Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ropstad avviser Frp-kravliste

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er forundret over at Frp-leder Siv Jensen skal komme med en kravliste til Erna Solberg (H) og resten av regjeringen.

AVVISER: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) og Barne og Familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
AVVISER: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) og Barne og Familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Frp har vært kjent med denne saken lenge. At de kommer med en reaksjon i går og en annen i dag er underlig. Det er ingen grunn til at Frp nå skal få gjennomslag for en ny kravliste. Vi er enige om en politisk plattform og jobber ut fra den, skriver KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet i kveld.

Ropstad avviser dermed at det skal være grunnlag for at Frp-leder Siv Jensen skal kunne stille krav til nye gjennomslag i regjeringen, slik hun annonserte på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Truer med exit

Ropstad skriver videre at det KrF er opptatt av nå er at barna skal komme seg til trygghet og helsehjelp.

- Så forventer vi at politiet gjør som de sier, og tar hånd om kvinnen, skriver Ropstad.

Venstre-leder Trine Skei Grande stiller seg foreløpig avventende til Frp's kommende kravliste.

- Jeg skal se på hva Frp kommer med, og så skal vi snakke sammen, sier Grande til NTB.

Omkamper

Frp-leder Siv Jensen ville etter gruppemøtet ikke gå inn på hva slags krav Frp vil komme med til Erna Solberg, men hun sa at Frp må ha tydelige fotavtrykk og være til å kjenne igjen. Også Frp-representantene holder kortene tett til brystet.

Men Frp-kilder sier til Dagbladet at Frp må få tydelige seire, og da er det politikkområdene innvandring, samferdsel, helse og justispolitikk – og særlig innvandringspolitikk - som trekkes fram.

Frp har siden 2013 gjentatte ganger framhevet at partiet har bidratt til en strengere asyl- og innvandringspolitikk. Men nå er oppfatningen at profilen er vannet ut. På spørsmål om hvor det nå er mulig å stramme inn, nevnes kvoteflyktninger og familiegjenforening.

Mens Danmark sier nei til kvoteflyktninger, tar Norge imot 3000 kvoteflyktninger i året. Dette var en seier i Granavolden-plattformen for KrF og Venstre. Dersom Frp krever utnulling av dette punktet, er det dermed i strid med Granavolden og et umulig krav for Erna Solberg.

Hun sa nei til reforhandling av plattformen da Frp i sommer fremmet krav om å kutte bompengene ved hjelp av moms på elbil.

Bompengeløsningen, som både skulle hensynta Frps krav om lavere bompengebelastning og Venstres krav om kutt i veitrafikken inn til de store byene, ble ingen stor vinnersak for Frp, men ses på som et av kompromissene som utvanner partiprofilen.

Onsdag kveld er de fire partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Ropstad i middag i statsministerboligen sammen med de parlamentariske lederne.

Det er ikke snakk om noe hasteinnkalt møte, men en planlagt middag.

Siv Jensen gikk i dag ut i et bredt intervju med Dagbladet og varslet at Frp kan forlate regjeringen hvis ikke partiet får større gjennomslag. Intervjuet ble gjort i forkant av Frp's gruppemøte, der stortingsgruppen og medlemmene av regjeringen deltok.

«Kniven på strupen»

Jensen holdt så en pressekonferanse der hun gikk hardt ut mot Erna Solbergs regjeringsprosjekt og sa at partienes politikk vannes ut og at ingen av dem får profilert seg på en god måte.

Jensen kritiserte også Erna Solberg og Høyre direkte ved å si at Solberg i for stor grad lener seg på KrF og Venstre i regjering.

Dagbladets kommentator John Olav Egeland skriver i kveld at Erna Solberg har fått kniven på strupen - av Siv Jensen.

«Hvis ikke statsministeren går med på en ny kravliste fra Frp, tar Siv Jensen med seg partiet ut av regjeringen. Det går mot slutten for Ernas store politiske prosjekt», skriver Egeland.

Dagbladet oppdaterer saken.