Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røpet hemmelige atom-detaljer

Hemmeligheten «ingen» snakker om ble plutselig røpet i utkastet til en åpen rapport.

ATOM-UHELL: USA, her ved Det hvite hus, har plassert en rekke atomvåpen i Europa. Nå skal en rapport fra Natos parlamentariske forsamling ved en feiltakelse ha avslørt hvor amerikanerne har lagret disse atomvåpnene. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ATOM-UHELL: USA, her ved Det hvite hus, har plassert en rekke atomvåpen i Europa. Nå skal en rapport fra Natos parlamentariske forsamling ved en feiltakelse ha avslørt hvor amerikanerne har lagret disse atomvåpnene. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Endelig svart på hvitt» slo den belgiske avisa DeMorgen opp mandag denne uka etter å ha publisert informasjon fra et utkast til en rapport som er blitt utgitt og deretter trukket tilbake.

I den første versjonen av rapporten fra Nato-parlamentarikere røpes den transatlantiske forsvarsalliansen tilsynelatende sine største åpne hemmeligheter - og det ved en feiltakelse.

Der står det, «svart på hvitt» slik DeMorgen bemerker, hvor i Europa USA har lagret sine om lag 150 atomvåpen.

- Ingen overraskelse

At det er amerikanske atomvåpen i Europa, forbløffer få, og beskrives av både Washington Post, DeMorgen og nederlandske RTL som både en «åpen» og «dårlig bevart» hemmelighet.

- Det er ingen overraskelse. Dette har lenge vært nokså åpent tilgjengelig informasjon, sier Kingston Reif, direktør for nedrustning ved interesseorganisasjonen Arms Control Association.

At informasjonen røpes på så banalt vis, får imidlertid flere til å heve et øyenbryn.

«Bombene er lagret ved seks amerikanske og europeiske baser - Kleine Brogel i Belgia, Büchel i Tyskland, Aviano og Ghedi-Torre i Italia, Volkel i Nederland og Incirlik i Tyrkia», står det i rapporten, uten henvisning til noen kilde.

Seinere hevdet forfatteren av rapporten at all informasjonen er åpen og offentlig tilgjengelig, skriver Washington Post.

DET HVITE HUS: Da generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg og USAs president, Donald Trump møttes i forbindelse med NATOs 70-årsdag presterte presidenten å lyve om farens opphav. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Men det er ikke tilfellet.

Verken USA eller landets europeiske Nato-allierte har noen gang offentlig uttalt hvor de har lagret atomvåpen.

Ny rapport

Den linja speiles i den nyutgitte versjonen av rapporten fra Nato-parlamentarikeren, som ble utgitt i forrige uke.

Der nevner ikke rapporten nøyaktig hvor atomvåpnene er lagret, men nevner i stedet henvisninger til luftfartøy i Europa som kan utstyres med disse våpnene.

«De europeiske allierte som ofte sies å bemanne slike fartøy er Belgia, Tyskland, Italia, Nederland og Tyrkia», heter det i rapporten, denne gang med henvisning til en annen rapport utgitt av den amerikanske organisasjonen Nuclear Threat Initiative i 2018.

Det var på 1960-tallet at USA begynte å plassere atomvåpen på det europeiske kontinentet, etter avtale med Nato-landene.

De ble plassert der for å avskrekke Sovjetunionen, men også for å overbevise flere europeiske land om at de ikke trengte egne atomvåpen, skriver Washington Post.

- Ikke en Nato-rapport

Rapporten er skrevet av den kanadiske senatoren Joseph Day. Han er en del av forsvars- og sikkerhetskomiteen i Natos parlamentariske forsamling.

Forsamlingen består av parlamentsmedlemmer fra Natos medlemsland, og møtes til sesjoner hvert halvår.

- Dette er ikke en offisiell Nato-rapport, sier en anonym høytstående tjenesteperson til Washington Post.

Det samme vektlegger en annen tjenesteperson i Nato overfor Dagbladet etter at denne artikkelen opprinnelig ble publisert.

- For alle spørsmål vedrørende dokumentet, henviser jeg deg til Natos parlamentariker-forsamling, skriver tjenestepersonen i en e-post til Dagbladet.

Nato ønsker ikke å kommentere sine atomvåpen-stillinger.

IMPONERT: President Donald Trump er ikke redd for å tilbakeholde lovordene når han beskriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Vis mer

Utgitt i april

Den aktuelle rapporten heter «En ny epoke for atomavskrekking? Modernisering, våpenkontroll og de alliertes atomstyrker».

Den første versjonen av rapporten ble utgitt allerede i april, men informasjonen som tilsynelatende bekrefter Natos atom-hemmeligheter, ble altså ikke plukket opp før denne uka.

Rapporten ble da trukket tilbake, og en ny versjon ble så gjort tilgjengelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!