Røpet hemmelige atom-detaljer

Hemmeligheten «ingen» snakker om ble plutselig røpet i utkastet til en åpen rapport.

ATOM-UHELL: USA, her ved Det hvite hus, har plassert en rekke atomvåpen i Europa. Nå skal en rapport fra Natos parlamentariske forsamling ved en feiltakelse ha avslørt hvor amerikanerne har lagret disse atomvåpnene. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ATOM-UHELL: USA, her ved Det hvite hus, har plassert en rekke atomvåpen i Europa. Nå skal en rapport fra Natos parlamentariske forsamling ved en feiltakelse ha avslørt hvor amerikanerne har lagret disse atomvåpnene. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Endelig svart på hvitt» slo den belgiske avisa DeMorgen opp mandag denne uka etter å ha publisert informasjon fra et utkast til en rapport som er blitt utgitt og deretter trukket tilbake.

I den første versjonen av rapporten fra Nato-parlamentarikere røpes den transatlantiske forsvarsalliansen tilsynelatende sine største åpne hemmeligheter - og det ved en feiltakelse.

Der står det, «svart på hvitt» slik DeMorgen bemerker, hvor i Europa USA har lagret sine om lag 150 atomvåpen.

- Ingen overraskelse

At det er amerikanske atomvåpen i Europa, forbløffer få, og beskrives av både Washington Post, DeMorgen og nederlandske RTL som både en «åpen» og «dårlig bevart» hemmelighet.

- Det er ingen overraskelse. Dette har lenge vært nokså åpent tilgjengelig informasjon, sier Kingston Reif, direktør for nedrustning ved interesseorganisasjonen Arms Control Association.

At informasjonen røpes på så banalt vis, får imidlertid flere til å heve et øyenbryn.

«Bombene er lagret ved seks amerikanske og europeiske baser - Kleine Brogel i Belgia, Büchel i Tyskland, Aviano og Ghedi-Torre i Italia, Volkel i Nederland og Incirlik i Tyrkia», står det i rapporten, uten henvisning til noen kilde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer