Roper varsku om en million hørselshemmede

Frykter en av fem nordmenn vil være hørselshemmet i 2020.

ROPER VARSKU: Én av fem nordmenn vil være hørselshemmet om få år. En av synderne er hodetelefoner. Foto: Frank May / NTB Scanpix
ROPER VARSKU: Én av fem nordmenn vil være hørselshemmet om få år. En av synderne er hodetelefoner. Foto: Frank May / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV og radio, åpne kontorlandskap og musikk rett i øret kan være farlig for hørselen.

- I tillegg til at folk stadig blir eldre, er dette støykilder som omgir oss i stadig større grad. Det bidrar til at hørselsskader er i ferd med å bli et stort folkehelseproblem, sier leder i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) i Sør-Trøndelag, Alf Inge Fillingsnes til Adresseavisen.

HLF frykter at én million nordmenn er hørselshemmede om fem-seks år. Med hørselshemmede menes personer som ikke er i stand til å følge en normal samtale uten tekniske hjelpemidler.

I dag regnes én av seks unge i Norge for å være hørselshemmet. Tallet på unge med hørselsskader i Norge baserer seg på amerikansk forskning, men HLF mener tallene er representative for Norge.

- Hørselstap blant unge er oftest støyrelatert, og kan lett forebygges. Musikk rett på øret er noe av det verste for hørselen. Selv lav lyd er skadelig over tid. Ørene må hvile, sier Fillingsnes, som mener hørselsskader bør forebygges allerede fra barnehagen.

(NTB)