Røpet antallet soldater på helgevakt, organisering ved invasjon og beredskapslagre

Dette ble Arne Treholt dømt for.

DET IKONISKE BILDET: Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983.  Foto: Overvåkningspolitiet / NTB Pluss arkiv
DET IKONISKE BILDET: Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984 viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983. Foto: Overvåkningspolitiet / NTB Pluss arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 20. juni 1985 falt dommen i Treholtssaken.

Han ble dømt for forbrytelser mot straffelovens paragraf 90, 91, 94, lover om forsvarshemmeligheter paragraf 4, den militære straffelovs paragraf 69, straffelovens paragraf 121 (brudd på taushetsplikt). Han fikk 20 år.Les hele dommen.

Frikjent for flere tiltalepunkter Treholt var tiltalt for å ha overlevert rundt 50 hemmelige dokumenter, han ble frikjent for rundt halvparten av dem. En del av overleveringene ble ikke funnet så graverende at retten ville bruke spionparagrafen om dem.

Andre av dokumentene mente retten med sikkerhet nådde opp i klassen «rikets sikkerhet.»

Han ble frikjent for anklagen om at han skulle ha gitt sin irakiske kontakt Rhadi Mohammed opplysninger om mulige norske kontaktpersoner som kunne gi en mer Irak-orientert fremstilling av krigen med Iran.

Bevist utover enhver tvil Retten fant det hevet over enhver tvil at Treholt hadde levert Sovjet og Irak opplysninger av meget sensitiv karakter over et langt tidsrom. Dette gjaldt både diplomatisk-politiske dokumenter og rent militære opplysninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer