- KREVENDE: - Alle har skjønt at dette er en krevende situasjon for KrF, sier Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Christian Roth Christensen
- KREVENDE: - Alle har skjønt at dette er en krevende situasjon for KrF, sier Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

KrF-striden

Ropstad: - Partiet er delt på midten

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier han opplever bred støtte i partiet, til tross for kraftig turbulens og indre rivninger. Om egen framtid som partileder er han taus.

- Alle har skjønt at det er en krevende situasjon i KrF. Partiet var delt på midten i retningsvalget, og det er vi jo fremdeles. Folk er skuffet over at de ikke vant fram, noe jeg har stor forståelse for.

Det sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet, tirsdag, dagen etter at et oppslag i VG om nestledernes møte med statsminister Erna Solberg, resulterte i at KrF måtte samle sitt landsstyre til krisemøte.

Samtidig er forhandlingen med regjeringen om statsbudsjettet på overtid, men Ropstad har tro på at de skal bli enige i dag.

- Vi har en frist som allerede så vidt er passert, men hvis vi skulle klare å komme i mål i løpet av dagen, så ville det være veldig bra, sier han.

Når dette er på plass, følger de mer kompliserte regjeringssonderingene. En ny regjering kan i beste fall være på plass før jul.

- Jeg kommer til å legge tungt innover regjeringspartiene at hvis vi lykkes med å gjøre dette om til en flertallsregjering, må KrF få gode gjennomslag på de ulike kravene våre, sier han.

- Tenker ikke på å bli leder

I går, midt i krisemøter og intern storm, gikk også fristen ut for å spille inn kandidater til ledervervene fra fylkeslagene.

Lykkes Ropstad med å forhandle KrF inn i regjeringen, er han så langt ansett å være den naturlige arvtakeren til partiledervervet. Dagens leder, Knut Arild Hareide, har sagt at han blir sittende til en eventuell regeringsplattform er på plass.

På spørsmål om han er beredt til å ta over, svarer han at det ikke er et aktuelt spørsmål nå.

- Nå har jeg fullt fokus på budsjettforhandlingene, og så på å lede delegasjonen som skal sondere med regjeringspartiene, sier han.

- Har du lyst til å bli partileder?

- Det er ikke noe jeg går og tenker på, svarer Ropstad.

Flere fylkeslag, blant dem Rogaland, Agder og Oslo, foreslår Ropstad som leder.

SPØRRETIME: Statsminister Erna Solberg må svare for seg i Stortinget om abortsaken. Video: Stortinget Vis mer

- Det er hyggelig hvis noen mener det, men nå er det fullt fokus på budsjettet og senere på regjeringssonderinger, sier Ropstad.

Kritikk for abortutspill

Selv om Ropstad ses på som en naturlig arvtaker, møter han også kraftig motbør. Flere fylkesledere mener han ikke er den rette til å samle partiet. Han og den andre nestlederen, Olaug Bollestads, tette kontakt med Høyre og særlig Ropstads offensive bruk av abortsaken i maktkampen i partiet, brukes nå mot han.

Ropstad viser til at dette er noe partiets organer må håndere når dette eventuelt blir aktuelt.

- Vi startet på ingen måte noen regjeringsforhandlinger. Jeg er avslappet i forhold til dette, men skjønner at det skaper turbulens i partiet når det framstår som om vi har gjort det. Vi har pekt på en stor forskjell mellom Arbeiderpartiet og Høyre, og den opplever jeg at ikke akkurat er blitt avkreftet de siste ukene, sier han.

- Er prosessen blitt tøffere enn du så for deg?

- Jeg var klar over at det ville bli krevende, men det er ikke nødvendigvis sånn at jeg hadde sett for meg alt som ville skje. Dette er også noe av grunnen til at jeg trengte tid før jeg valgte å fronte det synet som jeg hadde best tro på, sier Ropstad.

Peker på nestor

I partiet er det mange som i stedet for Ropstad peker på partiveteranen Hans Olav Syversen, men Syversen bekrefter overfor Dagbladet at han likevel ikke vil stille som lederkandidat. Syversen får derimot en rolle som rådgiver i forhandlingene.

- Alle kjenner Hans Olav Syversen som en markant og dyktig politiker. Når vi skal inn i viktige sonderinger vil hans erfaring, kløkt og strategiske tenkning vil være til stor nytte for KrF. Han vil være en av flere personer som er viktige for å forberede sonderingene. Han er en stor kapasitet for partiet. Han var med i sonderingene i Nydalen i 2013 og kjenner partiene godt, sier han.