Coronapandemien:

Roper varsko: - Tikkende bombe

Dagen før de politiske myndighetene i Lørenskog behandler spørsmålet om gjenåpning, kommer ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) med en advarsel.

LETTELSER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kunngjorde lettelser for fullvaksinerte under pressekonferansen 28. april 2021. VIDEO: NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +407
innlagt106 -8
døde 757
påvist smittet 157 000 000+831.3K
døde 3 270 000 +13.8K
Se mer

Som i resten av landet har smitten i Lørenskog gått sakte, men sikkert nedover den siste tida.

Onsdag skal de politiske myndighetene i kommunen, som grenser til Oslo, behandle sin egen gjenåpningsplan, og beslutte hvorvidt de skal gå til trinn én i planen.

Men dagen før advarer Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) om ett spesifikt tall som kan ha stor betydning for framtidige tiltak i kommunen

ADVARSEL: Ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) er bekymret over andelen positive coronaprøver i Lørenskog som har ukjent smittekilde. Foto: Lørenskog kommune
ADVARSEL: Ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) er bekymret over andelen positive coronaprøver i Lørenskog som har ukjent smittekilde. Foto: Lørenskog kommune Vis mer

«Tikkende bombe»

«Dette kan være en tikkende bombe!», skriver ordføreren på Facebook om andelen smittetilfeller som har ukjent smittevei.

Antall smittede har gått ned, men andelen av de smittede med ukjent smittevei, gikk kraftig opp i forrige uke - uke 17, skriver Romerikes Blad, som først omtalte saken.

Da var andelen covid-positive med ukjent smittevei på 31,5 prosent, opp voldsomt fra uke 16 da andelen var nede i 12,8 prosent. Andelen har variert veldig de siste ukene.

Fra uke 9 til uke 17 var gjennomsnittet 19,4 prosent.

- Mye går rett vei i Lørenskog nå, og antallet smittetilfeller går ned. Det som bekymrer oss mest nå, er andelen smittetilfeller som har ukjent smittekilde. Det betyr at det er mye smitte der ute som vi ikke har kontroll på, sier ordfører Bergheim til Dagbladet.

SYNKER: Antall innleggelser i Norge i forbindelse med corona går ned. REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

- I en ustabil situasjon

Ordføreren forteller at kommunen nå vil plassere mobile teststasjoner utenfor for eksempel kjøpesentre og skoler, for å få kontroll på den skjulte smitten.

- En av grunnene til at vi går så forsiktig fram nå, er den høye andelen positive smittetilfeller med ukjent smittekilde, sir hun, og legger til:

- Vi anser oss fortsatt for å være i en ustabil situasjon, og at ting fort går feil vei hvis vi åpner opp for tidlig.

I morgen skal også Oslo kommune holde en pressekonferanse om coronasituasjonen i hovedstaden. Allerede i forrige varslet byrådsleder Raymond Johansen (Ap), overfor Dagbladet, at det kan komme flere lettelser.

GJENÅPNINGSPLAN: Helsedirektør Bjørn Guldvog og helseminister Bent Høie svarer på spørsmål knyttet til gjenåpningsplanen under en pressekonferanse 28. april 2021. REPORTER: Frode Andresen Vis mer

«Utfordrende»

Det kan i så fall bety at det blir ytterligere forskjell i tiltakene som gjelder i Oslo, og i Lørenskog, bare et kvarter unna.

- Siden det er mye interaksjon mellom Lørenskog og Oslo, bør man etterstrebe å ha tilnærmet like tiltak?

- Det er særlig to aspekter ved dette jeg vil trekke fram, og som er utfordrende. Det første er at på en del områder, for eksempel hva angår kjøpesentre, er det sånn at hvis Lørenskog åpner, men Oslo holder stengt, så merker vi jo med en gang mer trafikk over kommunegrensene. Dette er en kjent utfordring i hele landet når én kommune stenger, mens en nabokommune holder åpent, svarer Lørenskog-ordføreren Bergheim.

Hun legger til:

- Det andre er at folk nå er ganske godt orienterte om forskjellene. Folk som bor i Lørenskog, men jobber i Oslo, eller vice versa, vet hvilke regler som gjelder i de ulike kommunene. Det er en vanskelig situasjon å stå i, for den samme personen har lov til én ting der, men ikke her. Da blir trykket veldig stort, og spørsmålene mange: Hvorfor får de lov, men ikke oss? Dette er krevende.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Vanskeligere å åpne

Derfor mener Lørenskog-ordføreren at det kanskje er enda vanskeligere å åpne opp, enn å stenge ned.

- Uansett hvilke tiltak vi fatter eller hvilke lettelser vi gjør, så vil noen være fornøyde og andre misfornøyde så lenge vi ikke åpner opp alt samtidig. Og bildet er langt fra svart-hvitt. Det er ikke sånn at det er ett åpenbart svar i alle situasjoner. At vi ikke kan åpne for mye samtidig, det vet vi, men hva som skal åpnes når og hvor mye, det er faktisk veldig vanskelig, kanskje enda vanskeligere enn å stenge ned fordi du må ta flere skritt og hvert skritt får nye konsekvenser, sier Bergheim.

Et konkret eksempel på hvilke utfordringer kommuner i Norge stor overfor før en gradvis gjenåpning, er som følger:

- Hvis vi skulle klare ett gjenåpningssteg til før 17. mai, vil et typisk dilemma være om vi bør vi tillate at flere får utføre fritidsaktiviteter ute, slik at for eksempel korps får spille til glede for mange i kommunen, eller om bør vi prioritere å åpne litt for innendørsidretten, sier Lørenskog-ordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer