pressemelding at de i år venter at 20 millioner vil gå gjennom sikkerhetskontrollen mellom 19. og 28. november.

- Vi regner med at nivået på reisingen denne høytida kan nærme seg slik det var før pandemien, og vi er bemannet og forberedt for flere reisende, sa David Pekoske, sjef for luftfartsmyndighetene, i pressemeldinga, og la til:

- VÆR ÅRVÅKEN: David Pekoske, sjef for luftfartsmyndighetene, ber reisende være årvåkne i høytida. Foto: NTB / AP Photo / Luis M. Alvarez
- VÆR ÅRVÅKEN: David Pekoske, sjef for luftfartsmyndighetene, ber reisende være årvåkne i høytida. Foto: NTB / AP Photo / Luis M. Alvarez Vis mer

- Med vaksinasjonsgraden som bedres nasjonalt og større tillit til trygge reiser, vil det bli flere reisende, så planlegg framover, vær årvåken og vennlig, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer