ABORTLOVEN: KrF-nestleder og sjefsforhandler Kjell Ingolf Ropstad forventer at regjeringspartiene stemmer for endringer dersom de blir enige.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ABORTLOVEN: KrF-nestleder og sjefsforhandler Kjell Ingolf Ropstad forventer at regjeringspartiene stemmer for endringer dersom de blir enige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Ropstad ber de borgerlige bruke partipisk i abort-saken

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad forventer at de borgerlige stemmer for endringer i abortloven som KrF får gjennomslag for i regjeringsforhandlinger, melder NRK.

- Det vil alltid være slik at en regjeringserklæring må godkjennes i stortingsgruppene. hvis de godkjenner den, må de går for den. Og da er tradisjonen å si ja eller nei til hele pakka, sier Ropstad til NRK.

KrF ønsker endringer i abortlovens paragraf 2,3 C, som partiet anser som diskriminerende. Ropstad har tidligere uttalt at målet er at flere kvinner skal få søknaden om senabort avvist i abortnemnda. Nå vedgår han at en eventuell lovendring i seg selv ikke vil føre til færre aborter på kort sikt.

- Hovedpoenget er ikke en reduksjon fra et år til et annet. Det viktigste er en holdningsendring over tid, sier han.

Statsminister Erna Solberg (H) har sagt seg villig til å diskutere det hun omtaler som det diskriminerende elementet i abortloven, men har fastholdt at kvinner i praksis skal få innvilget abort like ofte som i dag.

Frp-representant Åshild Bruun-Gundersen har tidligere sagt til Dagbladet at hun forventer at Frps representanter fristilles i spørsmålet:

- Samvittighetsparagrafen i vårt parti skal også gjelde abortloven, sier hun.

(NTB)